AMENDĂ penală pentru un afacerist care fura lemn din Alba cu avize de însoțire false: Valoarea pedepsei primite
AMENDĂ penală pentru un afacerist care fura lemn din Alba cu avize de însoțire false: Valoarea pedepsei primite
Un afacerist din Bistriţa-Năsăud care administrează o societate din Alba a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 3.000 de lei pentru că a falsificat două avize de însoţire a unui transport de material lemnos.
Faptele au fost constatate în urma unui control în trafic realizat de poliţişti. Astfel, în data de 22 august 2019, administratorul (S. I) a falsificat avizele de însoţire primare ”prin atestarea unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului sub aspectul speciilor şi a cantităţilor de material lemnos menţionate în cuprinsul acestora”.
Ulterior, a predat avizele unui conducător auto pentru a atesta legalitatea transportului de masă lemnoasă între platforma primară situată în localitatea Presaca Ampoiului şi depozitul situat în localitatea Pătrângeni, oraşul Zlatna.
În urma măsurării, prin cubare, a materialului lemnos transportat, a rezultat că şoferul transporta cantitatea de 17,82 mc specia pin negru şi 0,07 mc specia jugastru, în condiţiile în care pe avizele de însoţire erau trecute cantităţile de 5 mc lemn rotund specia pin negru şi 3 mc lemn rotund specialitatea salcâm.
Poliţia a aplicat o amendă contravenţională conducătorului auto şi a dispus confiscarea materialului lemnos pentru care nu existau documente legale. Ulterior, au fost efectuate cercetări cu privire la legalitatea celor documete, iar administratorul firmei a fost trimis în jduecată pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Bărbatul nu a recunoscut faptele şi a declarat că nu avea niciun interes pentru a consemna alte tipuri sau cantităţi decât ceea ce conţinea partida pe care o cumpărase integral. Instanţa a constatat, însă, că susţinerile acestuia în legătura cu momentul, ocazia şi modalitatea de întocmire a înscrisului, ”apreciate în contextul situaţiei de fapt in ansamblu, nu prezintă credibilitate şi nici susţinere logică”.
”Trecând peste faptul că inculpatul a încălcat dispoziţiile legale în ceea ce priveşte momentul în care se întocmeşte un aviz de transport, respectiv după ce materialul transportat este încărcat, şi nu anterior, acest aviz având menirea de a certifica că ceea ce este încărcat este reţinut şi în aviz, precum şi de a preîntâmpina eventuale diferenţe între ce s-a încărcat şi ce se transportă în concret, instanţa nu găseşte nicio justificare pertinentă pentru cele reţinute în aviz.
Dacă inculpatul avea dreptul în baza parchetului cumpărat să transporte printre altele salcâm şi pin, de ce nu a inserat în cuprinsul avizului că transportul respectiv priveşte doar material lemnos de esenţă pin, material pe care avea dreptul să îl transporte în mod legal. Intenţia inculpatului de a transporta altceva decât ce a avizat, rezultă fără dubiu şi din cantitatea de material lemnos transportată în mod real, şi cea reţinută fictiv în aviz”, a precizat Judecătoria Alba Iulia în hotărârea pronunţată pe data de 18 februarie 2022. Decizia definitivă va aparţine Curţii de Apel Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit. Citește și: O bancă din România oferă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Ştirea zilei2 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune