Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereş: Adevăratul slogan al USL în 2013: Zâmbeşte, mâine va fi mai rău!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

A trăi în România devine pe zi ce trece o problemă de supravieţuire. Dispariţia în ultimul an a circa 100.000 de locuri de muncă, creşterea alarmantă a taxelor şi impozitelor, precum şi a preţurilor principalelor mărfuri alimentare, este de natură să-i aducă la disperare pe români. Ceea ce îngrijorează însă cu adevărat este lipsa oricărei perspective. Mediul de afaceri a atras atenţia la capătul primelor 100 de zile de activitate a Guvernului Ponta II că, din păcate, principala preocupare a guvernării este politica, şi nu economia. Recentul scandal al procurorilor o dovedeşte cu prisosinţă.  Crin Antonescu a recunoscut el însuşi public, surprinzător, că Guvernul Ponta nu a reuşit mai nimic în plan economic. Însă USL era cât pe ce să se rupă nu din cauza aceasta, ci pentru că la conducerea DNA a fost propusă o persoană neagreată de greu-trezitul din somn preşedinte PNL.
Comparativ cu aprilie 2012, când PDL a predat puterea, majoritatea  produselor alimentare s-au scumpit foarte mult: cartofii au înregistrat o creştere uriaşă de aproape 83%, grâul 39%, fasolea 36%, porumbul 32%, carnea de pasăre 26%, ouăle de găină  23%. Ca şi cum aceasta nu ar fi fost destul, factura la utilităţi a început să ardă buzunarele românilor. În acelaşi timp, în pofida faptului că la nivel european preţul carburanţilor a scăzut şi scade, în România benzina s-a scumpit cu 8% (de la 1,209 euro/litru la 30 aprilie 2012 la 1,306 euro/litru, la 24 martie 2013) iar motorina cu 1,3%. Gazele s-au scumpit sub guvernarea USL începând cu 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei non-casnici. De la 1 februarie, potrivit calendarului de liberalizare, gazele s-au scumpit cu încă 5% pentru consumatorii non-casnici, urmând a se scumpi cu încă 5% la 1 iulie şi cu încă 3% la 1 octombrie 2013. Consumatorii casnici vor suporta în plus la preţul gazelor încă 8% de la 1 iulie şi 2% de la 1 octombrie. În anul 2012, energia electrică s-a scumpit cu 5% de la 1 iulie pentru toate tipurile de consumatori şi cu 2-3% de la 1 septembrie pentru consumatorii non-casnici. Principala bucurie adusă de guvernanţi, chiar de la 1 ianuarie 2013, a fost scumpirea cu încă 10% a energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori. Ajutorul dat de stat producătorilor de energie regenerabilă (eoliană) e suportat de cetăţeni. „Zâmbeşte, mâine va fi mai rău!”, afirma celebrul cinic Murphy. De la 1 aprilie 2013 au venit noi scumpiri ale energiei electrice.
Povara fiscală a românilor a fost întregită începând cu februarie 2013, prin  introducerea normelor de venit a cotei unice pe veniturile din silvicultură şi piscicultură, pentru terenurile agricole, precum şi pentru veniturile din creşterea şi exploatarea animalelor. Putem adăuga introducerea unei taxe speciale pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale, de 0,5% aplicată veniturilor, introducerea obligativităţii de plată a impozitului pe venit şi CAS-ul la diurna primită de toţi angajaţii pe perioada delegării, introducerea timbrului de mediu pentru autovehicule, creşterea accizei specifice la ţigarete, bere, creşterea taxei pentru eliberarea paşapoartelor, introducerea coplăţii în sănătate, majorarea impozitelor şi taxelor locale cu 16% etc. etc. Nu e de mirare că proiecţiile BNR pentru rata inflaţiei (peste 5% în primul trimestru  şi de circa 6% în trimestrul al doilea) pentru acest an nu sunt deloc îmbucurătoare.
Nu pot să nu mă întreb: oare cei 65% dintre votanţi, care au adus  USL la putere, înţeleg azi minciuna teribilă căreia i-au căzut victimă?

Alexandru PEREŞ,
senator PDL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România Victor Negrescu, negociator-șef al Parlamentului European, anunță faptul că în noul buget al UE a reușit să crească sumele alocate cu 200 de miliarde de euro, din care 10 miliarde alocări suplimentate pentru România. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea