Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alegeri prezidențiale în Franța, primul tur: Emmanuel Macron și Marine Le Pen merg în turul 2. Diferență foarte mică între cei doi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alegeri prezidențiale în Franța, primul tur: Emmanuel Macron și Marine Le Pen merg în turul 2. Diferență foarte mică între cei doi

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța s-a încheiat. Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au calificat în turul doi al alegerilor prezidențiale cu 28,6%, respectiv 24,4%, potrivit estimărilor Ifop-Fiducial.

Jean-Luc Melenchon ar fi pe poziţia a treia, cu 19% din voturi. În spate s-ar afla Valerie Pecresse și Eric Zemmour. Ar lua fiecare câte 8%.

Rețineți că acestea sunt rezultatele unui prim exit poll, realizat de unul dintre institutele majore. Prin urmare, trebuie să fim foarte atenți la rezultate care sunt doar orientative și care se pot schimba în continuare semnificativ.

Decalajul fiind mic, meciul încă se joacă și fiecare vot contează.

În Franța, publicarea sondajelor la ieșirea din urne până la închiderea secțiilor de votare este interzisă prin lege, motiv pentru care astfel de informații apar doar în presa belgiană. Rezultatele de tip exit-poll se dau în site-uri franceze din Belgia, unde nu intervine legea franceză.

Campania electorală din Franţa a avut un început lent şi a fost umbrită de războiul din Ucraina

Aproape niciun subiect nu a rezonat cu alegătorii, iar mulţi candidaţi au fost percepuţi ca fiind slabi, ceea ce a sporit temerile legate de o prezenţă scăzută la vot. Sondajele au prognozat recent că până la 30% ar putea să nu voteze, potrivit DPA.

Preşedintele francez are puteri extinse şi deţine funcţia timp de cinci ani. El este mai puternic decât prim-ministrul pe care îl numeşte şi are o influenţă decisivă asupra cursului ţării.

Rezultatul alegerilor prezintă, de asemenea, un interes considerabil pentru întreaga Europă. Macron, politician liberal de centru, este văzut ca un partener mult mai confortabil şi mai de încredere decât Le Pen sau Melenchon, cu care este greu de imaginat o cooperare strânsă din cauza poziţiilor lor uneori radicale.

Secţiile de votare din Franţa sunt deschise până la ora locală 19.00, iar în unele locuri până la ora 20.00. Din cauza diferenţei de fus orar, votul a avut loc deja sâmbătă în unele teritorii franceze de peste mări, de exemplu în Caraibe.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea