Albaiulianul Mihai Emil Picoș a primit 2,6 ani de închisoare cu suspendare pentru terorism cibernetic
Tribunalul Sectorului 5 București a pronunțat pedepsele aplicate grupării din care face parte și albaiulianul Emil Picoș, trimise în judecată pentru terorism cibernetic. Cei trei tineri au fost trimiși în judecată de DIICOT la începutul lunii noiembrie 2012 cauza fiind soluționată extrem de repede datorită faptului că inculpații și-au recunoscut faptele. În cauză au fost numai puțin de 30 de părți vătămate – instituții ale statului, asociații sau firme, printre care s-au aflat Inspectoratul de Poliție Județean Alba și Primăria Alba Iulia.
Potrivit soluției publicate pe portalul instanței Picoş Mihai Emil a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 5 ani. De asemenea, acestuia i-au fost confiscate următoarele bunuri: harddisk-ul marca Western Digital seria WCAT14612671 capacitate 320 GB demontat diontr-o uniatte centrală PC de culoare neagră cu gri , fără un capac lateral; stick-ul de memorie marca Kingston de culoare albă cu galben, capacitatea de 8 GB fără serie.
Pedepsele primite de ceilalți doi inculpați sunt: Bălăeasa Gabriel – 3 ani închisoare sub supraveghere pe termen de 6 ani, confiscarea unor bunuri și plata unei sume de peste 13.000 de lei daune morale; Fabian Gabor – 2 ani şi 6 luni închisoare sub supraveghere pe termenul de încercare de 5 ani și confiscarea unor bunuri. De asemenea, cei trei tineri trebuie să plătească fiecare câte 1.700 lei cheltuieli judiciare către stat.
Reamintim că liderul grupării a fost identificat ca fiind inculpatul Gabriel Bălăeasă (de 24 de ani, din Piatra Neamț, cunoscut în mediul virtual cu nickname-urile ”lulzcart, anonsboat, anonsweb sau cartman”. Acesta, împreună cu inculpaţii Gabor Fábián (de 25 de ani, din Tg. Mureș) şi Mihai Emil Picoş, au desfăşurat o vastă activitate infracţională de criminalitate informatică, constând în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi publicarea în mediul on-line a acestor date.
Potrivit procurorilor, bazele de date confidenţiale/ clasificate vizate erau de predilecţie administrate de instituţii şi persoane juridice publice, atât din România cât şi din străinătate. Din punct de vedere tehnic şi al modalităţii concrete de operare, atacurile informatice lansate asupra serverelor şi paginilor web ţintă, erau de tip SQL Injection, prin folosirea unor diferite aplicaţii informatice, respectiv Havij, SQL Map etc.
”După compromiterea şi obţinerea accesului neautorizat la site-urile vizate, membrii grupării aduceau modificări datelor informatice, executând atacuri de tip „Deface”, constând în introducerea unei pagini web în locul paginii principale a site-ului, modificare care consta în general în postarea anumitor mesaje, link-uri şi imagini prin care se revendica atacul şi se promova gruparea de hackeri” se arată în comunicatul de presă emis de DIICOT.
Atacurile erau lansate în scopul obţinerii de date informatice, date care erau după caz copiate/transferate fără drept şi publicate ulterior în mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovadă a activităţii de hacking.
Membrii grupării au procedat astfel la lansarea de atacuri informatice asupra unui număr de 30 de site-uri, pătrunderea neautorizată în respectivele infrastructuri informaţionale realizându-se prin încălcarea măsurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care găzduiau site-urile web ţintă. Activitatea infracţională a dus la compromiterea totală sau parţială a paginilor şi domeniilor de internet vizate, generând costuri semnificative în vederea recuperării datelor şi implementării de noi măsuri de securitate.
Părțile vătămate din dosar au fost:
– Directia Generala de Asistenta Sociala și Protectie a Copilului Giurgiu
– SC Digital Brain SRL
– Clinica Ortomed Alex Bucur
– Ladar Iosif Dorel
– SC Tropical Impex SRL
– SC Probike SRL
– Secretariatul de Stat Pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989
– Departamentul Pentru Lupta Antifrauda-D.L.A.F.
– Primaria Municipiului Piatra Neamt
– Fondul Roman De Dezvoltare Sociala-F.R.D.S.
– Spider Management Technologies Romania
– Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism din Cadrul Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie și Justitie
– Primaria Municipiului Bacau
– Regia Autonoma de Transport Brasov
– Universitatea de Arte Tîrgu Mures
– Primaria Municipiului Alba Iulia
– Inspectoratul Scolar al Judetului Neamt
– Inspectoratul de Politie al Judetului Alba
– Agentia Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei
– Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Pentru Optoelectronica-Inoe 2000
– Bursa Romana de Marfuri
– Asociatia Nationala a Cadrelor Militare în Rezerva și Retragere
– Biroul Regional Pentru Romania și Bulgaria al Fondului Monetar International
– Primaria Municipiului Bucuresti
– Directia Pentru Strategii Guvernamentale
– Institutul Roman de Cercetari Economico-Sociale și Sondaje-Irexon SRL
– Lake Country Seriffs S Office Din SUA prin intermediul Ambasadei SUA
– Institutul National de Fizica și Inginerie Nucleara Horia Hulubei
– SC Melinda Impex Instal SA
– Camera de Comert și Industrie Maramureș
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
1 noiembrie 1599: 425 de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul, în Cetatea Alba Iulia
1 noiembrie 1599: 425 de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul, în Cetatea Alba Iulia Deși au trecut mai bine de patru secole de când Alba Iulia a fost pentru prima dată capitala țărilor române unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul, înainte de îndeplinirea idealului românesc, de unire a teritoriilor de la […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 13 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999