ALERTĂ alimentară: Pate de porc cu numai 15% ficat, vândut în România
InfoCons a realizat un nou studiu, de data aceasta pe baza etichetelor produselor tip pate de porc ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 40 de produse.
Din punct de vedere al procentajului de ficat:
– ficatul de porc se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47% din compoziție
Din punct de vedere ingredientului principal :
– 45% au în compoziție prim ingredient apa
– 37,5% au în compoziție prim ingredient ficatul de porc
– 12,5% au în compoziție prim ingredient slănină
– 5% au în compoziție prim ingredient alt timp de carne
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție :
– 25% au în compoziție proteină animală din/de porc
– 77,5% au în compoziție slănină
– 37,5% au în compoziție șorici
– 15% au în compoziție proteină animală din porc, slănină și sorici
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de porc :
– 72,5% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 6 :
– 5% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
– 7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri ;
– 5% din produse au în compoziție 4 E-uri ;
– 2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
– 27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
– 25% din produse au în compoziție 1 aditiv ;
– 27,5% din produse nu au în compoziție E-uri ;
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
– 96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu ( E250 )
– 31,03% dintre produsele studiate au avut în componență carmina ( E120 )
– 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan ( E407 )
– 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență trifosfați de sodiu ( E451 )
Valoarea energetică este cuprinsa între 113 kcal și 337 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între 4.1g și 29.9g.
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.4g și 10.8g.
Cantitatea de glucide variază între 1.9g și 9.7g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0g și 2g.
60% din produsele analizate nu conțin fibre.
Cantitatea de proteină se situează între 9g și 16.3g pentru produsele studiate
Cantitatea de sare s-a situat între 1.2g și 2g.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
DSVSA Alba: Persoanele care cumpără animale fără documente nu vor fi despăgubite în caz de boală și se expun unor mari riscuri
Persoanele care cumpără animale fără documente nu vor fi despăgubite în caz de boală și se expun unor mari riscuri Cumpărarea și vânzarea animalelor se poate realiza doar cu respectarea legislației sanitare veterinare care prevede obligații privind mișcarea și identificarea acestora, precum deținerea documentului de circulație și a altor documente de însoțire și identificare a […]
Sindicatele amenință cu boicotul, dar ministrul Educației îi îndeamnă pe părinți: „Trimiteți copiii la școală pe 8 septembrie!”
Sindicatele din Educație amenință cu boicotul orelor, însă ministrul îi îndeamnă pe părinți: „Trimiteți copiii la școală pe 8 septembrie, cursurile vor continua!” Anul școlar bate la ușă, dar începutul nu se anunță deloc liniștit. Sindicatele din Educație îi cheamă pe profesori să intre în clase, dar să nu mai predea. Practic, dascălii ar urma […]
Premierul Ilie Bolojan: „Zona de administrație locală este un bloc mare de cheltuieli. Reforma este absolut necesară”
Ilie Bolojan: „Zona de administrație locală este un bloc mare de cheltuieli. Reforma este absolut necesară” „Zona de administrație publică locală este un bloc mare de cheltuieli care adună peste 130.000 de oameni, parte în aparatele proprii, parte în zona de asistență socială”, a declarat marți, 2 septembrie 2025, într-o conferință de presă, premierul Ilie […]