Rămâi conectat

Actualitate

Alegeri prezidențiale 2025: La ce riscuri te expui dacă îți filmezi sau fotografiezi buletinul de vot. Interdicții în jurul secției de votare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alegeri prezidențiale 2025: La ce riscuri te expui dacă îți filmezi sau fotografiezi buletinul de vot. Interdicții în jurul secției de votare

În mediul online circulă foarte multe filmulețe ale votanților din diaspora, care și-au filmat sau fotografiat buletinul de vot. Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidenţiale este interzisă, iar alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el, informează Agerpres.

Imagine Fest 2025

Biroul Electoral Central a luat o serie de măsuri pentru exercitarea dreptului de vot pe data de 4 mai, în condiţii de legalitate, egalitate şi integritate.

Potrivit BEC, candidaţii, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi oricare alegător au dreptul să conteste identitatea persoanei care se prezintă la vot, prin orice mijloc de comunicare.

În acest caz, identitatea se stabileşte de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare prin oricare mijloace legale.

”Verificările se vor derula cu tact şi respect faţă de persoana a cărei identitate este contestată, urmărind evitarea situaţiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite”, arată BEC.

În cazul în care contestaţia este întemeiată, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va opri de la votare pe alegătorul contestat, va consemna faptul într-un proces-verbal şi va sesiza această situaţie autorităţilor publice competente prin predarea procesului-verbal personalului care asigură paza secţiei de votare din ţară sau personalului misiunii diplomatice sau oficiului consular competente teritorial, în cazul secţiilor de votare din străinătate.

Incidentul se va anunţa pe cale ierarhică de către reprezentanţii autorităţilor publice care au primit procesul-verbal.

Din motive temeinice există dreptul la însoțitor

Alegătorul care se prezintă la secţia de votare şi, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el.

Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate/observatorilor, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Prin motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur se înţelege situaţia obiectivă sau condiţia medicală care îl pune pe alegător în imposibilitatea de a parcurge singur, în cabina de votare, activitatea de răsfoire a buletinului de vot şi de aplicare a ştampilei cu menţiunea ”VOTAT” pe competitorul electoral pe care doreşte să îl aleagă.

Motivul temeinic trebuie să poată fi constatat cu uşurinţă de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare cu propriile simţuri sau din analiza unor înscrisuri doveditoare pe care le prezintă alegătorul, fără a fi necesare verificări suplimentare, menţionează BEC.

Invocarea neştiinţei de carte, a analfabetismului, a necunoaşterii legii sau a necunoaşterii limbii române nu constituie motiv temeinic care împiedică alegătorul să voteze singur.

Totodată, în situaţia în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate semna în lista electorală, preşedintele face o menţiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa şi a unui alt membru al biroului electoral.

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.

Interdicții în jurul secției de votare

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.

Atribuţiile sale, în această privinţă, se întind şi în afara localului de vot, în sediul secţiei de votare, în curtea acestuia, în intrările în curte, în jurul sediului secţiei de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 metri.

Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va avea la dispoziţie mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar şi de prefect, împreună cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei, de personalul tehnic auxiliar al acestuia, de personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice şi de comunicaţii utilizate în procesul electoral, de candidaţi şi de delegaţii şi de observatorii acreditaţi, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

La toate operaţiunile efectuate de birourile electorale ale secţiilor de votare pot asista, în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator şi a personalului de pază, candidaţii, persoanele acreditate în condiţiile legii, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale superioare şi ai Biroului Electoral Central.

Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale şi persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.

Sunt interzise comercializarea şi/sau consumul de alcool în jurul sediului secţiei din ţară, pe durata votării, până la o distanţă de 500 metri.

Prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucţiona accesul persoanelor la secţii în ziua votului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2025 | Ce este Pilonul 2 de pensii și cum poți să contribui la pensia privată fără să simți la salariu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PENSII 2025 | Ce este Pilonul 2 de pensii și cum poți să contribui la pensia privată fără să simți la salariu Vârsta pensionării pare că e îndepărtată, dar e important să conștientizezi faptul că, oricât ai fi de tânăr, e benefic pentru tine să începi să-ți pregătești condițiile în care vei trăi după ce […]

Citește mai mult

Actualitate

Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele” Rețelele sociale devin un teren fertil pentru manipularea percepțiilor și polarizarea societății într-o eră a dezinformării algoritmice. Profesorul Corneliu Bjola, expert în diplomație digitală la Universitatea Oxford, explică, într-un interviu acordat site-ului Antena3.ro, de […]

Citește mai mult

Actualitate

Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului Administrația Fondului de Mediu (AFM) a publicat recent modelul de finanțare pentru Programul Rabla Auto 2025, pentru ca persoanele fizice interesate să se familiarizeze din timp cu noul proces de înscriere online. AFM pune la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea