Rămâi conectat

Curier Județean

Alexandru Țitruș, considerat cel mai mare doinitor al viorii de pe Mureș și Târnave: De la rădăcinile modeste din Ocna Mureș la titlul de virtuoz al viorii în Transilvania

Bera Larisa

Publicat

în

Alexandru Țitruș, considerat cel mai mare doinitor al viorii de pe Mureș și Târnave: De la rădăcinile modeste din Ocna Mureș la titlul de virtuoz al viorii în Transilvania

Alexandru Țitruș s-a născut la 3 martie 1922, la Ocna Mureș, mai demult Uioara, județul Alba, într-o familie modestă, cu 9 copii. La vârsta de 6 ani a început să cânte într-un grup instrumental alcătuit de tatăl și frații acestuia. Alexandru Țitruș a început să cânte inițial la țambal, chiar dacă acest instrument nu-i era pe plac.

Citește și: Tiberiu Groza, originar din Alba, o viață închinată promovării culturii tradiționale: Este director artistic al Ansamblului Folcloric „Dor Transilvan” și președintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România.

Pentru că Alexandru iubea vioara, a început pe la vârsta de opt ani să fure instrumentul fratelui mai mare pentru a exersa, după ureche, melodiile vechi, auzite de la bătrâni. Primele deprinderi muzicale ale sale au fost sesizate, când – la vârsta de şase ani – tatăl său l-a luat şi pe el într-un grup instrumental compus numai din băieţii săi şi l-a pus şi pe el să cânte la ţambal. Laolaltă cu fraţii săi şi cu tatăl lor mergea la nunţi să cânte. Cum nu-i plăcea să cânte la acest instrument, după doi ani el „fură” vioara de la fratele său mai mare, Nicolae, şi se ascundea să cânte la ea, să înveţe ceea ce el a auzit de la cei în vârstă, vioara fiind instrumentul său de suflet, în anul 1936, Alexandru Ţitruş, conştientizând talentul său, pleacă la Bucureşti, unde îi surâde norocul şi realizează la Radio Bucureşti primele sale imprimări, când avea 14 ani.

Este luat acolo în Ansamblul folcloric bucureştean „Doina” al Armatei, condus pe vremea aceea de către generalul Dinu Stelian. în anul 1940, la 18 ani, se căsătoreşte.

În 1962, după 26 de ani, se întoarce în Transilvania şi rămâne la Cluj (Piaţa Mihai Viteazu nr. 1), lucrând în Orchestra naţională de folclor a Filarmonicii „Transilvania”, o vreme fiind dirijorul ei. De asemenea, este văzut ca viorist în cele mai mari restaurante de atunci, precum: „Continental”, „Someşul”, „Fetiţele Vieneze”, „Metropol” („Bucureşti” din strada Horea, într-o vreme când nu găsea unde să cânte şi a fost invitat să cânte acolo de Remus Pop, zis „Mongolul”, un prieten al artiştilor şi al scriitorilor).

În anul 1976, Alexandru Ţitruş ia parte la turneele internaţionale întreprinse în: Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia, Suedia, în Statele Unite ale Americii. El a realizat multe discuri şi casete audio, a cântat cu cele mai mari orchestre, conduse de mari dirijori (ca: Radu Simion, Toni Iordache, Dumitru Fărcaş ş.a.) şi cu mari instrumentişti, ca: Ion Drăgoi, Ion Lăceanu, Nicolae Bob Stănescu ş.a. Din păcate, nu au fost imprimate toate melodiile folclorice unicat interpretate de el, adunate din zonele Mureş şi Târnave, dar – cu toate acestea – există mai mult de 25 de doine înregistrate, ascultate acolo.

Fiind înzestrat cu talent desăvârșit, Alexandru Țitruș a fost instrumentistul care a făcut vioara să râdă, dar și să plângă. Calitățile artistului i-au deschis drumul spre colaborări cu dirijori celebrii și cu orchestre renumite, alături de care a înregistrat succese remarcabile la toate concertele din țară și străinătate.

Pentru stilul de interpretare într-o manieră unică, în zona folclorică a Transilvaniei, i-a fost decernat titlul de virtuoz al arcușului, fiind considerat cel mai mare doinitor al viorii de pe Mureș și Târnave.

S-a stins din viață la 5 mai 1989, la doar 67 de ani, lăsând un gol imens în folclorul muzical-instrumental din Transilvania.

Sursa:folclor-romanesc.ro, gorjeanul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

23 decembrie 2024 | Peste 400 de persoane verificate de polițiștii din Alba, în ultimele 24 de ore. Au fost constate 68 de abateri de natură contravențională și aplicate amenzi de aproximativ 15.300 lei

Bera Larisa

Publicat

în

23 decembrie 2024 | Peste 400 de persoane verificate de polițiștii din Alba, în ultimele 24 de ore. Au fost constate 68 de abateri de natură contravențională și aplicate amenzi de aproximativ 15.300 lei În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea