Alba, județul cu cele mai puţine accidente mortale din România, în 2021: Autostrăzile, principalul motiv al scăderii
Alba, județul cu cele mai puţine accidente mortale din România, în 2021: Autostrăzile, principalul motiv al scăderii
Judeţul Alba este pe primul loc, la nivel național, în anul 2021, la cele mai puține accidente mortale înregistrate. Potrivit IPJ Alba, anul trecut au fost înregistrate 10 decese în accidente rutiere. Motivul principal al acestei scăderi se datorează deschiderii traficului rutier pe reţeaua de autostrăzi care traversează judeţul, respectiv A1 și A10.
Județul Alba se situează pe locul al doilea, la nivel național, cu 99 de kilometri de autostradă, după Timiş, care are 105 km.
”Alba este judeţul care a înregistrat cea mai mică criminalitate la nivel naţional, respectiv 10 persoane decedate pe tot parcursul anului 2021. Dacă ne raportăm la populaţie, suntem undeva la 4,13 la 1.000 de locuitori gradul de mortalitate”, a declarat, marţi, 8 februarie, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului Rutier Alba, comisar şef Dorin Davidaş.
Şeful IPJ Alba, comisar şef Florin Dogaru, a subliniat că, alături de partea de infrastructură, în diminuarea numărului de accidente grave au contat şi modul de acţiune în stradă şi activitatea de prevenţie desfăşurate de poliţiştii rutieri.
DN1 şi DN7 au fost până la deschiderea autostrăzilor A1 şi A10 principalele căi de comunicaţie unde se producea accidente foarte grave, soldate cu morţi şi răniţi.
În prezent, cele două drumuri naţionale sunt circulate în principal de către locuitorii localităţilor de pe traseu. Restul traficului s-a mutat pe autostrăzi. A3 a fost deschisă în 2014 – 2015, iar loturile din A10 – în 2018, 2020 şi 2021.
Adjunctul şefului IPJ Alba, comisar şef Vasile Darius Bic, a precizat că în Alba sunt 70 de poliţişti rutieri, iar reţeaua de drumuri constă în 350 de kilometri de drumuri naţionale şi europene, peste 1.000 de kilometri de drumuri judeţene şi peste 1.000 de kilometri de drumuri comunale.
În 2021, numărul de accidente grave de circulaţie s-a redus în Alba faţă de 2020 cu 25%, iar al persoanelor rănite grav cu 20%. În anul 2020 s-a reuşit reducerea numărului accidentelor grave de circulaţie cu 17% faţă de anul 2019 şi a persoanelor rănite grav cu 22%.
În cadrul acţiunilor punctuale, poliţiştii rutieri au constatat un număr de 348 de infracţiuni la regimul rutier, cele mai multe (152) fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracţiunile de conducere fără permis şi de conducere cu autovehiculul neînmatriculat.
De asemenea au fost aplicate un număr de 45.150 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (24.293) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 405 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h.
Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor şi neacordarea de prioritate pietonilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | CARAMBOL în Alba Iulia: 16 autoturisme s-au tamponat în zona podului de la Partoș. Trafic îngreunat
CARAMBOL în Alba Iulia: 16 autoturisme s-au tamponat în zona podului de la Partoș. Trafic îngreunat Un accident rutier s-a produs în dimineața zilei de marți, 19 noiembrie 2024, în Alba Iulia, în zona podului de la Partoș. Citește și: UPDATE VIDEO | ACCIDENT rutier GRAV în Alba Iulia: Fetiță de 10 ani, lovită pe […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii