Alba, un județ mai sigur în 2017. Bilanț IPJ asupra primelor 9 luni ale anului
Azi, 2 noiembrie 2017, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, a avut loc o şedinţă de lucru în cadrul căreia a fost analizată evoluţia principalilor indicatori statistici înregistraţi la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba în primele 9 luni ale anului 2017.
Principalele obiective instituționale au fost:
1. Creșterea gradului de siguranță şi protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră şi siguranța transporturilor
2. Destructurarea grupărilor infracţionale nestructurate şi a celor care generează conflicte stradale
3. Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri în domeniile de referinţă: evaziunea fiscală, contrabanda şi spălarea banilor
Prevenirea criminalităţii
Pentru anul 2017, au fost stabilite două priorităţi naţionale:
- Prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor
Modulul : Prevenirea infracţiunilor în mediul şcolar
- 2. Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului,
Modulul: Prevenirea infracţiunilor de furt din locuinţe.
În primele 9 luni ale anului 2017 au fost iniţiate şi implementate:
4 PROIECTE
- Proiect „Împreună pentru siguranța tinerilor”-
- Proiect „Să exmatriculăm violența!”
- Proiect de educaţie rutieră în rândul preşcolarilor şi şcolarilor
- Proiect de informare şi prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor pe perioada vacanţei de vară
8 CAMPANII DE INFORMARE ŞI PREVENIRE.
- „Aripi frânte” pentru prevenirea violenței intrafamiliale,
- „Școala Siguranței Tedi” , pentru cresterea sigurantei elevilor din clasele primare
- Activităţi preventive, pentru marcarea Zilei Poliţiei Române 2017
- „Săptămâna Prevenirii Criminalității”,
- Săptămâna „Şcoala altfel”,
- „Protejează-ți locuința! Ai grijă de bunurile tale!„
- Campania de prevenire a victimizării minorilor „Şcoala în siguranţă”
- Campania pentru prevenirea furturilor din locuinţe „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!
În primele 9 luni ale anului 2017, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost înregistrate cu 4,5% sesizări de infracţiuni mai puțin decât în aceași perioadă a anului 2016.
- infracţionalitatea economică a scăzut cu 30 %,
- infracţionalitatea de altă natură a scăzut cu 4 %,
- infracţionalitatea judiciară a crescut cu 0,19 %,
Infracţiunile contra persoanei au scăzut în cu 5,7% . Ponderea o deţin infracţiunile de lovire sau alte violenţe (52,5% din totalul infracțiunilor contra persoanei), indicator care a scăzut cu 9%, comparativ cu 9 luni 2017. Infracțiunile de ameninţare, reprezintă 16,5% din această categorie de infracțiuni și înregistrează o ușoară scădere procentuală de 0.3%
Infracţiunile contra patrimoniului, au scăzut, în primele 9 luni, cu 3%;
Infracţiunile de furt, au scăzut cu 4,3% ;
Infracțiunile de tâlhărie au scăzut cu 23% ;
Au fost înregistrate creşteri la infracțiunile de înșelăciune, cu 4,2% şi la infracțiunile de distrugere, cu 3,2%.
În primele 9 luni ale anului 2017 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, criminalitatea flagrantă sesizată la nivel judeţean a crescut cu 30,58%, iar criminalitatea stradală flagrantă a crescut cu 14,28 %.
Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, au fost soluţionate 9 dosare penale, în cadrul cărora au fost cercetate 20 de persoane.
În cadrul activităţilor de urmărire penală au fost întocmite şi trimise autorităţilor judiciare competente 3 comisii rogatorii autorităţilor competente din Germania (1), SUA (1) şi Franţa (1).
Au fost recuperate 4 monede stater din aur (2 de tip Koson și 2 de tip Lysimach) din Spania.
Au fost efectuate o serie de activități în dosarele Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vizând recuperarea de bunuri din domeniul Patrimoniului Cultural.
Au fost identificate alte 20 de bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin comisii rogatorii internaţionale pentru indisponibilizare, sau aflate în curs de recuperare/repatriere de autorităţile române.
Infracţionalitatea în domeniul silviculturii și pisciculturii
Pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerii de arbori din fondul forestier naţional la nivelul IPJ ALBA, s-a acționat conform Planului Cadru de Acţiune ”SCUTUL PĂDURII 2017”
În primele 9 luni ale anului 2017 , în urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate
-au fost înregistrate 223 dosare penale
-au fost aplicate 256 de sancţiuni contravenţionale
-a fost confiscată cantitatea de 2.805 metri cubi de material lemnos.
În perioada de referință s-au primit prin SNUAU 112 un număr de 72 apeluri prin care au fost sesizate transporturi ilegale de material lemnos, toate neconfirmate.
Controalele pe linia prevenirii delictelor silvice au fost efectuate în cooperare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Direcția Silvică Alba şi Garda Forestieră Alba.
Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, au fost constatate 5 infracţiuni, fiind aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale și confiscată cantitatea de 880 kg. pește.
REGIMUL ARMELOR, EXPLOZIVILOR ŞI SUBSTANŢELOR PERICULOASE
Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost sesizate un număr de 99 de infracţiuni și constatate prin începerea urmăririi penale in personam, un număr de 108 infracțiuni.
Pe linie de braconaj cinegetic au fost constatate 6 infracțiuni prevazute de Legea 407/2006.
Au fost emise 5 dispoziţii de suspendare şi 76 de anulare a dreptului de port şi folosire a armelor.
Criminalitatea şcolară
Un obiectiv important al inspectoratului este combaterea criminalității școlare. Astfel a fost pus în aplicare Planul Teritorial Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Alba.
În anul şcolar 2017 – 2018 infracţiunile sesizate în mediul şcolar sunt 2 loviri sau alte violenţe şi o infracţiune de furt.
Toate aceste infracțiuni s-au comis in interiorul unităților de învățământ și nu în proximitatea acestora.
De la începutul anului şcolar, nu au fost înregistrate evenimente deosebite sau infracţiuni grave în care să fie implicaţi elevi sau fapte prin care să fi fost afectat procesul de învăţământ ori să fi fost primejduită grav viaţa, integritatea corporală ori sănătatea elevilor sau cadrelor didactice.
Criminalitatea economico – financiară
În primele 9 luni 2017 au fost constatate 1.145 infracţiuni de natură economico-financiară:
-pentru infracţiunile constatate “in personam” si declinate au fost sau sunt în curs de cercetare 283 de persoane
-au fost constatate 50 de infracţiuni de evaziune fiscală si au fost declinate 136 infractiuni de evaziune fiscala.
În cursul perioadei analizate, au fost reţinuti 19 suspecti si s-a formulat propunerea de punerea in miscare a actiunii penale si arestare preventiva. Parchetul a dispus măsura controlului judiciar pentru 19 inculpati.
ACŢIUNI CU EFECTIVE MĂRITE
În cursul anului 2017, s-au organizat patru acțiuni de amploare, respectiv :
-o acțiune în domeniul constructiilor cu scopul final de evaziune fiscală și spalarea banilor
-o acțiune domeniul produselor accizabile (tutun)
-două acțiuni în domeniul financiar cu scopul final de inselaciune.
Actiunile s-au desfășurat pe raza a 3 judete (Alba, Cluj si Bihor), au fost efectuate 45 perchezitii domiciliare.
Dosarele au avut ca obiect cercetarea unui numar de 23 învinuiti, pentru fapte de evaziune fiscala, spalarea banilor, detinere in afara antrepozitului fiscal de produse accizabile, inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata care au avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma de 536.348 lei și prejudiciu prezumat al persoanelor inselate cu suma de 1.125.000 Euro.
În urma activităţilor desfăşurate au fost reţinuti 19 suspecti si s-a formulat propunerea de punerea in miscare a actiunii penale si arestare preventiva. Parchetul a dispus măsura controlului judiciar pentru 19 inculpati.
Criminalitatea stradală
În primele 9 luni 2017 au fost înregistrate 151 de infracțiuni stradale, cu 27,4% mai puține față de aceeași perioadă a anului 2016, respectiv:
-135 în mediul urban
– 16 în mediul rural
Cele mai multe infracţiuni stradale s-au înregistrat la Poliţia Municipiului Alba Iulia (44,37 % din total), urmată de Poliţia Municipiului Sebeş (19,2 %) însă, comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul de infarcţiuni stradala la cele două unităţi de poliţie au scăzut cu 29 % respectiv 41 %.
Managementul integrat al ordinii şi siguranţei publice
Activitatea şi rezultatele obţinute pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice a fost analizată permanent, inclusiv în cadrul şedinţelor săptămânale la care au participat şi reprezentanţii Inspectoratului Județean de Jandarmi.
Constituirea patrulelor de ordine şi siguranţă publică s-a realizat în conformitate cu prevederile dispoziţiilor din domeniu, patrulele fiind de poliţie, mixte poliţie – jandarmi, independente de jandarmi şi în unele cazuri au fost realizate și în colaborare cu poliţia locală.
Siguranţa traficului rutier
Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul I.P.J. Alba a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere.
qîn perioada analizată, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016 s-a înregistrat
-reducerea numărului :
¬accidentelor grave de circulație (-4),
¬a persoanelor rănite grav (-8)
Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost :
- viteza neadaptată la condițiile de drum (24)
- nracoreacordarea de prioritate vehicule (11)
- traversare neregulamentară a pietonilor (6)
În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat, în primele 9 luni ale anului 2017, un număr de 328 de infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (149) fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de infracţiunile de conducere cu permisul suspendat.
De asemenea au fost aplicate un număr de 33.024 sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (16.236) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 94 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h.
¬633 pentru depăşire neregulamentară,
¬179 pentru consumul băuturilor alcoolice,
¬182 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor,
¬1535 pentru indisciplina pietonilor,
¬4.919 pentru neportul centurii de siguranţă.
-au fost reţinute în vederea suspendării 1.582 permise de conducere
-au fost retrase 810 certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.
Apeluri de urgenţă 112
În primele 9 luni 2017, au fost înregistrate 15.005 apeluri de urgenţă. Din totalul evenimentelor semnalate, s-a impus intervenţia de urgenţă a poliţiştilor în 9.456 (63,02%) de cazuri, iar în 5.549 (36,9%) de cazuri au fost semnalate evenimente nonurgente.
-în mediul urban au fost semnalate 9.304 (62%)
-în mediul rural au fost semnalate 5.701 (38%)
Concluzii
În primele 9 luni 2017, infracționalitatea a scăzut cu 4,5% față de aceeași perioadă a anului 2016;
Infracţiunile contra persoanei au scăzut cu 5,7 %, infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu 4,3%, fiind înregistrate mai puţine infracțiuni de furt şi cu 23 % mai puţine infracţiuni de tâlhărie;
Criminalitatea stradală a scăzut cu 27 % ceea ce a dus la creșterea siguranței publice în județul nostru;
Au fost înregistrate mai puţine accidente grave de circulaţie;
S-a intensificat activitatea de patrulare pentru sporirea gradului de siguranță a cetățenilor prin creșterea vizibilității şi a capacităţii de intervenţie, realizându-se dispozitive viabile şi flexibile care să poată fi uşor adaptate sau reorientate pentru îndeplinirea unor misiuni neprevăzute ori rezolvarea situaţiilor deosebite, astfel că a crescut, cu 30%, numărul constatărilor flagrante şi cu 14 % numărul de infracţiuni stradale constatate în flagrant;
Nu au fost înregistrate evenimente deosebite sau infracţiuni grave în care să fie implicaţi elevi sau fapte prin care să fi fost afectat procesul de învăţământ ori să fi fost primejduită grav viaţa, integritatea corporală ori sănătatea elevilor sau cadrelor didactice;
Responsabilitatea asigurării ordinii şi siguranţei publice este deosebit de complexă şi s-a realizat prin efortul conjugat al tuturor instituţiilor de aplicare a legii, cu sprijinul constant al comunităţii.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba este pregătit, atât din punct de vedere profesional cât şi logistic, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile şi pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranţa cetăţenilor din judeţul nostru să nu fie afectată.
Prioritatea noastră rămâne creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor şi soluţionarea cu operativitate a sesizărilor primite.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Jandarmii din Alba, ajutoarele lui Moș Crăciun: Daruri de sărbători pentru 11 copilași Centrul de plasament de tip familial ”Sf. Ghelasie” din Stremț
Jandarmii din Alba, ajutoarele lui Moș Crăciun: Daruri de sărbători pentru 11 copilași Centrul de plasament de tip familial ”Sf. Ghelasie” din Stremț Jandarmii din Alba s-au transformat în Ajunul Crăciunului în ajutoarele lui Moș Crăciun și au dus daruri de sărbători pentru 11 copilași Centrul de plasament de tip familial ”Sf. Ghelasie” din Stremț. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o oră
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de CRACIUN fericit 2024! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători