Rămâi conectat

Actualitate

Albaiulianul Mihnea Costachi, rezultate istorice la Campionatele Mondiale de rezolvări de probleme, desfășurate în Emiratele Arabe Unite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mihnea Costachi, rezultate istorice la Campionatele Mondiale de rezolvări de probleme, desfășurate în Emiratele Arabe Unite

Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) scrie istorie pentru şahul românesc: medalie de bronz la categoria Tineret U23 individual şi locul 5 pe echipe la Campionatele Mondiale de rezolvări de probleme de şah de la Fujairah (Emiratele Arabe Unite).

Rezultat excepțional obţinut de Mihnea Costachi la Campionatele Mondiale de Dezlegări (rezolvări de probleme de şah) desfășurate în Fujairah (Emiratele Arabe Unite), o competiţie organizată de FIDE (Federaţia Internaţională de Şah) şi aflată la a 45-a ediţie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aflat în premieră la un turneu de dezlegări de asemenea calibru, maestrul internațional albaiulian a obținut medalia de bronz la categoria Tineret U23, contribuind totodată decisiv la un rezultat istoric pentru echipa României: locul 5 în lume!

Concursul a constat în 2 sesiuni cu durata de 3 ore fiecare, în care participanții au avut de rezolvat câte 9 probleme de şah extrem de dificile de diverse tipuri: maturi directe în 2, 3 și mai multe mutări, maturi ajutoare, maturi inverse şi studii.

Mihnea Costachi, care este şi campion national en titre la această probă, a debutat foarte bine obţinând 39,5 puncte din 45 posibile la prima sesiune.

Chiar dacă în a doua sesiune Mihnea a obţinut doar 24,75 puncte, cu un total de 64,25 puncte, Mihnea Costachi s-a clasat pe locul 3 mondial la categoria Tineret U23, după Ilija Serafimovic (Serbia) 76,25 puncte şi Kevinas Kuznecovas (Lituania) 69,75 puncte. În clasamentul seniorilor podiumul a fost ocupat de Danila Pavlov (FIDE) 84,5 puncte, Ural Khasanov (FIDE) 83,25 puncte şi Piotr Murdzia (Polonia) 80,25 puncte.

Cu punctajul obţinut Mihnea Costachi a contribuit decisiv şi la o clasare istorică pentru selecţionata României, care a obţinut în premieră locul 5 la un Campionat Mondial de dezlegări pentru seniori.

Clasamentul celor mai bune echipe ale lumii, în care nu a fost luată în considerare Rusia, jucătorii ruşi concurând doar la individual sub steagul FIDE, a fost următorul:

1.Polonia 162,75 puncte

2.Serbia 153,75 puncte

3.Germania 138,75 puncte

4.Belgia 133 puncte

5.România 131,75 puncte

6.Lituania 130,25 puncte

7.Israel 128 puncte

8.Slovacia 126 puncte etc.

Din echipa României au mai făcut parte Dinu-Ioan Nicula, care a obţinut 59,5 puncte şi Crişan Vlaicu, care a acumulat 55,25 puncte, în clasamentul general contând cele mai bune 2 rezultate obţinute.

De menţionat meritul deosebit al lui Vlaicu Crişan, unul dintre cei mai experimentaţi compozitori şi dezlegători de probleme din lume, care a efectuat săptămânal, timp de peste un an, antrenamente cu un grup de tineri şahişti români, printre care Mihnea Costachi şi Denisa Bucur, în scopul ridicării nivelului valoric al acestora, ambii elevi ai acestuia obţinânt medalii de bronz la campionatul mondial, Mihnea la tineret, iar Denisa la feminin.

Participarea lui Mihnea Costachi la Campionatele Mondiale de Dezlegări din Emiratele Arabe Unite s-a făcut cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, în cadrul proiectului de sprijinire a tinerilor şahişti albaiulieni care reprezintă România în competiţiile mondiale de mare anvergură în anul 2022.

Tot în cadrul acestui proiect a fost susţinută participarea lui Radu Ţâmpea la Campionatele Mondiale de Juniori, experienţa acumulată de acesta ajutându-l să obţină 3 medalii la Campionatele Balcanice de Juniori, iar în luna decembrie Mihnea Costachi va beneficia de sprijinul autorităţilor locale pentru a reprezenta România la Campionatele Mondiale de şah rapid şi blitz pentru seniori din Kazahstan, unde se va duela cu cei mai buni jucători de şah din lume.

Până atunci însă Mihnea Costachi va reprezenta CSM Unirea Alba Iulia la 4 competiţii foarte importante: Openul Internaţional al României la şah rapid (Sebeş, 2 decembrie), Campionatele Naţionale de şah rapid şi blitz pe echipe (Sebeş, 3-4 decembrie) şi Finala circuitului Grand Prix România (Alba Iulia, 5-6 decembrie).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Programul pentru împăduriri, lansat de Guvern. Nicolae Ciucă: ”Este un moment prin care lansăm un program care vizează viitorul protejării mediului natural din ţara noastră”

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Programul pentru împăduriri, lansat de Guvern. Nicolae Ciucă: ”Este un moment prin care lansăm un program care vizează viitorul protejării mediului natural din ţara noastră”

În cadrul Programului Național lansat de Guvern, vor fi împădurite 56.700 de hectare de pădure până în anul 2026. Nicoale Ciucă și-a exprimat speranțele ca prin acest program județele din sudul și estul țării unde predominantă este culoarea roșie, să treacă pe verde.

