Alegeri prezidențiale 2025: Ce nu ai voie să faci la vot și ce riști dacă încalci legea
Alegeri prezidențiale 2025: Ce nu ai voie să faci la vot și ce riști dacă încalci legea
Duminică, 18 mai 2025, vor fi alegerile prezidențiale din România. Nerespectarea regulilor din ziua alegerilor poate atrage sancțiuni severe, de la amenzi până la pedepse cu închisoarea. Iată principalele fapte ilegale prevăzute de Codul Penal și legislația electorală în vigoare.
Citește și: Alegeri prezidențiale 2025: Prezență istorică la vot în diaspora. Peste 10.000 de români au votat în străinătate
Ce riscă votanții dacă nu respectă regulile
- Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
- Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
- Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.
- Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților
- Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7,00 – 21,00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
- Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
- Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
- Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
- Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
- Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Ce pedepse riscă oficialii din secțiile de votare
- Deschiderea urnelor înainte de ora stabilită: închisoare între 1 și 3 ani sau amendă.
- Încredințarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral sau transportarea ei către alte persoane sau în alte condiții decât prevede legea: 3 luni – 2 ani sau amendă.
- Falsificarea înscrisurilor de la birourile electorale: 1 – 5 ani.
- Înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu figurează în această listă: amendă de la 4.500 la 10.000 lei.
- Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de vot sau de a fi ales: închisoare de la 6 luni la 3 ani.
- Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obținute în secțiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii: 2 – 7 ani.
- Introducerea de date, informații sau proceduri care duc la alterarea sistemului informațional național necesar stabilirii rezultatelor alegerilor: 2 – 7 ani.
- Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat: închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Se sancționează cu amendă de la 4.500 până la 10.000 lei următoarele:
- Înscrierea unui alegător în mai multe liste electorale.
- Neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfășurării normale a adunărilor electorale, precum și distribuirea și consumarea de băuturi alcoolice în timpul acestor adunări.
- Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot.
- Neaplicarea pe actul de identitate a ștampilei cu mențiunea „VOTAT” sau a timbrului autocolant, după caz, precum și reținerea actului de identitate, fără motive întemeiate, de către membrii biroului electoral al secției de votare.
- Nerespectarea normelor privind prezentarea de sondaje de opinie cu conținut electoral.
- Tipărirea fără drept de buletine de vot.
- Înmanarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze în lista electorală în care este înscris pentru primirea buletinului de vot și a ștampilei de votare.
Se sancționează cu amendă de la 1.500 până la 4.500 lei următoarele:
- Încălcarea normelor privind candidaturile propuse de partidele și de alianțele politice și candidaturile independente (pot fi depuse numai dacă sunt susținute de cel puțin 200.000 de alegători), precum și nerespectarea condițiilor de fond/formă a listei sau listelor susținătorilor.
- Folosirea de către un candidat a semnului electoral înregistrat la Biroul Electoral Central de către un alt candidat.
- Refuzul de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi.
- Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
- Încălcarea condițiilor de acreditare de către persoanele acreditate și operatorii de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice, ai societăților comerciale ori ai organizațiilor neguvernamentale care au fost acreditate de BEC.
- Nerespectarea dispozițiilor privind delimitarea, numerotarea și stabilirea secțiilor de votare.
- Nerespectarea dispozițiilor privind comercializarea și consumul băuturilor alcoolice.
Se sancționează cu amendă de la 1.000 până la 2.500 lei următoarele:
- Păstrarea listelor electorale permanente în condiții necorespunzătoare.
- Neefectuarea la termen a comunicărilor prevăzute de lege și neoperarea acestora în listele electorale permanente.
- Efectuarea de operațiuni în listele electorale permanente de către persoane neautorizate.
- Necomunicarea către Autoritatea Electorală Permanentă a modificărilor operate în lista electorală permanentă.
- Încălcarea dispozițiilor referitoare la afișarea propunerilor de candidaturi.
- Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a listelor electorale suplimentare.
- Nerespectarea dispozițiilor referitoare la organizarea mitingurilor, adunărilor și marșurilor, a celor referitoare la interdicția privind acțiunile de campanie electorală în unitățile militare, în unitățile de învățământ, în timpul programului de învățământ, în sediile reprezentanțelor diplomatice, precum și în penitenciare, precum și acelor privind efectuarea de sondaje de opinie la ieșirea de la urne.
- Afișarea listelor electorale permanente, a copiilor de pe acestea sau a listelor electorale suplimentare; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite.
- Nerespectarea deciziilor și hotărârilor birourilor electorale; nerespectarea hotărârilor și instrucțiunilor Autorității Electorale Permanente; nerespectarea hotărârilor Curții Constituționale.
- Refuzul de a permite accesul persoanelor acreditate în localul secției de votare, cu excepția cazurilor în care președintele biroului electoral al secției de votare limitează accesul persoanelor acreditate în localul secției de votare datorită mărimii acestuia.
- Refuzul de a primi și înregistra o întâmpinare, contestație sau orice altă cerere, formulată în scris.
- Nerespectarea dispozițiilor privind citirea cu voce tare a opțiunii exprimate pe buletinul de vot; întocmirea de către birourile electorale ale secțiilor de votare a proceselor-verbale, cu încălcarea dispozițiilor prezentei legi.
- Purtarea pe durata votării de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, persoanele însărcinate cu paza, persoanele acreditate sau de către operatorii de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societăților comerciale ori ai organizațiilor neguvernamentale de ecusoane, insigne ori alte însemne de propagandă electorală.
- Încălcarea de către membrii birourilor electorale a obligației de a participa la activitatea acestor birouri.
- Refuzul președintelui biroului electoral sau al locțiitorului acestuia de a elibera o copie certificată de pe procesul-verbal persoanelor îndreptățite.
- Nerespectarea dispozițiilor referitoare la faptul că președintele biroului electoral al secției de votare sigilează intrarea în localul de vot prin aplicarea ștampilei de control pe o bandă de hârtie. Este interzisă părăsirea localului de vot cu ștampila de control, ștampile cu mențiunea „VOTAT”, buletine de vot sau liste electorale.
- Nerespectarea normelor referitoare la faptul că președintele, în prezența membrilor biroului electoral, stabilește numărul alegătorilor înscriși în lista electorală permanentă, iar rezultatul numărării se va înscrie în procesul-verbal
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, campioană mondială la caterincă, miștocăreală, meme-uri pe rețelele sociale, păcănele și pariuri sportive. Economist: ”Cel mai ușor ar fi să compiem modelele de succes”
România, campioană mondială la caterincă, miștocăreală, meme-uri pe rețelele sociale, păcănele și pariuri sportive. Economist: ”Cel mai ușor ar fi să compiem modelele de succes” Economistul Radu Georgescu este de părere că România ar trebui să copieze cele mai de succes modele în domeniul economiei, autostrăzilor și educației, dând exemplu țări precum Japonia, Coreea de […]
Economistul Adrian Negrescu: Economia României este ca un bolnav ajuns la terapie intensivă, pe mâna unor medici stagiari care habar nu au ce să facă
Economistul Adrian Negrescu: Economia României este ca un bolnav ajuns la terapie intensivă, pe mâna unor medici stagiari care habar nu au ce să facă Economia românească stagnează în T1 2025 și asta în condiții de inflație. Potrivit datelor Eurostat, creșterea economică a României a fost zero în primele trei luni, iar unele sectoare sunt […]
Rabla auto 2025: Start al programului pentru operatorii privați. Documentele necesare Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere a persoanelor juridice de drept privat în cadrul Programului Rabla Auto 2025, în perioada 29 mai, ora 10:00 – 27 noiembrie 2025, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului. „Persoanele juridice de drept privat vor beneficia […]