Alternative în lupta cu depedența de alcool: 15.000 de euro pe lună într-o clinică sau gratuit cu Alcolici Anonimi (AA)
La sfârșitul săptămânii trecute, Palatul Apor din Alba Iulia a găzduit un workshop internațional cu tema „Recuperarea în dependeţa de alcool” – Un model de recuperare a dependenţilor de alcool pus în practică de „Fundaţia Castle Craig” şi sustinut de Rupert Wolf Murray, reprezentantul Castle Craig Hospital din Marea Britanie.
Întalnirea, organizată de asistentul universitar drd. Claudiu Stefani din cadrul Universității „1 Decembrie 1918”, a avut ca scop principal diseminarea informatiei relevante cu privire la adicţii in rândul publicului si încercarea de a sublinia faptul că, în virtutea progresului înregistrat in ultimii 30 de ani în domeniile cercetarii medicale şi a psihoterapiei, dependenţa de alcool este considerată o boală cronică şi nu o slăbiciune morală sau efectul lipsei de vointă de a renunţa la băutură a individului.
Din comitetul ștințific al workshop-ului a făcut parte și medicul psihiatru Liviu Stoica, directorul Centrului de Sănătate Mintală Alba, unitate la care apelează și beneficiază de tratament cei mai mulți dintre alcolicii din județeul Alba.
Castle Graig Hospital este unul dintre principalele centre europene pentru tratarea dependenţei de alcool si droguri, cu facilitătile necesare pentru a caza peste 100 de pacienţi. Aceştia beneficiază de îngrijire si supraveghere non stop din partea personalului medical format din 27 de terapeuţi specializati in dependenţa, asistente, psihiatrii si medici. Din 1998, spitalul a oferit tratament unui numar de peste 7.000 de dependenţi de alcool si droguri, dintre care peste jumatate reusesc să se abţină şi in prezent de la consumul acestor substante. Doar 5 pacienţi romani au fost internati de-a lungul timpului la Castle Graig Hospital, dintre care patru au reuşit să nu mai recurgă la consumul de alcool. Numarul mic de pacienti români poate fi pus şi pe seama costurilor destul de ridicate ale tratamentului. Acestea sunt de circa 15.000 Euro pentru prima luna de internare şi 7.000 Euro pentru urmatoarele luni. Desi multi pacienti aleg să stea in spital doar o singură lună, specialiştii recomandă în cele mai multe cazuri minim trei luni.
Prima etapă a tratamentului la Castle Graig este cea de evaluare si examinare minuţioasă a sănătaţii fizice si mentale a pacientului, urmată de monitorizarea atentă a stării acestuia pe tot parcursul terapiei. Intervenţia psihoterapeutică are la bază programul in 12 paşi (12 Steps Model) folosit si de Asociația Internațională cu filale și în România – Alcoolicii Anonimi.
Modelul celor 12 pași este un ghid de succes şi o resursă permanentă în scopul recuperării şi abţinerii de la consumul de substanţe. Educarea si pregătirea psihologică a pacientului se face prin consiliere continuă, cu ajutorul şedinţelor de terapie de grup sau terapii complementare (consiliere cognitiv-comportamentală, terapie prin artă şi muzică, tehnici de relaxare, terapia prin oxigen sub presiune).
Rupert Wolf Murray a subliniat faptul că aproximativ 70% din dependenţii de alcool sau droguri au suferit o trauma (abuz sexual, violenta in familie, abandon, etc) pe care încearcă să o depaşească administrându-şi singuri tratamentul, iar acesta este consumul de substanţe. În timp, acesta duce la adicţie, moment în care persoana în cauză a pierdut controlul asupra propriei vieti iar acest lucru are repercursiuni grave la nivel fizic (ciroză, afecţiuni cardiovasculare), mental( depresie, anxietate, atacuri de panica) dar si social si familial. Lupta cu dependenţa nu mai poate fi dusă de unul singur iar aceste persoane au nevoie de ajutor de specialitate si de întelegere şi sustinere din partea familiei şi a societăţii.
Dincolo de toate aceste aspecte, elementul esential subliniat în cadrul workshpului este acela că, renunţarea la adicţie este intr-o foarte mare masură o transformare spirituală. Acest lucru este binecunoscut si îmbraţişat şi de membrii Alcoolicilor Anonimi care stiu că fără o schimbare profundă a perspectivei asupra vieţii şi fără o transformare interioară reală, abstinenta de la alcool este o “ beţie seacă” ce are în cele mai multe cazuri ca finalitate revenirea la adicţie. Tocmai de aceea, programul in 12 pasi folosit atât de Castle Graig Hospital dar şi de Alcoolicii Anonimi si care are cel mai mare succes la nivel mondial in tratarea adicţiilor presupune acceptarea neputinţei personale, încrederea într-o forta superioară propriei fiinţe (fie ca este vorba de Dumnezeu, dragoste, spiritualitate universală, ştiinţa sau artă), recunoaşterea greşelilor făcute în viaţă şi asumarea lor in faţa celorlalţi, introspecţie, ajutorul dezinteresat dat altor persoane care se afla in aceeasi situaţie.
Alcolicii Anonimi – ședințe de terapie gratuite și cu o rată mare de reușită
La eveniment a participat și Marius din Alba, membru al Alcoliciilor Anonimi din România, care a mărturisit că după ce a încercat toate variantele – psihologi, psihiatri, preoți, a descoperit grupurile de suport ale AA, care i-au schimbat viața. El nu mai consumă alcool de circa 1 an și jumătate și participă săptămânal la ședințele de grup al Alcolicilor Anonimi din Hunedoara.
Din păcate, susține Marius, județul Alba este printre puținele din țară unde nu există formate grupuri de AA. Acesta a apelat și la autoritățile locale în vedera asigurării unui spațiu pentru desfășurarea ședințelor și caută de mai mult timp persoane care suferă de această boală, alcolism, pentru a iniția împreună întâlnirile după modelul folosit de AA.
Deocamdată însă fără succes.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
21 noiembrie 2024 | Proiecte de importanță majoră pe masa consilierilor locali din municipiul Aiud: Ce decizii vor fi supuse la votul noilor aleși
21 noiembrie 2024 | Proiecte de importanță majoră pe masa consilierilor locali din municipiul Aiud: Ce decizii vor fi supuse la votul noilor aleși Joi, 21 noiembrie 2024, Consiliul Local al municipiului Aiud a fost convocat de către primarul social democrat Dragoș – Ionuț Crișan. Pe masa, în fața și decizia exprimată prin vot a […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată