Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

ALBA: Trei noi incidente electorale petrecute la Ighiu, Pianu de Jos și Albac, cercetate de polițiști

Bogdan Presecan

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

De la începutul campaniei electorale până în prezent, pe raza judeţului Alba au fost înregistrate 8 incidente electorale (două în mediul urban şi 6 în mediul rural), campania desfăşurându-se fără probleme deosebite.

Faţă de faptele sesizate în această perioadă au fost întocmite 6 dosare de cercetare penală restul faptelor sesizate fiind de natură contravenţională.

4 dintre dosarele penale au fost soluţionate prin unităţile de parchet competente, în urme verificărilor efectuate, constatându-se că aspectele sesizate nu au întrunit elementele constitutive ale vreunei infracţiuni, poliţiştii formulând propuneri de neîncepere a urmăririi penale.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ultima săptămână, poliţia a fost sesizată în legătură cu 3 incidente electorale, pentru soluţionarea cărora s-a intervenit cu operativitate.

Astfel,  la data de 03.12.2012, poliţia a fost sesizată de către reprezentantul unei alianţe politice cu privire la faptul că în data de 01.12.2012, pe raza localităţii Ighiu au fost distribuite materiale promoţionale (veste cu glugă), ce ar avea o valoare mai mare de 10 lei.

În urma cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat că vestele, inscripţionate cu sigla unui sindicat din domeniul mineritului, cu o valoare de 24 de lei bucata, au fost distribuite de către reprezentanţii acestui sindicat care promovează mineritul în zona Munţilor Apuseni, în contextul referendumului ce se organizează în 35 de unităţi administrativteritoriale din judeţul Alba. Poliţiştii au stabilit că această faptă nu intră sub incidenţa art. 55 din Legea 35 /2008 privind alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat.

Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe Lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de a nu se începe urmărirea penalǎ.

La data 04.12.2012 poliţiştii Postului de Poliţie Pianu au fost sesizaţi de către reprezentantul unui partid politic, cu privire la faptul că în perioada 20-22.11.2012, din locul denumit „La monument”, situat pe raza localităţii Pianu de Sus a fost sustras un suport metalic pe care erau prinse două bannere electorale, prejudiciul reclamat fiind în valoare de 2.000 lei.

Din primele cercetări efectuate a rezultat că locul de unde se reclamă dispariţia acestor bunuri nu a fost stabilit, prin dispoziţia primarului comunei, ca loc special pentru afişajul electoral, în conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr. 35/2008.

În cauză cercetările sunt continuate pentru identificarea autorilor furtului,  tragerea lor la răspundere penală şi recuperarea prejudiciului, în cauză urmând a fi luate măsurile legale şi faţă de persoanele care nu au respectat dispoziţiile legale cu privire la afişajul electoral.

În data de 04.12.2012, poliţiştii din Albac au constatat că, pe raza comunei Albac, pe geamurile unei instituţii publice au fost afişate materiale electorale ale unui candidat, fără ca locul respectiv să fie stabilit, prin dispoziţia primarului, ca loc de afişaj electoral.

Cercetările sunt continuate în vederea identificării persoanei care a încălcat prevederile legale, urmând ca faţă de aceasta să fie luată măsura sancţionării contravenţionale, în conformitate cu prevederile art.50, alin. 1, lit. g din Legea 35/2008.

“În toată această perioadă, structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost angrenaţi în activităţi de prevenire şi informare a cetăţenilor, acţiuni ce fac parte din campania lansată la nivel naţional „Tu decizi! Votează legal!”. De la debutul campaniei de informare, au fost împărţite peste 7.000 de pliante şi afişe, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

De asemenea au fost desfăşurate activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, inclusiv cu ocazia manifestărilor electorale organizate de formaţiunile politice, fără a fi înregistrate evenimente negative.

Asigurarea ordinii şi siguranţei publice pe durata campaniei electorală şi pe parcursul procesului electoral din 9 decembrie, rămâne prioritatea cadrelor Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba înregistrează şi verifică cu celeritate fiecare semnalare privind posibile încălcări ale legislaţiei electorale, venite atât din partea competitorilor politici, cât şi din partea cetăţenilor, toate sesizările fiind tratate cu echidistanţă”, se precizează într-un comunicat remis presei de IPJ Alba.

Centrul Judeţean de Comunicare Alba reaminteşte că potrivit art. 55 din Legea 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare

economică peste suma de 10 lei fără TVA, precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau mărfuri nealimentare.

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele

şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte de propagandă electorală,

inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.

De asemenea, autorităţile de aplicare a legii recomandă cetăţenilor să sesizeze orice presupusă încălcare a prevederile legislaţiei electorale la numărul unic de urgenţă 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Marian Godină, atac dur la adresa ministrului de Interne: „Ca Poliția Română să-i facă imagine unui om politic pare ceva de o slugărnicie incredibilă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Marian Godină, atac dur la adresa ministrului de Interne: „Ca Poliția Română să-i facă imagine unui om politic pare ceva de o slugărnicie incredibilă”

Celebrul polițist Marian Godină lansează pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, un atac dur la adresa ministrului de Interne, Lucian Bode și acuză pagina oficială de Facebook a Poliției Române că luptă pentru a-i face imagine unui om politic.

Godină acuză faptul că postările personale sau acțiunile ministrului sunt promovate pe pagina Poliției Române într-un exercițiu de ”pupat în cwr” și ”slugărnicie”.

„Luni să nu vă faceți planuri, vom fi toți la serviciu, e o misiune amplă cu efective mărite.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Ăsta e unul dintre mesajele cu care mă trezesc din când în când și care îmi dă tot programul peste cap. Ești recompensat apoi cu timp liber, chiar dacă tu te duci la serviciu când ești chemat, iar liber îți iei când se poate.

La astfel de misiuni, prezența „la bază” se face pe la orele 3, 4, cel târziu 5 dimineața.

Când sunt ceva misiuni mai cu impact, pe grupări de interlopi, pe lemne sau pe alte infracțiuni grave, de obicei se ocupă cineva și de făcut niște poze pentru pagina de Facebook a Poliției Române. Ba la plecarea în misiune e filmată coloana de dube cu girofaruri, ba sunt date ceva filmări cu spartul ușilor sau sărtiul gardurilor. Mi se pare normal ca astfel de acțiuni să fie mediatizate, iar în 2022, o instituție ca Poliția Română e normal să aibă o pagină de Facebook și să posteze astfel de lucruri.

Mulți întreabă, prin comentarii, de ce nu sunt arătate și cazurile de polițiști corupți sau alte boacăne. E simplu, acolo e o pagină de promovare a activității poliției și e logic că vor fi postate doar lucrurile bune și faine.

Doar că, ce să vezi, de o vreme mă tot uit cum Poliția Română, care are o pagină de Facebook cu aproape un milion de urmăritori, distribuie postările domnului Bode, pe persoană fizică.

Să ne înțelegem, cei aproape un milion de urmăritori sunt acolo datorită activității polițiștilor din stradă care a tot fost prezentată pe pagină.

Cu alte cuvinte, Poliția Română îi face imagine domnului Bode, politician și membru de partid cu acte. O să spună unii că e ministru de interne. Așa e, este, deci vorbele i-ar putea fi citate pe pagina MAI, fără să-i fie distribuite postările de pe pagina sa personală.

Nu de alta, dar imaginea asta a poliției este făcută pe spatele polițiștilor operativi care muncesc și sunt dedicați acestei profesii, unii dintre ei își pierd viețile în timpul serviciului.

Opinez că e profund greșit ca Poliția Română să-i facă imagine unui om politic și pare ceva de o slugărnicie incredibilă. Mi-i și imaginez pe oamenii ăia de se ocupă de pagina de Facebook cum stau să vadă ce a mai postat dl Bode ca să-i dea share. Sau poate îi sună careva să le spună „băieți, a postat domn’ ministru ceva, dați și voi un share acolo”.

Băieți, promovați polițiștii. Domnul Bode e om politic, nu e polițist, chiar dacă merge el cu sirene și girofaruri prin trafic. Îl plictisesc oricum și îl ia somnicul de la ele.

Cu scuzele de rigoare pentru campionul mondial, dar într-o singură poză putem vedea două tipuri de pupat în cwr, unul pentru capital de imagine și altul din slugărnicie.”, scrie Marian Godină.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Importurile de gaz în România au scăzut în prima jumătate a anului 2022: Care a fost producția internă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Importurile de gaz în România au scăzut în prima jumătate a anului 2022: Care a fost producția internă

Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), România a importat, în primul semestru din 2022, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,067 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 17,1% (220.700 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut.

Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de peste 3,502 milioane tep, cu 5,5% (203.800 tep) sub cea din primele şase luni din 2021.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de gaze de 7,45 milioane tep şi importuri de 2,33 milioane tep, în creştere cu 1,9%, respectiv în scădere cu 19,6%, de la an la an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform „Strategiei Energetice 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”, publicate pe site-ul Ministerului Energiei, producţia de gaz natural a României va atinge un vârf de 132 TWh, în 2025, ca urmare a producţiei din Marea Neagră, şi apoi va scădea la 96 TWh în 2030 şi la 65 TWh, în 2050.

Consumul final de gaz natural rămâne va constant între 2030 şi 2050, la nivelul de 68 TWh. Nivelul maxim al cererii este estimat în jurul a 73 TWh, iar nivelul minim, de la 63 TWh în 2030, la 47 TWh în 2050.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cu cât se va majora salariul mediu net în 2022: Care este prognoza până în 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Cu cât se va majora salariul mediu net în 2022: Care este prognoza până în 2025

Conform Comisiei de Prognoză, în cursul acestui an românii ar putea avea, în medie un plus de 11 procente la salariu, iar în 2023 prognoza arată cam aceleași date.

Abia în 2025 ar urma ca salariul mediu net să treacă pragul de 5.000 de lei. Dar aceste creșteri nu egalează nici pe departe scumpirile, după ce la jumătatea anului rata inflației anuale era de 15%. Așa se face că mulți trăiesc mai prost chiar dacă le-au crescut salariile.

Noile calcule făcute de Comisia Națională de Prognoză arată că, în acest an, salariul mediu net va urca la 3.838 de lei, cu 11% mai mult față de 2021. Iar în 2023, ne-am putea aștepta la o majorare de peste 10 procente. Vestea bună e că se estimează că va fi o creștere constantă, dar abia în 2025 ar urma să trecem pragul de 5.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vorbim însă de medii – pentru unii va fi mai mult, pentru alții mai puțin sau deloc. Dacă ne uităm la ultimele luni, e evident că majorările de salarii nu țin deloc pasul cu inflația, așadar pierdem repede putere de cumpărare.

Sunt și scăderi – cum a fost cea de aproape 5% la începutul anului, în ianuarie. Iar în paralel, avem prețuri cu un vârf de aproape 4% în aprilie. Adunate și din urmă, vedem că inflația anuală a ajuns la 15% în iunie. În vreme ce românii au pierdut, statul a avut de câștigat.

Adrian Codirlașu, Vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: ”Încasările la buget au crescut, pe de o parte, datorită creșterii inflației. TVA-ul aplicat a fost la un preț mai mare, de aici încasări suplimentare din TVA”.

Bunurile de strictă necesitate sunt tot mai scumpe. Potrivit Institutului de Statistică, o familie a avut venituri medii de 6.227 de lei pe lună, dar cheltuielile au însemnat mai bine de 85% din sumă, adică 5.324 lei, mai mult față de 2021.

Cum inflaţia va rămâne la cote mari, iar dobânzile sunt în creştere, economiştii spun să cântărim de două ori tot ce cumpărăm cu valoare mare.

Andrei Perianu, Cofondator Platformă Financiară: ”În mod ideal ar trebui să economisim mai mult și când ne cumpărăm o casă sau avem o idee pe care vrem să o finanțăm cu credit bancar să nu o facem exclusiv din credit, să avem și ceva bani strânși”.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare