Alexandru Pereș: «“Iarna nu-i ca vara”, vorba unui clasic în viață!»
De vreo 2 ani, odată cu venirea zăpezii, mai mult de jumătate din România se închide! Se închid autostrăzi și drumuri, oamenii rămân blocați în case, trenurile sunt anulate, șoselele sunt impracticabile, se decretează stări de alertă, se instituie coduri peste coduri, iar autoritățile sunt, ca de fiecare dată, luate prin surprindere!
Dacă n-ar fi fost ocupați cu proiecte de lege gândite pentru a salva penalii sau cu strategii de preluare a justiției, guvernanții ar fi putut apleca urechea la prognozele meteo. Încă din septembrie 2013, meteorologii au anunțat că iarna aceasta va fi una dintre cele mai grele din ultimul secol. Dar, probabil, Guvernul USL a mers pe principiul „Iarna-i grea, omătu-i mare, semne bune anul are!” Țara va fi blocată? Oamenii vor fi nevoiți să aștepte zile în șir pentru a le fi deszăpezite localitățile? Astea-s detalii! A fost instituit cod roșu de ninsori și viscol? Poate prin Buzău, Brăila și Vrancea! În București, mai ales în sălile de sport, e cald și bine! Ce contează că jumătate din România este afectată de ninsoare? Important este să avem un Premier în formă, cu o condiție fizică bună. Restul sunt, din nou… detalii!
Dacă prefecții sunt incompetenți, dacă instituțiile statului și ale administrației publice (primăriile, ISU, Consiliile Județene) sunt depășite de situație, apelăm la cine altcineva decât la… armată! Fiindcă, vorba aceea, nici militarilor nu le strică puțină condiție fizică! Ce-i drept, nu se antrenează la căldură, ca domnul Prim-ministru, dar nu contează, sunt militari, iar puțină zăpadă nu trebuie să îi sperie! Deși există contracte încheiate cu firme private, a căror datorie este să deszăpezească drumurile, banii se plătesc, iar firmele privesc, cu mulțumire, cum treaba e dusă la bun sfârșit de militari! În cazul acesta, îi sugerez domnului Ponta să lucreze la o nouă lege, care să prevadă faptul că, în fiecare iarnă, armata trebuie să iasă la antrenament, pe drumurile publice. Datul la lopată este obligatoriu, iar orice derogare de la această lege este exclusă!
În urmă cu 10 ani, am solicitat ca în bugetul de stat să fie prevăzute fonduri pentru crearea unor perdele forestiere! Sigur, statul era nevoit să cumpere terenurile respective, însă dacă în 2002 s-ar fi realizat un program național de perdele forestiere, acum, probabil, daunele produse de viscol și ninsori ar fi mult diminuate! Atunci însă un alt Guvern al PSD nu a dat importanță unei asemenea investiții.
Îi mai ofer o sugestie domnului Premier: statul poate să deszăpezească drumurile aproape gratuit, cu utilaje cumpărate din fonduri europene. Fără firmele clientelei de partid! În cadrul Programului Operațional Sectorial Transporturi (POS-T) există mai multe categorii de cheltuieli ce ar putea fi eligibile pentru achiziționarea de utilaje din fonduri UE, de care să beneficieze CNADNR și CFR.
Economia făcută la buget ar fi foarte mare, având în vedere că, în fiecare an, România cheltuiește 80 de milioane de euro cu deszăpezirile! Demersurile pentru obținerea de fonduri nerambursabile, necesare achiziționării, de către CNADNR și CFR, a unor utilaje proprii pentru deszăpezire, au fost începute în 2012 de către Alexandru Nazare, ministru PDL al Transporturilor în iarna 2011-2012. Odată cu instaurarea regimului Ponta, negocierile cu UE au fost întrerupte! Cum altfel s-ar mai fi putut atribui contracte și direcționa bani publici către firmele clientelei de partid?
Dar, vorba unui clasic în viață, pe care mulți (inclusiv actualii guvernanți) l-au blamat și ironizat, se dovedește că, într-adevăr, „iarna nu-i ca vara!” Sunteți capabili, oare, domnilor din USL, să înțelegeți această afirmație și să acționați în consecință?
Alexandru PEREȘ, senator PDL de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]