Şeful Executivului a participat vineri, la Palatul Victoria, la semnarea unei noi serii de contracte de finanţare pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar şi lansarea Programului Naţional de Împăduriri 2022-2026, alături de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Este o zi foarte importantă pentru demersurile întreprinse la nivelul Guvernului în ceea ce priveşte demararea celei mai ample campanii de împădurire. Discutăm de o campanie care este finanţată prin PNRR şi suprafaţa totală pentru următorii ani până în 2026 este de aproximativ 56.700 de hectare.

Este un moment prin care lansăm un program care vizează viitorul protejării mediului natural din ţara noastră, un program care oferă speranţă pentru generaţiile viitoare că vor trăi într-un mediu mai puţin poluat, într-un mediu mai curat, într-un mediu în care biodiversitatea va fi mai bine consolidată şi mai dezvoltată şi sperăm ca acele judeţe unde culoarea roşie este predominantă, în mod deosebit în sudul şi estul ţării, prin implementarea acestor programe să schimbe culoarea şi să treacă spre acel verde pe care putem să-l vedem în zonele şi în judeţele unde nu se confruntă cu astfel de probleme”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a atenţionat că în România suprafeţele acoperite de pădure reprezintă aproximativ 29% din suprafaţa teritoriului, în timp ce în Europa suprafaţa totală acoperită de păduri este de aproximativ 39%.

„Ca atare, avem datoria ca, aşa cum ne-am angajat, să folosim toate resursele pe care le avem la dispoziţie, resursele financiare şi în mod deosebit resursele umane, pentru că aici este şi o chestiune de voinţă şi de responsabilitate pentru generaţiile viitoare în ceea ce priveşte protejarea mediului şi a biodiversităţii. Pentru aceasta avem în Planul de Redresare şi Rezilienţă, aproximativ 1,1 miliarde de euro şi toţi aceşti bani trebuie folosiţi cu iscusinţă, astfel încât să lăsăm generaţiilor un mediu mai curat”, a declarat Ciucă.

El a adăugat că această campanie vine şi completează celelalte măsuri guvernamentale din aria protejării mediului, respectiv măsurile stabilite prin Fondul Local şi Valul Renovării. Premierul s-a referit şi la semnarea, vineri, la Guvern, a unei noi serii de contracte pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar, subliniind că autorităţile centrale s-au angajat să realizeze la nivel naţional 565 de astfel de centre. Suma standard acordat pentru aceste contracte este de 3,83 milioane de lei pentru fiecare UAT participant la program.

În context, şeful Executivului a punctat şi faptul că bilanţul la un an de guvernare PSD, PNL, UDMR arată că măsurile luate de Guvern au vizat în primul rând protejarea populaţiei, au vizat protejarea economiei, susţinerea mediului de afaceri şi asigurarea de venituri cât mai mari la bugetul de stat.

„A fost un an care a avut tot spectrul de provocări, de la încheierea ultimului val al pandemiei de COVID-19, la începerea războiului ilegal şi neprovocat al forţelor armate ruse în Ucraina, la creşterea preţurilor la energie şi la gaze, la efectele pe care le-a produs inflaţia şi toate celelalte chestiuni care ţin de ceea ce am fost nevoiţi să gestionăm în această perioadă. Doresc să subliniez că măsurile noastre au vizat în primul rând protejarea populaţiei, au vizat protejarea economiei, susţinerea mediului de afaceri şi asigurarea de venituri cât mai mari la bugetul de stat”, a mai declarat Ciucă.

sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Lovitură pentru tinerii români care vor să studieze în Marea Britanie: Guvernul britanic le-ar putea interzice să urmeze cursuri în țara lor, în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul britanic ar putea interzice studenților străini să urmeze cursuri universitare în țară dacă nu obțin un loc la o universitate de top, scriu jurnaliștii de la The Times. Reamintim că un număr important de tineri români studiază în UK.

Măsura face parte din planurile guvernului noului premier Rishi Sunak de a restrânge imigrația care a atins niveluri record în Regatul Unit, The Times notând că printre măsurile vizate numărându-se și plasarea unor restricții asupra aducerii unor membri ai familiei în țară de către studenții străini după ce numărul aproape s-a triplat în doar un an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sunak a spus că „toate opțiunile sunt pe masă” după ce ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică de la Londra au arătat că numărul de migranți ajunși în Marea Britanie a ajuns la un milion de la începutul anului până în luna iunie.

Potrivit aceleiași surse, numărul persoanelor care au părăsit Regatul Unit s-a ridicat la 560.000, lăsând o cifră netă a migrației de 504.000 de persoane.

Agenția Reuters subliniază că numărul este unul record pentru Marea Britanie, notând că în anterioarele 12 luni imigrația netă a fost de doar 173.000 de persoane și că chiar și înainte de Brexit recordul a fost 336.000 de persoane în 2015.

Guvernul britanic se răzgândește în privința studenților străini

Potrivit jurnaliștilor britanici, se crede că studenții internaționali vor fi ținta principală a eforturilor de a reduce migrația, o schimbare de paradigmă față de Strategia pentru Educație Internațională anunțată în 2019 care stabilise o țintă de 600.000 de studenți străini până în 2030 pentru a crește valoarea exporturilor educaționale a Marii Britanii la 35 de miliarde de lire sterline pe an.

Ținta a fost atinsă în anul universitar 2020-2021 și celebrată de guvernul lui Boris Johnson în care Rishi Sunak a ocupat funcția de ministru al Finanțelor.

Una dintre ideile luate în considerare este interzicerea studenților străini de a intra în Marea Britanie dacă nu obțin un loc la o universitate de elită. O astfel de măsură a fost propusă de Nadhim Zahawi, fostul ministru al Educației în guvernul Johnson.

Zahawi este un influent politician de la Londra, ocupând în prezent funcția de președinte al Partidului Conservator și ministru fără portofoliu în cabinetul lui Rishi Sunak. Zahawi a ocupat funcția de ministru al Educației în guvernul lui Boris Johnson până când acesta a demisionat în luna iulie.

Universitățile Manchester, Edinburgh, Leeds, Sheffield, University College London, King’s College London și Imperial College sunt printre instituțiile de învățământ superior britanice care primesc cei mai mulți studenți străini.

Aproape 13.000 de studenți români în Marea Britanie

Potrivit datelor publicate de organismul public independent Higher Education Student Statisticsm, în anul universitar 2020/2021, ultimul pentru care au fost publicate date, în universitățile din Marea Britanie erau înregistrați 12.860 de studenți din România, față de 8.250 în 2016/2017, o creștere cu 55,8%.

Pe primul loc între studenții din UE s-au situat italienii cu 14.605, urmați de francezi cu 14.090 și de români.

În universitățile din regiunea Anglia, unde studiază cei mai mulți studenți din Marea Britanie, românii se situează pe locul 2, înaintea francezilor.

În total, în anul universitar 2020/2021 în Marea Britanie au fost 152.905 studenți din UE, de trei ori mai puțini decât cei din afara UE, 452.225.

Cei mai numeroși studenți au fost cei din China, 143.820, urmați de cei din India, 84.555, Nigeria 21.305, Statele Unite 19.220 și Hong Kong 16.655 și Pakistan 12.975, ceea ce îi plasează pe români pe locul nouă în clasamentul tuturor studenților străini din UK, relatează G4Media.

Numărul total al studenților străini din Marea Britanie s-a ridicat în anul universitar anterior la 605.130, aproape un sfert din totalul studenților ce urmează cursuri la universitățile din această țară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

PROBLEME pe drumurile din Alba, din cauza ploilor abundente: Recomandări din partea IPJ Alba, pentru șoferi

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROBLEME pe drumurile din Alba, din cauza ploilor abundente: Recomandări din partea IPJ Alba, pentru șoferi

Cu ocazia intrării treptate în sezonul rece și deteriorarea condițiilor de șofat care vin „la pachet” cu acest sfârșit de lună mai ploios, IPJ Alba a transmis o serie de recomandări pentru șoferii care plănuiesc să plece la drum.

Pe arterele rutiere din județul Alba nu sunt probleme deosebite generate de precipitațiile căzute în ultimele ore. Pentru o călătorie în siguranță, în contextul precipitațiilor căzute în ultimele ore, Inspectoratul de Poliție Județean Alba vine în întâmpinarea conducătorilor auto cu câteva recomandări utilei siguranței lor:

Elit - Gustul Desăvârșit

• Înainte de a pleca la drum, interesați-vă cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgeți și echipați-vă autovehiculul corespunzător!
• În condiții dificile de trafic, circulați cu viteză redusă, păstrați distanța de siguranță în mers, pentru a putea opri în timp util și nu vă angajați în depășiri riscante!
• Pe timp de ploaie sau ninsoare, utilizați luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri, și pe cele de ceață, în cazul apariției acestui fenomen!
• Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și de frânare ale autovehiculului, pentru evitarea derapajelor necontrolate!
• Nu uitați că sunteți obligați să vă echipați autovehiculele cu anvelope de iarnă, atunci când circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei!
• Asigurați-vă că instalațiile de dezaburire ale autovehiculului funcționează! Pe timpul deplasării, atât parbrizul cât și geamurile laterale ale autovehiculului trebuie menținute curate, pentru o mai bună vizibilitate!
• În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mai mare de autovehicul, decât în condiții normale!
• În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul și nu blocați intersecțiile!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea