Alba și Consiliul județean au împlinit 45 de ani! Aproape toți foștii șefi ai instituției au fost prezenți la eveniment
Galeria Preşedinţilor Consiliului Judeţean Alba
După ședința ordinară a CJ, a urmat un moment simbolic – inaugurarea Galeriei Preşedinţilor Consiliului Judeţean Alba – o colecție de tablouri cu portretele litografiate ale celor 12 preşedinţi ai instituţiei. La ceremonia au lipsit doar fostul președinte, actual senator – Teodor Atanasiu, fostul prim secretar Ion Savu și cei doi foști conducători ai instituției care nu se mai află în viață. Fiecare dintre cei ce s-au perindat prin fruntea adminsitrației județene a primit cadou din partea organizatorilor un tablou cu portretul lor, similar cu cel expus pe holul CJ. Galeria Președinților are rezervat un spațiu special în viitorul sediu al instituției, clădirea în care a funcționat Centrul Militar Județean (CMJ) Alba.
Iată și numele și perioada celor care s-au aflat în fruntea județului începând din anul 1968: George Homoştean (1968-1978); Nicolae Hurbean (1978-1984); Ion Savu (1984-1989); Mihai Babiţchi (1989-1990); Ilarie Oargă (1990-1992); Petru Fleşer (1992-1994); Mihai Ciorobâtcă (1994-1996); Augustin Mândroc (1996-2000); Augustin Presecan (2000-2002); Eugen Popa (2002-2004); Teodor Atanasiu (2004-2005); Ion Dumitrel (2005-prezent).
Moment de reculegere
Consilierii județeni au ținut un moment de reculegere în memoria celor doi foști șefi ai instituției ce nu se mai află în viață – Nicolae Hurbean (1978-1984) și Augustin Presecan (2000-2002) atat la sfarsitul şedinţei de CJ, cat si la începutul vernisajului colecției Galeria Preşedinţilor Consiliului Judeţean.
La inaugurarea acestei expoziții permanente au vorbit Mariana Hurubean, secretarul general al instituțiiei și una dintre cele mai vechi angajate a Consiliului Județean (din anul 1973), Ion Dumitrel, actualul președinte, și cel care s-a aflat la conducerea județului în primii săi 10 ani de la înființare – George Homoștean.
“Țin să vă mulțumesc dumneavoastră, consilierilor județeni, pentru o foarte buna colaborare. Mulțumim colegilor din Consiliul județean Alba care au lucrat atâția ani în această instituție. Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care au avut funcții politice și au colaborat cu Consiliul județean. Și aș vrea să vă propun să ținem un moment de reculegere pentru cei care au fost aleși politic și nu mai sunt printre noi”, a spus Ion Dumitrel la sfârșitul ședinței de consiliu.
Festivitățile au continuat la restaurantul hotelului “Parc” din Alba Iulia cu mai multe prezentări/comunicări și expoziția Povestea unui judeţ: Începutul – 1968. În cadrul sesiunilor de “remember” cultural, economic și de mulțumiri, au luat cuvântul Diana Câmpan conferențiar universitar la Universitatea „1 decembrie 1918” , universitarul Iuliana Cernea, Simion Crețu directorul general al ADR Centru, revoluționarul Mihai Babițchi, Primarul Mircea Hava și președintele Ion Dumitrel.
“Pentru mine este o mare cinste să fiu și acum împreună cu dumneavoastră în funcția aceasta, am fost și la 40 de ani împreună și v-am mulțumit și vreau să repet același lucru. Mulțumesc celui care a început să aibă grijă de aceste meleaguri, pe teritoriul actual al județului Alba, domnul George Homoștean. Vreau să mulțumesc tuturor celor care din 17 februarie 1968 și până astăzi, au lucrat in domeniile economic, social, cultural, spiritual, admnistrativ, învățământ – tot ce înseamnă viața unei comunități. Tuturor le mulțumesc și le promitem că așa cum înaintașii noștri s-au luptat ca aceste meleaguri să fie respectate, iubite și să merite să trăiești pe ele, așa vom face și noi și acum și în perioada care urmează”, a declarat Ion Dumitrel în fața invitaților.
Cu ocazia aniversării a 45 de ani de la înfiinţarea judeţului Alba, Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, organizeaza expoziția ”Povestea unui judeţ: Începutul – 1968”.
“Această expoziție se referă strict la anul 1968, iar ea va fi urmată de alte două expoziții, care dorim să fie o surpriză pentru public. Acum am încercat să prezentăm cât mai multe din comorile arhivistice referitoare la anul 1968 (…) Fiecare din cele 12 panouri are o poveste (…)Primul se referă la înființarea județului Alba și la alegerea structurilor de conducere. Apoi se prezintă viața cotidiană: industria, agricultura și timpul liber”, a spus Dana Zecheru, şeful Serviciului Judetean al Arhiveleor Naţionale Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Oameni şi locuri
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor