Rămâi conectat

Actualitate

Alba Iulia: Week-end sub semnul Festivalului de Teatru “Povești”. Vezi programul!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Ultimele două zile ale “Festivalului de Teatru Povești” de la Alba Iulia sunt pline de evenimente artistice și soare. Piese de teatru cu mari actori români, ateliere de creație și un concert “Vunk”, vă așteaptă

PROGRAM Sâmbătă, 6 octombrie:

12.00 A FOST O VIAȚĂ SAU UN VIS?, autor Lucia Stănescu; Editura Eikon

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown / lansare de carte

Lucia Stănescu, una dintre marile soprane ale scenei mondiale, s-a născut pe data de 16 iunie 1926, la Someșul Rece, județul Cluj. A urmat la București, concomitent cu Facultatea de Drept, cursurile de canto în cadrul Academiei Regale de Muzică, la clasa profesorului Constantin Stroescu, tenor de renume.  De-a lungul carierei sale a obținut numeroase premii naționale și internaționale și a întreprins numeroase turnee individuale în toată lumea. A fost timp de 10 ani profesoară de canto la Academia „Gheorghe Dima” din Cluj și totodată directorul Operei Române din Cluj. La onorabila vârstă de 85 de ani, în 2011, ca o mărturie a vieții sale și a perioadelor istorice, sociale, politice și culturale, profesionale și nu numai, a scris cartea cu titlul A fost o viață sau un vis?. Dintre spectacolele în care a avut roluri remarcabile amintim: Paiațe de R. Leoncavallo, Carmen (personajul Micaela) de G. Bizet, Boema de G. Puccini, Turandot de G. Puccini, Tosca – G. Puccini, Othello – G. Verdi, Madama Butterfly – G. Puccini, Faust – Ch. Gounod, Evgheni Oneghin și Mazeppa – P.I. Ceaikovski, Aida de G. Verdi. A fost o viaţă sau un vis? reprezintă mărturii pe care autoarea le-a scris în decursul unui an. Dezvăluind pentru prima dată marelui public viaţa şi strălucita carieră a marii artiste, volumul oferă mărturii despre lumea artistică şi societatea românească din perioada interbelică, prin ochii sopranei Lucia Stănescu.

 

Înfiinţată în 2003, având profil enciclopedic, Editura EIKON s-a impus pe piaţa de carte românească, editând până azi titluri din domenii diverse: filosofie, religie, carte şcolară şi universitară, beletristică, medicină naturistă, carte practică, ghiduri, albume de artă – în următoarele serii şi colecţii: Biblioteca Ortodoxă, Eikon Educaţional, Universitas, Theologia Socialis, Poezie, Proză, Eseu şi Critică literară, Spiritualitate, Teatru, Albume, Convorbiri, Biografii, Amintiri, Practic, Terapii complementare, Mituri Contemporane. Au fost editate până acum peste cinci sute de cărţi, scrise de autori români şi străini, clasici, contemporani, consacraţi sau debutanţi.

16.00 METODE NOI ÎN TEATRUL PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI, simpozion susținut de Stephan Rabl, Austria

Anul acesta în cadrul festivalului de teatru de la Alba Iulia va avea loc întâlnirea UNIMA și ASSITEJ, la care vor participa manageri ai teatrelor de păpuși, de copii și tineret din România. Invitatul special al acestui eveniment este domnul Stephan Rabl, care va vorbi despre metode noi în teatrul pentru copii și adolescenți. Evenimentul este conceput sub forma unui workshop profesional, dedicat exclusiv managerilor culturali din această zonă a teatrului.

17.00 HÄNSEL ȘI GRETEL, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”

Sala Teatrului „Prichindel” / spectacol pentru copii (50 min.)

Regie: Oana Leahu; Scenografie: Gavril Siriteanu; Costume: Aurelia Ravar; Ilustraţie muzicală: Oana Leahu; Distribuţie: Claudia Stühler, Angela Páskuy, Daniela Dragomir, Jenö Major, Lucia Barbu, Adrian Prohaska

Povestea lui Hänsel şi a lui Gretel este una dintre cele mai frumoase poveşti ale literaturii universale. Adaptarea scenicǎ în maniera teatrului de animaţie va concentra acţiunea. Spectacolul va transmite mesajul de iubire şi curaj în modul cel mai direct conştiinţelor pure ale copiiilor.

19.00 OTHELLO ȘI PREAIUBITA LUI DESDEMONA, Teatrul de Mișcare „Studio M” Sfântu Gheorghe

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor / spectacol pentru tineri şi adulţi (80 min.)

Regia: Mihai Măniuțiu; Scenariu / Adaptare:  Mihai Măniuțiu, după William Shakespeare; Scenografie: Adrian Damian; Coloana sonoră: Șerban Ursachi; Distribuţie: András Györgyjakab, Enikő Györgyjakab, Péter Dávid, Attila Nagy, László Szekrényes, Emília Polgár, László Bajkó, Eszter Nagy

„Am dorit să fac, împreună cu Péter Uray şi excelenta trupă de la M Studio, un spectacol în care tragedia şi comedia nu se resping, ci, dimpotrivă, se atrag una pe cealaltă. Un spectacol în care comicul dă naştere dramei, iar drama are profunde ecouri burleşti. Precum la Shakespeare. Precum în filmele comice mute. Am dorit să facem un spectacol care se întreabă ce este adevărat şi ce este iluzie în iubire, şi care caută emoţia tocmai în răsturnările neaşteptate de situaţii care transformă adevărul în minciună şi minciuna în adevăr. Un spectacol despre transformarea unei pasiuni arzătoare în contrariul ei (rizibil şi totodată teribil): gelozia oarbă. Un spectacol despre oricare dintre noi – în vremuri de criză. Un spectacol în care râsul face casă bună cu tristeţea.” (Mihai Măniuţiu)

21.00 TANGO MON AMOUR, Compania Octavio de la Roza Lausanne Elveția

Sala Casei de Cultură a Studenților / spectacol pentru tineri şi adulţi (60 min.)

Regie: Octavio de la Roza; Scenografie: Octavio de la Roza; Distribuție: Octavio de la Roza, Camilla Colella

Imaginați-vă o scenă plină cu trandafiri, cuprinsă de melodii fermecătoare de Piazolla și pe ritmuri de Gotan Project. Artiștii dansează și ne transmit universul lor intim, plăcerile lor, dorințele lor într-o succesiune de tablouri suprarealiste. Împingând introspecția până la paroxism, dansatorii vor încarna Dorința, Pasiunea, Suferința, Deznădejdea, toate fațetele iubirii care arde, devastează și te face să trăiești. O reprezentare modernă a tango-ului, cu parfum argentinian…

22.30 VUNK

Spațiile RYMA / concert pentru copii, tineri și adulți (60 min.)

Trupa Vunk s-a lansat în 1999 sub numele de VANK, nume format din inițialele membrilor (Victor, Alex, Nicu si Cornel). Primul concert al trupei a avut loc în octombrie 1994 la Teatrul Ion Creangă, alături de ZOB. După o pauză destul de lungă, în 1999, cei patru interpreți lansează single-ul Independent. Cel de-al doilea album al băieților, „6 piese de 5 stele”, apare în 2001, având ca prim single de promovare  Regele șoselelor. După numai un an, formația revine cu un nou material discografic numit „In haine noi”, ce conține atât piesa All Too Young, cu care au ocupat locul II la selecția națională Eurovision 2002, cât și N-am noroc, un remake al unei piese semnate de Anda Călugăreanu. In 2004, Vunk revine cu un album Best Of, pe care apar hiturile trupei lansate de-a lungul timpului, printre care se numără: 1000, Baladă pentru o minune, Langă inima mea vine inima ta, Iubire cu imprumut. La împlinirea a 10 ani de carieră și după o pauză de aproximativ 4 ani, trupa se reinventează, revenind într-o nouă formulă și sub un nou nume: VUNK!

DUMINICĂ, 7 OCTOMBRIE 2012

10.30 CAFEAUA CU TÂLC, întâlnire a presei cu artiștii din festival

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown

Cafeaua cu tâlc e un prilej de a povesti… Cine, ce mai joacă, întâmplări din spectacole, cum se simte lumea la Alba Iulia, chiar și mici bârfe. În fiecare dimineață, cei prezenți în festival sunt invitați să-și bea cafeaua alături de reprezentanții mass-mediei, de organizatori sau, de ce nu, de prietenii veniți din alte teatre. Tot aici vor avea loc lansări de carte, concerte și spectacole-lectură.

10.30 FĂCĂTORII DESTINULUI, autor: Margot Spânu-Rusnac, Editura Magna-Princeps

Sala Teatrului „Prichindel” / lansare de carte

Margot s-a născut la Chișinău în Republica Moldova, în 1994. A studiat la Liceul Republican de Muzică Ciprian Porumbescu, clasa de vioară a profesoarei Galina Buinovschi. Prima sa poezie în limba română se intitulează Îndemn. Clasa a patra la școală o urmează la Bruxelles. În 2005 scrie prima poezie în limba franceză, Ultimele cuvinte, iar apoi urmează povestea Nostalgia Soarelui. Își continuă studiile la liceul Athenee Royal d`Uccle1 din Bruxelles. Cu prima sa piesă, Făcătorii Destinului, câștigă concursul liceal, piesa fiind jucată de micuții din clasa I. A mai scris două romane, Zilele noastre fericite și Ana în războiul roșu. În 2010, la Teatrul Municipal de Păpuși Guguță, are loc premiera spectacolului după piesa Făcătorii Destinului.

 

11.00 FĂCĂTORII DESTINULUI, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” Chișinău

Sala Teatrului „Prichindel” / spectacol pentru copii (55 min.)

Autor: M. Spânu-Rusnac; Regie: Gabriela Lungu; Pictură: Lilia Popovschi; Muzică: Ilie Rusnac; Distribuţie: Stăvilă Ana, Alferova Alina, Chiriac Silvia, Palea Vasile, Mardari Oleg

Spectacolul este axat pe ideea eternei lupte dintre bine şi rău, întruchipată pe scenă de ceea ce în cosmogonia tuturor popoarelor înseamnă Paradis şi Infern, îngeri şi draci, precum şi influenţa lor asupra destinelor umane. S-a născut un prinţ şi e forfotă mare, atât în Paradis, cât şi în Infern. Caracterul nou-născutului, precum şi faptele ulterioare ale acestuia vor depinde de cel care va ajunge primul la leagănul lui: îngerul păzitor care-l va boteza întru facerea binelui sau un drăcuşor care-l va vrăji întru facerea răului… După mai multe peripeţii, îngerii reuşesc să-l boteze pe prinţul Lucius şi să-i pecetluiască destinul. Acesta va fi un bun rege pentru poporul său, aducându-i prosperitate şi fericire.

12.30 MR. NOBODY, autor: Eva Crișan

Clubul festivalului – Art Cafe Downtown / spectacol-lectură

Personajele sunt Unu și Celălalt, Femeia și Mr. Nobody. Celula de închisoare a doi condamnați la moarte, pretext pentru o sondare în conștiință și în multiplele planuri ale sinelui. Personajele trăiesc cu certitudinea morții iminente. Nici unul dintre ei nu-și cunoaște vina (în această lume, nimeni nu este nevinovat). Spațiul, mereu în schimbare, este unul al conștiinței. Decor suprarealist.

Eva Crișan, actriță la Teatrul Național din Cluj, un repertoriu de 34 de roluri la Teatrul Național din Cluj și colaborări cu teatre din străinătate (Almeida Theatre, Londra; Institutul Român de Cultură din Veneția și Academia Română din Roma; Academia Română din Budapesta). A lucrat cu regizori și actori de prestigiu – Alexandru Dabija, Andrei Șerban, Mihai Măniuțiu, Radu Afrim, Sylvain Groud (Paris), Marc Bogaerts (Belgia), Roberto Bacci (Italia), Savino Paparella (Italia) și a participat în acest timp la training-uri, workshop-uri și ateliere – David Esrig, Andrei Șerban, Vava Stefanescu, Centrul Multiart Dans; Compania Christian Bastin din Paris, ateliere de mișcare scenică și dans contemporan; Sylvain Groud, coregraf la Opera din Paris, ateliere de mișcare scenică; David Singer (Israel), ateliere de Tehnica Imaginarului și Psihodramă; Andrej Lebowsky (Rusia), elev al lui Meyerhold și întemeietor al școlii de teatru bazate pe tehnica biomecanicii. În 2012, este nominalizată la premiile UNITER la secțiunea dramaturgie, „Cea mai buna piesă românească a anului”, cu piesa Mr. Nobody.

17.00 ZÂMBETUL PRINȚESEI, Compania Le Jacques București

Spațiile RYMA / spectacol pentru tineri și adulți (100 min.)

Regie: Augustin Pop, Tudor Avrămuț

Le Jacques vine cu un concept teatral nou, născut prin îmbinarea filmului de animație cu teatrul de umbre: personaje ca siluete, construite și mânuite de maeștri păpușari, decoruri ca imagini animate, proiectate din spatele ecranului cu un retroproiector. Spectatorul are atât bucuria de a viziona un film de animație, cât și caldul sentiment că se află la un spectacol de teatru de siluete mânuite cu sensibilitate de păpușari profesioniști. Toni și calul său Fido pleacă în cea mai surprinzătoare și feerică aventură din toate timpurile, pentru a-i aduce zâmbetul înapoi pe buze printesei iubite. Într-o călătorie epică prin lumi, care se află dincolo de puterea oricărei imaginații. O poveste incredibilă adusă din tărâmul neexplorat al umbrelor, ce se adresează inimilor care nu au vârstă.

