Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba, pe locul trei la olimpiada națională de istorie în ierarhia pe județe. Elevii au obținut trei mențiuni și două premii speciale

Publicat

în

În perioada 24-28 aprilie 2017 s-a desfășurat la Buzău Olimpiada Națională de Istorie, la care județul Alba a fost reprezentat de un echipaj format din 5 elevi, însoțiți de subsemnatul, prof. Dumitraș Dan, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș. Rezultatele obținute de elevi au fost onorabile: 3 mențiuni și 2 premii speciale, după cum urmează:

Cls.      Numele şi prenumele elevului Unitatea de învățământ Profesor coordonator  Total puncte    Poziţie (Loc punctaj)           Premiul obţinut

VIII     Olar Andrei Darius       Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia   Dăescu Nicoleta          77,50   9 (7)            Menţiune

Elit - Gustul Desăvârșit

IX        Ghișa Ștefania-Maria   Colegiul Naţional „H.C.C.” Alba Iulia  Rotche Andreea           86,00   8 (7)            Menţiune

X         Banu Ioana      Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir          Băcilă Nicolae 86,00   16 (10) Premiu special AVON România

XI        Suciu Florina Cristina  Colegiul Naţional „H.C.C.” Alba Iulia  Rotche Andreea           85,50   8 (7)            Menţiune

XII       Marariu Carmen           Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeș           Dumitraș Dan  76,00   12 (10) Premiu special Coco Rico Buzău

Plasarea tuturor celor 5 elevi în prima treime a clasamentului, a adus județului Alba un onorant loc 3 în ierarhia pe județe (media generală a celor 5 punctaje), după Buzău și Gorj, înaintea Bucureștiului: 1. Buzău – 86,00, 2. Gorj – 83,20, 3. Alba – 82,20, 4. București – 81,67.

Aș vrea să mă refer puțin la organizarea perfectă a Olimpiadei, a cărei bună-desfășurare s-a datorat colaborării strânse între Inspectoratul Școlar, autoritățile publice locale (Consiliul Județean Buzău și Primăria Râmnicu-Sărat, printre sponsori), instituțiile publice locale (Muzeul Județean, Episcopia Buzăului și Vrancei, comandamentul Diviziei a II-a Infanterie „Getica”) și firmele private (Coco Rico – producător de carne de pui, Boromir – panificație, Baciul – lactate, Hotel Art și Hotel Pietroasa etc.), care au sponsorizat cu generozitate evenimentul, din care Buzăul a făcut un motiv de mândrie locală, ridicând ștacheta de organizare și condiții oferite participanților la un nivel foarte înalt. Toți elevii participanți și profesorii însoțitori au fost cazați la Hotel Pietroasa, un hotel de 4 stele, în condiții excelente, unde era oferită și masa, la restaurantul hotelului (firma Coco Rico, sponsorul principal, a sponsorizat cu o tonă de carne de pui). Comisia Națională a fost cazată în apropiere, la Hotel Art, tot de 4 stele.

În după-amiaza zilei de marți, după ce elevii au susținut proba de concurs, toți participanții au fost primiți la Episcopia Buzăului și Vrancei, unde după vizitarea vechii catedrale și a Muzeului Bisericesc, am fost primiți în Catedrala Episcopală de către episcopul Ciprian. Acesta, după un discurs interesant, a anunțat că Episcopia va dubla premiile oferite de Ministerul Educației (ba chiar mai mult) și a oferit tuturor celor 260 de persoane câte 3 cărți, pregătite, în plase cu însemnele Episcopiei. De fapt, Episcopia a eclipsat întrucâtva premiile oferite Minister, oferind, de exemplu, 250 lei pentru cei ce urmau să obțină premiul I (Ministerul – 150 lei), sau 100 lei pentru mențiune (Ministerul – 65 lei), plus alte două cărți și o agendă. Interesant mi s-a părut și faptul că Episcopia Buzăului și Vrancei premiază – după afirmațiile episcopului – în fiecare an toți elevii participanți la olimpiadele naționale, din cele două județe.

Miercuri, 26 aprilie a fost ziua excursiei și, din fericire, și vremea a ținut cu noi, fiind soare și cald. Ne-au fost puse la dispoziție 5 autocare (8 județe într-un autocar), cu care am vizitat frumusețile și monumentele județului Buzău: Vulcanii Noroioși, Mănăstirea Ciolanu și Cetatea Bradu. Masa de prânz am servit-o pe traseu, la stabilimentul McPietroasa, care ținea tot de Hotelul unde eram cazați. Joia a fost dedicată vizitării orașului Buzău. De la ora 10 la 12 am fost primiți la Comandamantul Diviziei a II-a „Getica”, unde ne-au fost pregătite mai multe surprize. La ora 12 s-au afișat rezultatele, iar după-amiază am fost la Muzeul Județean și în Parcul Crâng.

În ultima zi, vinerea, a avut loc Festivitatea de premiere, în Sala Consiliului Județean Buzău, unde avusese loc și deschiderea festivă de luni. Festivitatea a durat în jur de 2 ore, deoarece și aici sponsorii au fost numeroși și generoși, oferind o mulțime de premii (cărți și diplome, bani). Printre oficialitățile prezente s-au numărat: d-na prefect, președintele Consiliului Județean, secretarul de stat Ioan C. Videscu (Depatamentul Centenarului), gen. mr. Lucian Foca – comandantul Diviziei a II-a „Getica”, reprezentantul Episcopiei. Premii speciale au oferit: Fundația Mareșal Alexandru Averescu (4 premii), Asociația Profesorilor de Istorie (1), Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și Academia Română – filiala Cluj (4), Baroul Buzău pentru echipajul județului Buzău, firma Aaylex – Coco Rico (11), Avon România (le-am pierdut numărul), Asociația Națională Cultul Eroilor Argeș (1 premiu + 200 lei), Editura Corint (5 premii de excelență, fiecare de 500 lei, pentru cele mai documentate lucrări + dublarea premiilor oferite de Minister, cu excepția mențiunilor), I.S.J. Buzău (5), I.S.J. Vrancea (2).

Premiile Ministerului Educației Naționale, au fost înmânate de președintele Comisiei Naționale de Evaluare a lucrărilor Olimpiadei, prof. univ. dr. Călin Felezeu, de la Universitatea Babeș-Bolyai. Premiile au fost dublate de Episcopie (așa cum anunțase episcopul Ciprian), iar Editurile Corint și Eurodidact au oferit și premii în cărți (doar pentru premiile I, II și III, fără mențiuni). Guvernul României a oferit premii în bani pentru toate locurile I, prin secretarul de stat Ioan C. Videscu (din partea prim-ministrului Sorin Grindeanu).

Am ținut să relatez modul de desfășurare a Olimpiadei Naționale de Istorie de la Buzău, deoarece se zvonește că ediția următoare, din 2018, se va desfășura la Alba Iulia, în condițiile în care va fi anul centenarului Marii Uniri. Cum Buzăul a oferit o organizare „șnur”, ca la carte, presiunea pe Alba Iulia, pe județul Alba, va fi mare și va trebui să încercăm să ținem și noi ștacheta sus. Problema cea mai importantă va fi cea a cazării participanților, deoarece cel puțin în ultimii 4 ani, orașele organizatoare au oferit cazare la hotel de 3 sau 4 stele (Baia Mare, Oradea, Brăila, Buzău). În anul centenarului Unirii, Alba Iulia nu poate fi mai prejos, dar pentru asta e nevoie de entuziasm, mobilizare, sprijin și receptivitate din partea autorităților locale și județene și din partea sponsorilor locali. Să le arătăm celorlalți că și la noi se poate!

Prof. Dan Dumitraș, Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de vineri, 27 mai, în Bucerdea Grânoasă.

Din primele informații este vorba despre o anexă gospodărească, în care funcționa un cafe-bar, care a fost cuprinsă de flăcări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Garda de Intervenție Blaj acționează pentru localizarea și lichidarea flăcărilor.

Incendiul a fost localizat în limitele găsite, nefiind surprinse victime, în aceste momente acționându-se pentru lichidarea ultimelor focare.

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Publicat

în

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Regulile care se aplică asigurării RCA au fost schimbate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cea mai importantă modificare, pentru șoferi, este introducerea constatării amiabile electronice. De asemenea au fost scoase din norma RCA toate prevederile care au dus România în procedură de infringement încă din anul 2018.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat actul normativ care modifică norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Economica amintea chiar zilele trecute că acest lucru urma să se întâmple, având în vedere că un proiect în acest sens era în dezbatere publică încă din luna martie. Pentru șoferi, principala modificare vizează introducerea constatării amiabile electronice, care va ușura viața celor aproximativ 500.000 de șoferi români care sunt implicați anual în accidente.

Elit - Gustul Desăvârșit

Actul normativ, anunță un comunicat al ASF, a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Altfel spus, din toamnă, noile reguli vor intra în vigoare.

„Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” . Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

“Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ. În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

Dispar prevederile care puteau aduce amenzi usturătoare României

Alte modificări ale regulilor RCA, defapt cele de la care a pornit noua normă, vizează scoaterea din legislație a unor prevederi care au dus România în procedură de infringment. În mare este vorba despre articole din norma 20/2017 despre care Comisia Europeană, sesizată de asigurătorii din România, a considerat că îngrădesc dreptul companiilor de a stabili în mod liber tarifele, exclusiv în funcție de istoricul propriu de daună și de estimările avizate de actuari autorizați.

”Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017″, precizează ASF.

Concret, așa cum arată proiectul de normă lansat în dezbatere publică în luna martie, au fost eliminate toate barierele privind dreptul companiilor de a stabili tarifele exclusiv în funcție de propriul istoric de daunalitate și de estimări, în baza unor analize realizate de actuari autorizați. A fost eliminată orice obligație de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, așa cum a recomandat Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, mai notează instituția, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mai simplă și mai clară, în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și reparație și în principal al păgubitului.

Sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații

Publicat

în

A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a încheiat, la data de 24.05.2022, acordul de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fără calitate specială, inculpatul în cauză, fiind stabilită pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În fapt, s-a reținut că la data de 18.11.2021, inculpatul a oferit o sumă de bani unei asistente medicale aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Centrului de Vaccinare Sebeș, județul Alba, pentru a îndeplini un act contrar atribuțiilor de serviciu ale acesteia, respectiv să nu-i introducă serul anti-Covid-19 în organism și să consemneze în documente și evidențele electronice faptul că a fost vaccinat, în scopul de a-i fi eliberat un certificat de vaccinare Covid-19.
Asistenta medicală a refuzat primirea sumei de bani și a sesizat organele de poliție.

Ofițerii Direcției Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Alba au fost delegați să desfășoare mai multe acte procedurale care au condus la completarea probatoriului în cauză.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis Tribunalului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare