Alegeri la Baroul Alba. Patru avocaţi de calibru luptă pentru postul de decan
Astăzi, 3 februarie, va avea loc la Alba Iulia Adunarea Generală a Baroului Alba la care vor fi alese noile organe ale conducerii baroului pentru urmatorii 4 ani. Funcţia cea mai importantă, aceea de decan, va fi disputată între patru avocaţi. Între candidaţi nu se regăseşte actualul decan Doina Scutea căreia legea nu îi permite să mai candideze pentru un nou mandat. De numele Doinei Scutea se leagă şi nişte acuzaţii grave de corupţie (pe care justiţia trebuie să le găsească întemeiate sau neîntemeiate) dar care în ultima perioadă au aruncat un blam nemeritat asupra întregului corp al avocaţilor din judeţul nostru.
Pentru informarea cititorilor vă prezentăm câteva date despre cei patru candidaţi care se vor confrunta pe 3 februarie în alegerile pentru decan:
1. Victor Bleahu, avocat şi cadru didactic la Universitatea „1 Decembrie 1918”, fost procuror la Mediaş şi Alba Iulia. Este avocat cu renume cunoscut pentru implicarea în dosare penale grele. Plecat în alegeri cu şansa a treia sau chiar a patra, este posibil să îl depăşească pe Daniel Morar la număr de voturi datorită simpatiei de care se bucură în rândul unor colegi. În defavoarea sa se poate aduce ca argument că a provocat în urmă cu câţiva ani un accident auto fără victime în care s-a susţinut că ar fi avut alcoolemie peste limita legală. Bleahu Victor este de 8 ani consilier al Baroului Alba
2. Olga Jidveian a deţinut funcţia de prodecan în perioada 2004-2008. Este o avocată cunoscută, cu imagine publică bună dar este de văzut dacă se poate impune într-o competiţie atât de dură precum se anunţă cea din 3 februarie. Este soţia regretatului avocat Viorel Jidveian, plecat dintre noi în urmă cu puţine luni. Are dezavantajul unei atitudini ferme, mai puţin flexibile şi evident a faptului că este singura femeie în luptă cu trei bărbaţi. Olga Jidveian este susţinută de avocaţi care fac parte din gruparea ostilă actualului decan Doina Scutea.
3. Daniel Morar, avocat şi preşedinte al Casei de Asigurări a Avocaţilor – Filiala Alba, este un avocat mai discret, mai puţin prezent în viaţa publică.El împarte cam acelaşi electorat în cadrul baroului cu Victor Bleahu. Deşi nu are nicio legătură cu presupusele fapte de corupţie ale decanului Doina Scutea, el s-a remarcat în cadrul baroului ca un susţinător fervent al acesteia în toate situaţiile, fiind considerat mâna dreaptă a decanului.
Spre deosebire de Victor Bleahu, care este o persoană mai deschisă, mai liberală şi mai jovială, Daniel Morar pare un lider mai aspru, radical, adept al controlului strict al decanatului asupra tuturor avocaţilor şi dispus deseori la măsuri dure, chiar şi împotriva colegilor. Nu este exclus să fie depăşit la numărul de voturi de către avocatul Victor Bleahu.
Daniel Morar este susţinut de un grup compact de avocaţi de vârstă apropiată. El este de 4 ani consilier al Baroului Alba.
4. Avocatul Ioan Rus poate ilustra proverbul „cei din urmă vor fi cei dintâi” fiind considerat candidatul cu cele mai mari şanse. Avocat dinainte de 1989,
s-a remarcat ca parlamentar şi secretar al comisiei de redactare a Constituţiei României la începutul anilor 1990 şi mulţi îl consideră şi acum cel mai bun parlamentar al judeţului Alba din 1990 şi până în prezent. A fost principalul artizan al înfiinţării Curţii de Apel la Alba Iulia şi a contribuit la înfiinţarea universităţii din Alba Iulia. A fost prefect al judeţului, dar de câţiva ani s-a retras din viaţa politică.
Faptul că a fost politician ar fi putut constitui un dezavantaj, dar în prezent principalul său avantaj, care îl deosebeşte de ceilalţi trei candidaţi, este faptul că nu a aparţinut nici uneia dintre grupările radicale din barou, respective gruparea „pro Scutea” din care fac parte Victor Bleahu şi Daniel Morar şi gruparea „anti Scutea” din care face parte Olga Jidveian.
Tocmai această detaşare faţă de grupurile de interese din barou îi poate atrage lui Ioan Rus simpatia unei largi părţi a corpului avocaţilor care s-a cam săturat să îşi vadă breasla divizată şi să asiste la răfuieli interne de neînţeles. Ioan Rus a dovedit de-a lungul timpului reale calităţi organizatorice şi de conducere. El poate fi persoana care să readucă atmosfera colegială în cadrul baroului.
În principiu, toţi cei patru candidaţi pornesc în luptă cu şanse reale. Le urăm succes şi aşteptăm rezultatul alegerilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tragedie de NEIMAGINAT: Un copil de 2 ani din Blaj a murit pentru că nu a fost trimis la timp la Sibiu pentru a fi operat
Tragedie de NEIMAGINAT: Un copil de 2 ani din Blaj a murit pentru că nu a fost trimis la timp la Sibiu pentru a fi operat Un copil de doi ani a murit după ce mai mulţi medici au refuzat să îl opereze. Băiețelul a primit un diagnostic de ocluzie intestinală, fără nicio analiză, și […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate22 de ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi