Ziarul Unirea

ALBA: Trei noi incidente electorale petrecute la Ighiu, Pianu de Jos și Albac, cercetate de polițiști

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

De la începutul campaniei electorale până în prezent, pe raza judeţului Alba au fost înregistrate 8 incidente electorale (două în mediul urban şi 6 în mediul rural), campania desfăşurându-se fără probleme deosebite.

Faţă de faptele sesizate în această perioadă au fost întocmite 6 dosare de cercetare penală restul faptelor sesizate fiind de natură contravenţională.

ELIT

4 dintre dosarele penale au fost soluţionate prin unităţile de parchet competente, în urme verificărilor efectuate, constatându-se că aspectele sesizate nu au întrunit elementele constitutive ale vreunei infracţiuni, poliţiştii formulând propuneri de neîncepere a urmăririi penale.

În ultima săptămână, poliţia a fost sesizată în legătură cu 3 incidente electorale, pentru soluţionarea cărora s-a intervenit cu operativitate.

Astfel,  la data de 03.12.2012, poliţia a fost sesizată de către reprezentantul unei alianţe politice cu privire la faptul că în data de 01.12.2012, pe raza localităţii Ighiu au fost distribuite materiale promoţionale (veste cu glugă), ce ar avea o valoare mai mare de 10 lei.

În urma cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat că vestele, inscripţionate cu sigla unui sindicat din domeniul mineritului, cu o valoare de 24 de lei bucata, au fost distribuite de către reprezentanţii acestui sindicat care promovează mineritul în zona Munţilor Apuseni, în contextul referendumului ce se organizează în 35 de unităţi administrativteritoriale din judeţul Alba. Poliţiştii au stabilit că această faptă nu intră sub incidenţa art. 55 din Legea 35 /2008 privind alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat.

Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe Lângă Judecătoria Alba Iulia cu propunere de a nu se începe urmărirea penalǎ.

La data 04.12.2012 poliţiştii Postului de Poliţie Pianu au fost sesizaţi de către reprezentantul unui partid politic, cu privire la faptul că în perioada 20-22.11.2012, din locul denumit „La monument”, situat pe raza localităţii Pianu de Sus a fost sustras un suport metalic pe care erau prinse două bannere electorale, prejudiciul reclamat fiind în valoare de 2.000 lei.

Din primele cercetări efectuate a rezultat că locul de unde se reclamă dispariţia acestor bunuri nu a fost stabilit, prin dispoziţia primarului comunei, ca loc special pentru afişajul electoral, în conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr. 35/2008.

În cauză cercetările sunt continuate pentru identificarea autorilor furtului,  tragerea lor la răspundere penală şi recuperarea prejudiciului, în cauză urmând a fi luate măsurile legale şi faţă de persoanele care nu au respectat dispoziţiile legale cu privire la afişajul electoral.

În data de 04.12.2012, poliţiştii din Albac au constatat că, pe raza comunei Albac, pe geamurile unei instituţii publice au fost afişate materiale electorale ale unui candidat, fără ca locul respectiv să fie stabilit, prin dispoziţia primarului, ca loc de afişaj electoral.

Cercetările sunt continuate în vederea identificării persoanei care a încălcat prevederile legale, urmând ca faţă de aceasta să fie luată măsura sancţionării contravenţionale, în conformitate cu prevederile art.50, alin. 1, lit. g din Legea 35/2008.

“În toată această perioadă, structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost angrenaţi în activităţi de prevenire şi informare a cetăţenilor, acţiuni ce fac parte din campania lansată la nivel naţional „Tu decizi! Votează legal!”. De la debutul campaniei de informare, au fost împărţite peste 7.000 de pliante şi afişe, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

De asemenea au fost desfăşurate activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, inclusiv cu ocazia manifestărilor electorale organizate de formaţiunile politice, fără a fi înregistrate evenimente negative.

Asigurarea ordinii şi siguranţei publice pe durata campaniei electorală şi pe parcursul procesului electoral din 9 decembrie, rămâne prioritatea cadrelor Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba înregistrează şi verifică cu celeritate fiecare semnalare privind posibile încălcări ale legislaţiei electorale, venite atât din partea competitorilor politici, cât şi din partea cetăţenilor, toate sesizările fiind tratate cu echidistanţă”, se precizează într-un comunicat remis presei de IPJ Alba.

Centrul Judeţean de Comunicare Alba reaminteşte că potrivit art. 55 din Legea 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare

economică peste suma de 10 lei fără TVA, precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau mărfuri nealimentare.

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele

şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte de propagandă electorală,

inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poată fi alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.

De asemenea, autorităţile de aplicare a legii recomandă cetăţenilor să sesizeze orice presupusă încălcare a prevederile legislaţiei electorale la numărul unic de urgenţă 112.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

29 iunie: Creştinii îi prăznuiesc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, stâlpi ai Bisericii lui Hristos

29 iunie: Creştinii îi prăznuiesc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, stâlpi ai Bisericii lui Hristos În fiecare an, la… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Andrae 6 decembrie 2012 at 18:13

Dar de persone angajate dela rmgc, care de ascuns sa ducuno di usa in usa cu baliverne si MITA! Uomeni stiu bine despre aceste mite! Dar tot remane ascuns bine sub pomant!!!

Comentariile sunt oprite