Alba va face parte din super-judeţul Centru, cu 2,6 milioane de locuitori
Traian Băsescu le-a vorbit, miercuri, miniştrilor din cabinetul Boc, despre viziunea sa asupra regionalizării României. În opinia sa ţara trebuie să aibă o nouă organizare administrativ-teritorială, şi a sugerat împărţirea teritoriului în 8 judeţe, păstrând actualele regiuni de dezvoltare. Astfel, actualele regiuni de dezvoltare, stabilite în 1998, vor deveni unităţi administrativ-teritoriale numite tot JUDEŢE, şi asta pentru că o altă denumire a lor ar implica modificarea Constituţiei. Potrivit noii împărţiri, judeţul Alba ar face parte din super-judeţul cu numărul 7 – Centru, alături de Mureş, Sibiu, Covasna, Harghita şi Braşov, totalizând 2.638.809 locuitori. Celelalte sunt: judeţul 1 – Nord-Est, judeţul 2 – Sud-Est, judeţul 3 – Sud, judeţul 4 – Sud-Vest, judeţul 5 – Vest, judeţul 6 – Nord-Vest şi judeţul 8 – Bucureşti+Ilfov.
Băsescu a spus de asemenea că respinge, spre exemplu, modelul polonez, unde au rămas judeţele şi s-a mai creat o suprastructură, voievodatul, ceea ce în opinia sa a dus la sporirea birocraţiei şi nu la diminuarea ei. Preşedintele Traian Băsescu a invocat şi eradicarea corupţiei, printre motivele desfiinţării celor 41 de judeţe din prezent, lucru care în acest moment nu poate fi realizat cu acelaşi grad de eficienţă. Chiar şi aşa şeful statului nu a găsit încă partizani ai ideilor lui în judeţul Alba nici măcar printre liderii PDL. Spre exemplu, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, este de părere că regionalizarea românească ar trebui să urmeze tocmai modelul polonez sau francez şi că judeţele nu ar trebui desfiinţate de tot. În opinia şefului administraţiei judeţene consiliile judeţene nu trebuie să dispară pentru că „nu se poate administra eficient un judeţ de la 300 de kilometri distanţă, pentru că nu îi cunoşti problemele sociale, economice şi culturale”.
Toţi politicienii vorbesc în acest moment de o nouă reorganizare a teritoriului pe toate planurile. Atât puterea cât şi opoziţia vor desfiinţarea judeţelor actuale şi redesenarea hărţii României în administraţii mai mari, mai puternice, capabile să gestioneze mai bine în special absorbţia fondurilor europene. În acelaşi timp, reprezentanţii USL propun desfiinţarea judeţelor actuale şi înfiinţarea a 12 judeţe. Costurile reorganizării vor fi însă destul de mari, apreciază Victor Ponta, care este de părere că fiecare român va scoate din buzunar 6-700 de lei pentru a-şi modifica actele.
În acest moment, fiecare regiune este coordonată de câte o agenţie pentru dezvoltarea regională, acestea fiind organisme neguvernamentale, nonprofit, de utilitate publică, cu personalitate juridică. Un avantaj pe care judeţul nostru îl are faţă de celelalte cinci din Regiunea Centru este că sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională este la Alba Iulia. De altfel, municipiul reşedinţă de judeţ este campion la accesarea şi atragerea fondurilor europene în întreaga regiune.
În viitor, mai puţine judeţe va însemna automat mai puţine instiuţii publice şi în consecinţă un aparat instituţional mai puţin dezvoltat. Ar rămâne doar 8 consilii judeţene, în loc de 41. Acelaşi scenariu s-ar aplica şi prefecturilor precum şi fiecărei agenţii guvernamentale judeţene. Acesta ar fi un lucru bun care ar atrage după sine o reducere a birocraţiei dar şi a aparatului funcţionarilor publici, care în multe cazuri, încarcă nejustificat organigramele şi statele de plată ale instituţiilor. Spre exemplu, în Alba există în jur de 40 de instituţii deconcentrate, reprezentante ale ministerelor în teritoriu.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, cea mai bogată regiune de dezvoltare este în acest moment Bucureşti-Ilfov cu un PIB de 130.521,7 mil. lei, urmată de Sud-Muntenia (judeţele Ialomiţa, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Călăraşi) al cărei PIB este de 65.451,8 mil. lei şi Centru – 57.586,8 mil. lei.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Strigătul de disperare al unui polițist uitat și batjocorit de propriul Stat: „De ce suntem nesimțiți? Că ne mor colegii uciși în misiuni, înjunghiați, împușcați, sfârtecați și spintecati cu săbii, loviți animalic cu bâtele în cap? „
Strigătul de disperare al unui polițist uitat și batjocorit de propriul Stat: „De ce suntem nesimțiți? Că ne mor colegii uciși în misiuni, înjunghiați, împușcați, sfârtecați și spintecati cu săbii, loviți animalic cu bâtele în cap? „ Un mesaj cutremurător venit din rândurile celor care asigură siguranța cetățenilor, dezvăluie, printre altele, revolta polițiștilor făță de […]