18.30 METODA, Teatrul „C.I. Nottara” București

Sala Casei de Cultură a Studenților / spectacol pentru tineri şi adulţi (100 min.)

Autor: Jordi Galcerán; Regie: Theodor Cristian Popescu; Scenografie: Ștefan Caragiu; Traducere: Luminița Voina-Răuț; Distribuție: Adrian Văncică, Alexandru Jitea, Gabriel Răuţă, Cerasela Iosifescu

O companie suedeză, recunoscută pe plan internaţional, trebuie să angajeze o persoană care să se alăture echipei sale, într-o poziţie cu mare responsabilitate. Condiţiile de muncă şi renumeraţia oferită sunt foarte atractive. Începutul piesei ne plasează într-o cameră în care apar, treptat, patru persoane. Au fost selectate pentru interviul cu un reprezentant al companiei. Însă imediat se insinuează ideea că metoda de intervievare este una neobişnuită.. Timpul trece, candidaţii sunt singuri şi nimeni nu vine să le spună cum se va desfăşura selecţia. Mai mult, ei realizează că sunt într-o cameră izolată, din care nu mai pot pleca. Candidaţii îşi dau seama că cineva din afara camerei îi urmăreşte pentru a afla care este persoana potrivită pentru ocuparea postului disponibil. De asemenea, sunt supuşi unei serii de teste, debusolante la început. Fiecare concurent trebuie să-şi demonstreze abilităţile, în funcţie de acestea fiind eliminaţi unul câte unul, cel care va rezista până la final primind slujba. Astfel, întâlnirea dintre cei patru, pe fondul presiunii grele, va deveni oglinda în care personajele îşi reflectă umanitatea, empatia, insensibilitatea sau intoleranţa. La final, însă, spre deosebire de ceea ce ne-am imaginat, ceea ce părea să fie nu a fost aşa…

 

ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI

20.30 CFR – COMETA, CĂȚELUL ȘI COPILUL, Teatrul Odeon București

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor / spectacol pentru tineri şi adulţi (75 min.)

După texte de: I.L. Caragiale; Regie: Alexandru Dabija; Scenografie: Cristina Milea; Muzică: Ada Milea; Video: Cinty Ionescu; Ilustrație muzicală: Vasile Manta; Distribuție: Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu, Paula Niculiţă, Nicoleta Lefter, Cojocaru / Marius Damian, Ionel Mihăilescu, Pavel Bartoş, Veronica Gherasim

Un tren este alcătuit din mai multe vagoane pe şine, conectate între ele, capabile să transporte marfăsau călători pe o rută prestabilită. Calea pe care merge poate fi o şină convenţională, dar poate fi şi o monoșină: astfel sună definiţia binecunoscutului cuvânt. Atunci când propulsia se realizează cu ajutorul unui dramaturg-locomotivă precum Ion Luca Caragiale şi un conducător de tren ca Alexandru Dabija (în calitate de regizor), călătoria nu poate fi decât captivantă. Despre cometă – prelegere populară, Justiţia română. Secţia corecţională, D-l Goe…, Bubico, Atmosferă încărcată sunt texte care au oferit directorului de scenă suportul perfect pentru un voiaj  presărat cu surprize: te poţi aştepta ca într-un astfel de tren să întâlneşti un controlor excentric, obsedat de spaţiul cosmic şi iminenta apariţie a cometei Falb, să dai nas în nas cu spiritista păgubită, să faci cunoştinţă cu Mam Mare, Mamiţa şi Tanti Miţa – protectoarele năzdrăvanului Goe, să te fereşti de omul care antipatizează câinii sau s-o consolezi pe stăpâna iubitoare a lui Bubico – băiatul lui Garson şi al Gigichii. Ne însoţesc până la destinaţie pasagerii  (in)disciplinaţi:  Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu, Paula Niculiţă, Nicoleta Lefter, Constantin Cojocaru / Marius Damian, Ionel Mihăilescu, Pavel Bartoş şi căţelul Puck în „ambientul” scenografic al Cristinei Milea, cu accente vizuale marca Cinty Ionescu. Pe muzica Adei Milea. Poftiţi în vagoane!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi vremea până în 26 august 2024: Un nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea până în 26 august 2024: Un nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni Meteorologii ANM au emis vineri, 26 iulie, prognoza meteo pentru intervalul 29 iulie – 26 august 2024. Potrivit specialiștilor, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea