ALBA: Veteranul de război Ioan Istrate, în vârstă de 103 ani, vizitat de militari în preajma sărbătorilor Pascale

Veteranul de război, plt.adj.p. (rtr) Ioan Istrate, din satul Drașov, comuna Șpring, județul Alba, în vârstă de 103 ani, a fost vizitat în preajma sărbătorilor Pascale de către o echipă de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu “Apulum”, formată din căpitanul Diaconescu Dan (membru al grupului Invictus) , căpitanul Gorun Iulian (ofițer de relații publice) și maistrul militar Bârdea Ioniță (consilierul comandantului), potrivit unui comunicat de presă.

veteran de razboi01Născut în data de 25 octombrie 1911, Ioan Istrate a fost concentrat în toamna anului 1941, împreună cu alți consăteni, în cadrul Regimentului 92 Infanterie „Decebal”, în garnizoana Orăștie, având gradul de sergent, fiind încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior devenind comandant pază tren de luptă.

ELIT

Principala sa misiune a reprezentat-o asigurarea pazei trenului de luptă care transporta muniția, armamentul, tehnica de luptă si efectivele regimentului la acțiunile duse pe frontul de est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau orașul Odessa, precum si la acțiunile duse începând cu luna martie 1942 in Crimeea, la Kerci, sau a celor aproximativ opt luni de asediu asupra orașului Sevastopol, alături de trupele germane.

În luna octombrie 1942, pe timpul desfășurării unei misiuni de aprovizionare, Ioan Istrate a fost rănit și, ca urmare a leziunilor suferite, a fost demobilizat și lăsat la vatră, întorcându-se în satul natal.

Mihail David - 2020

Învierea Domnului este un prilej de bucurie pentru toți oamenii. În spiritul acestei mari sărbători creștine, efectivul de cadre militare al Batalionului 136 Geniu “Apulum” desfășoară o serie de manifestări menite să arate respectul și considerația față de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, militarii au transmis veteranului Ioan Istrate mesajul comandantului Batalionului 136 Geniu “Apulum”, domnul colonel dr. Corneliu Dinco, de apreciere și mulțumire pentru sacrificiul personal adus țării în anii de război.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

4 Comentarii

Aşa zis-a Burebista 10 aprilie 2015 at 17:23

Tot respectul!

Unul 11 aprilie 2015 at 12:18

Respect pentru Veteranul de Razboi, dar in rest „buna gluma”! Doctor in stiinte militare, adica in „caprarie”! Romania ii „bine aparata”, ii singura tara din lume, care are „doctori in stiinte militare(drepti si in shantz)! Cred ca rusii nu vor ataca Romania, cand va vedea „armata” de colonei si generali, decorati si avansati la exceptional pe timp de pace, plini de „tinichele aurite”, ca si turlele bisericilor”!

ion 11 aprilie 2015 at 12:56

maine poimaine o sa avem mai multi generali decat soldati :))

ion 11 aprilie 2015 at 12:57

si ca sa fim sinceri pana la capat, armata romana are mai multi generali decat avioane

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...