Alexandru Pereș: ”La 1 Decembrie, Alba Iulia uitată de guvernanţi!”
*Declarație politică
Domnule preşedinte, onorat Senat,
Mi-aş fi dorit ca domnul prim-ministru Victor Viorel Ponta să fie aici, prezent, fiindcă declaraţia mea politică de astăzi reprezintă şi o scurtă lecţie de istorie a românilor, lecţie care cred că domniei sale îi lipseşte!
Citez: „…Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne cea mai sublimă pagină a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului. […] O necesitate istorică – naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional – s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional.„
L-am citat pe istoricul Florin Constantinescu, deoarece a punctat extrem de bine însemnătatea Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, dar şi rolul pe care politicul l-a avut în cadrul realizării acestui vis.
Ce face o bună parte din politicienii de azi cu moştenirea lăsată de înaintaşii noştri? Cei mai mulţi îşi manifestă patriotismul doar în discursuri găunoase despre reîntregirea ţării şi prosperitatea neamului; la aceştia, interesul personal sau de partid primează asupra interesului naţional. Domnilor parlamentari, cetăţenii ţării, ca şi istoria, ne judecă după faptele, nu după spusele noastre! În ultimii ani, o bună parte din guvernanţi pare să ignore semnificaţia şi însemnătatea Alba Iuliei.
Cum poate fi interpretată altfel decizia Guvernului USL, în speţă a premierului Victor Viorel Ponta, nu numai de a lipsi, acum, la 95 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, de la festivităţile prilejuite la Alba Iulia de această importantă sărbătoare naţională, ci şi de a tăia, practic, finanțarea acestei festivități? Să fie de vină oare culoarea politică dominantă portocalie a administrației Judeţului Alba? Sau meschine jocuri de interese legate de viitoarea capitală a euroregiunii?
Anul acesta, spre exemplu, Guvernul Ponta a alocat 15.000 de RON pentru eveniment, o sumă de 10 ori mai mică decât cea solicitată de Instituţia Prefectului şi care nu a acoperit decât costul coroanelor depuse la monumentele consacrate. Comparativ, pentru parada militară din Bucureşti, Guvernul a alocat peste 1 milion de euro!
Pentru ca românii sosiţi cu miile din ţară şi străinătate să se simtă totuşi bine, administraţia locală – Primăria, Consiliul Judeţean – au fost nevoite să ruptă cum au putut din sărăcia unor bugete vitregite şi aşa simţitor de politica uselistă şi şi-au onorat datoria de gazde primitoare, cum e sufletul românilor ardeleni.
O parada militară reprezintă, desigur, forța unei națiuni, dar spiritul acestei națiuni este manifest în toată plenitudinea lui în Sala Unirii din Alba Iulia, locul unde a fost semnată și citită Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/ 1 Decembrie 1918! Pentru cei care au lipsit de la lecţiile de istorie, subliniez: Alba Iulia este cu adevărat capitala de suflet a românilor de pretutindeni! Nu trebuie să mutăm, în funcție de apetitul „patriotic” al guvernanților, definitiv și total, sărbătoarea națională a românilor în capitala administrativă!
Doamnelor şi domnilor senatori,
Vă propun astăzi, așa cum spune poetul Vasile Alecsandri, să dăm mână cu mână şi să nu mai permitem repetarea unei astfel de situaţii! Depinde de noi ca istoria românilor să rămână vie! Haideţi să nu ştergem importanța municipiului Alba Iulia de pe harta istorică a ţării! Ar fi ca şi cum am încerca să ştergem ceva din sufletul românilor.
Alba Iulia trebuie să rămână pentru copiii noştri, şi pentru copiii copiilor noştri, ca un loc de pelerinaj la Cetatea Naţiunii Române. Iar odată cu bătaia marilor clopote ale catedralei, aceştia să respire o fărâmă de istorie, să fie mândri că sunt români şi să înţeleagă sacrificiile pe care străbunii lor le-au făcut pentru ca astăzi Banatul, Transilvania, Moldova, Crişana, Dobrogea, Maramureşul şi Regatul Român să însemne, de fapt, România!
Vă mulţumesc.
Alexandru PEREȘ, senator PDL de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor