Rămâi conectat

Actualitate

ALERTĂ alimentară în urma unui studiu InfoCons: Jumătate din pâinea de pe piață conține E-uri, prea multă sare și zahăr

Cezar Lancrajan

Publicat

în

ALERTĂ alimentară în urma unui studiu InfoCons: Jumătate din pâinea de pe piață conține E-uri, prea multă sare și zahăr

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România.

50 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la următorii producători/distribuitori:

România Hypermarche SA
Auchan România SA
Carrefour România SA
Lidl Discount SRL
Frontera Trading SRL
Grewe SRL
Karamolegos Bakery România SA
Dobrogea Grup S.A.
S.C. Boromir Ind S.R.L.
Oltina Impex Prod Com S.R.L.
Velrom S.R.L.
Smart Food Solutions S.R.L.
Vel Pitar SA

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoarele:

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:

Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:

Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 66.7 și 69.4% din compoziție.

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:

14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie
4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

Din punct de vedere al tipului de făina:

44% menționează tipul de făină utilizat.

Din punct de vedere al pasteurizarii:

16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate.

Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:

66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:

50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:

8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
50% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:

60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor
Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g
Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:

Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g
2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor
Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g
2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Burse școlare 2025: Reguli noi pentru acordarea burselor de merit și reziliență pentru elevii de gimnaziu

Bera Larisa

Publicat

în

Burse școlare 2025: Reguli noi pentru acordarea burselor de merit și reziliență pentru elevii de gimnaziu Din ianuarie 2025, vor exista noi reguli în ceea ce privește acordarea burselor de merit și celor de reziliență pentru elevii de gimnaziu. Aceaste reguli au scopul de a a încuraja performanța și de a spijini elevii cu dificultăți. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea