ALEGERI PARLAMENTARE ALBA | Teodor Atanasiu: „Satul românesc nu trebuie lăsat să moară!”
Liberalul Teodor Atanasiu îşi propune să înainteze în Senatul României o lege a satului românesc care să conţină o serie de măsuri legislative menite să stimuleze dezvoltarea comunităţilor rurale şi să stopeze depopularea acestora. Teodor Atanasiu susţine că satul românesc are nevoie de măsuri ferme prin care zonele rurale să fie dezvoltate economic, iar locuitorii să aibă un trai decent.
Iniţiativa legislativă propusă de candidatul USL pentru Senatul României vizează reglementări menite să susţină dezvoltarea comunităţilor rurale, accesul la educaţie şi sănătate a locuitorilor satului românesc dar şi facilităţi pentru micii producători şi fermieri din zona rurală precum şi pentru investitorii care dezvoltă mici afaceri în sate şi care angajează localnici.
„Satul românesc se depopulează pentru că tinerii nu au perspectiva unui trai decent, copiii lor nu au acces la educaţie de calitate şi nu au nicio şansă pentru un start bun în viaţă. Cine nu ar fugi de la sat dacă acolo nu are un loc de muncă sau o activitate care să-i asigure traiul zilnic, dacă cel mai apropiat spital este la zeci de kilometri, dacă nu are apă sau curent electric? Satul românesc are nevoie de măsuri ferme pentru dezvoltare, iar unele dintre acestea le voi susţine prin „Legea satului românesc” a spus Teodor Atanasiu.
Parlamentarul liberal a explicat că legea satului va cuprinde măsuri legislative în mai multe domenii care să stimuleze atât dezvoltarea economică a zonelor rurale prin facilităţi acordate celor care creează locuri de muncă cât şi pentru modernizarea infrastructurii şi introducerea utilităţilor.
„Depopularea satelor din România a fost generată în primul rând de lipsa locurilor de muncă sau a unor soluţii pentru ca locuitorii să-şi asigure traiul zilnic. Nu poţi trăi ca tânăr din pensia părinţilor, iar mulţi dintre tinerii satelor au migrat în străinătate. Unii au ajuns să lucreze acolo în agricultură, în condiţii foarte grele, dar să nu credeţi că vor mai veni în România dacă nu le asigurăm o perspectivă, o şansă la viaţă decentă”, a afirmat Teodor Atanasiu.
Candidatul USL la Senatul României susţine că principalele măsuri de salvare a satului românesc trebuie axate pe modernizarea infrastructurii, pe dezvoltarea economică şi pe asigurarea accesului la educaţie şi sănătate pentru locuitori.
„Oamenii din Apuseni, spre exemplu, au nevoie de activităţi generatoare de venituri. Au nevoie de un program de microcredite cu dobânzi corecte sau de fonduri europene cu o cofinanţare susţinută de stat prin care să-şi înfiinţeze mici ferme sau exploataţii agricole. Au nevoie de centre de colectare a laptelui, centre de sortare şi colectare a fructelor de pădure sau a altor produse, au nevoie de mici centre de sacrificare a animalelor. Pe lângă asta au dreptul la educaţie şi servicii de sănătate la fel ca locuitorul de la oraş. Au dreptul la apă, canalizare şi drumuri de acces chiar şi în sate izolate”, a mai spus Atanasiu.
Teodor Atanasiu crede că o lege a satului românesc ar putea opri depopularea zonelor rurale dar ar putea dezvolta şi agricultura românească.
„Să nu uităm că salvarea României este agricultura. Pentru a putea face agricultură avem nevoie de oameni să lucreze pământul în ferme mici sau în marile exploataţii. Pentru asta trebuie să modernizăm satul românesc şi să oprim depopularea”, a mai spus Teodor Atanasiu.
Potrivit liberalului Teodor Atanasiu, în judeţul Alba există câteva zeci de sate aproape depopulate în care trăiesc mai puţin de 10 locuitori, în marea majoritate bătrâni. Pe lângă acestea în Alba sunt şi câteva sate care mai există doar din punct de vedere statistic deoarece nu mai au niciun locuitor, cum este spre exemplu Inceşti din comuna Poşaga sau Hărăşti şi Poieni din comuna Vidra.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii