ALERTĂ alimentară: Pate de porc cu numai 15% ficat, vândut în România
InfoCons a realizat un nou studiu, de data aceasta pe baza etichetelor produselor tip pate de porc ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 40 de produse.
Din punct de vedere al procentajului de ficat:
– ficatul de porc se regăsește într-o proporție cuprinsă între 15 și 47% din compoziție
Din punct de vedere ingredientului principal :
– 45% au în compoziție prim ingredient apa
– 37,5% au în compoziție prim ingredient ficatul de porc
– 12,5% au în compoziție prim ingredient slănină
– 5% au în compoziție prim ingredient alt timp de carne
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție :
– 25% au în compoziție proteină animală din/de porc
– 77,5% au în compoziție slănină
– 37,5% au în compoziție șorici
– 15% au în compoziție proteină animală din porc, slănină și sorici
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de porc :
– 72,5% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 6 :
– 5% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
– 7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri ;
– 5% din produse au în compoziție 4 E-uri ;
– 2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
– 27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
– 25% din produse au în compoziție 1 aditiv ;
– 27,5% din produse nu au în compoziție E-uri ;
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
– 96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu ( E250 )
– 31,03% dintre produsele studiate au avut în componență carmina ( E120 )
– 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan ( E407 )
– 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență trifosfați de sodiu ( E451 )
Valoarea energetică este cuprinsa între 113 kcal și 337 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între 4.1g și 29.9g.
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.4g și 10.8g.
Cantitatea de glucide variază între 1.9g și 9.7g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0g și 2g.
60% din produsele analizate nu conțin fibre.
Cantitatea de proteină se situează între 9g și 16.3g pentru produsele studiate
Cantitatea de sare s-a situat între 1.2g și 2g.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când începe școala în toamna 2025: Structura anului școlar 2025-2026. Când vor fi vacanțele și ”Școala altfel”
Când începe școala în septembrie 2025: Structura anului școlar 2025-2026. Când vor fi vacanțele și ”Școala altfel” Elevii din România se vor întoarce în bănci pe 8 septembrie 2025, conform calendarului publicat de Ministerul Educației. Noul an școlar va fi împărțit în 5 module, alternate cu vacanțe mai scurte, așa cum s-a întâmplat și în […]
HAOS pe piața auto de la suspendarea programului „Rabla”. „Statul își sabotează propria economie”
HAOS pe piața auto în urma suspendării programului „Rabla”. „Statul își sabotează propria economie” Haosul creeat de autorităţi, în urma suspendării programului „Rabla”, afectează nu doar companiile din sectorul auto şi consumatorii, ci şi statul român, care riscă pierderi economice însemnate şi ratarea obiectivelor de sustenabilitate, avertizează Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), într-un […]
Sindicaliștii din Educație amenință că școala nu va începe pe 8 septembrie: „Vom boicota începerea noului an școlar”
Sindicaliștii din Educație amenință că școala nu va începe pe data de 8 septembrie: „Vom boicota începerea noului an școlar” În urma întâlnirii cu premierul Ilie Bolojan, sindicaliştii din Educaţie au anunţat, luni, 11 august 2025, că iau în considerare boicotarea începutului de an şcolar 2025-2026. Școala nu va începe pe 8 septembrie din cauza […]