Rămâi conectat

Politică Administrație

Alegeri prezidențiale 2019: Diaspora va putea vota prin corespondență sau, timp de trei zile, la urne – PROIECT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Românii din diasporă ce doresc să voteze la alegerile prezidențiale care vor fi organizate spre finele acestui an nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze neapărat la secția de votare, ci își vor putea exercita dreptul la vot și prin corespondență, potrivit unui proiect legislativ ce se află în dezbaterea senatorilor.

Suplimentar, prin această propunere legislativă, parlamentarii vor să modifice și perioada în care pot vota la urne cei aflați în străinătate, respectiv s-o prelungească la aproape trei zile.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală a fost pusă recent în dezbatere la Senat și vizează schimbarea modului în care vor putea vota românii la alegeri. Pentru a se putea aplica, documentul are nevoie să primească acordul Parlamentului și semnătura șefului statului.

Printre modificările propuse la legislația electorală prin această inițiativă legislativă se află și schimbarea modului în care românii din străinătate vor putea vota la alegerile prezidențiale din acest an. Mai exact, cei ce vor vota la alegerile ce ar putea avea loc în noiembrie sau, cel mai târziu, început de decembrie

vor putea, dacă măsurile din proiect vor intra în vigoare, să-și exprime acest drept și prin corespondență.

Acest lucru ar fi benefic pentru românii din diaspora ce nu se pot deplasa cu ușurință sau chiar deloc la secția de votare la care sunt arondați, inclusiv pentru cei ce lucrează în perioada votului. În prezent, legislația în vigoare nu permite votul prin corespondență decât în cazul alegerilor parlamentare (pentru Senat şi Camera Deputaţilor).

O altă schimbare propusă prin acest proiect legislativ este ca cei ce votează în străinătate să aibă la dispoziție pentru a-și exercita acest drept direct la urne nu mai puțin de trei zile, respectiv ei vor putea vota în zilele de vineri, sâmbătă (anterioare alegerilor) și în ziua alegerilor, adică duminică. Mai exact, votarea la secțiile din străinătate ar urma să

înceapă în ziua de vineri, ora 12:00 și să se încheie la ora 21:00, iar în zilele de sâmbătă și duminică, votarea să aibă loc în intervalul orar 07:00 – 21:00. Toate orele menționate anterior sunt ore locale.

Schimbarea legislației electorale este necesară, deoarece la anterioarele alegeri (alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție, scrutine ce au avut loc în 26 mai 2019) românii din străinătate au fost nevoiți să aștepte ore în șir pentru a-și exprima dreptul la vot, iar unii dintre ei nu au mai apucat să voteze până la închiderea urnelor.

Din același motiv, la sfârșitul lunii mai, Autoritatea Electorală Permanentă anunța că analizează introducerea votului electronic sau prin corespondență în cel mai scurt timp, și anume până la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Centura ocolitoare de pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia, mai aproape de realizare: Va avea trei giratorii, două pasaje, două viaducte și un pod. Investiție de peste 76 milioane lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Centura ocolitoare de pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia, mai aproape de realizare: Va avea trei giratorii, două pasaje, două viaducte și un pod. Investiție de peste 76 milioane lei Agenția Națională pentru Protecția Mediului a anunțat miercuri, 24 iulie 2024,  depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Drum de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea