Alba Iulia vrea PLATFORME subterane ”SMART” de colectare a gunoiului: licitație în valoare de 12,9 milioane de lei pentru 134 de platforme
Alba Iulia vrea PLATFORME subterane ”SMART” de colectare a gunoiului: licitație în valoare de 12,9 milioane de lei pentru 134 de platforme!
În viitorul apropiat pubelele de gunoi clasice și mizeria inerentă din preajma lor vor deveni istorie la Alba Iulia. Primăria municipiului a lansat o licitație în valoare de 12,9 milioane de lei (TVA inclus) în vederea construirii de platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor urbane.
În prima etapă este vorba despre construirea și amplasarea a 134 de astfel de platforme din totalul de 222 vizate. În total, proiectul are o valoare de 25,7 milioane de lei și își propune modernizarea sistemului de salubrizare pe tot teritoriul municipiului Alba Iulia. Contractul prevede, pe lângă execuția propriu-zisă, și partea de proiectare, obținere de autorizații, elaborare de documentație dar și echipamente și dotări.
Ofertele firmelor interesate trebuie depuse până în data de 5 decembrie 2018.
În momentul de față colectarea selectivă a deșeurilor se face cu mari sincope, la un nivel mult mai scăzut decât cerințele europene, principalul inconvenient reprezentându-l, pe lângă lipsa de informare și conștiință a unora dintre cetățeni, chiar containerele clasice. Platfomele vor putea fi introduse ulterior în sistemul Smart City, în sensul că vor putea fi alimentate cu energie fotovoltaică, fără a fi necesară conectarea la rețeaua de energie electrică.
Accesul poate fi restricționat cu card, astfel încât doar persoanele care dețin card să poată utiliza platforma. Totodată, platformele vor fi dotate cu senzori de umplere și sistem de monitorizare. Potrivit caietului de sarcini, s-a optat pentru construirea unor puncte de colectare amplasate în exteriorul clădirilor, cu construcție subterană în camere speciale.
Platformele subterane de colectare a deșeurilor sunt o alternativă la platformele clasice, reprezentate de țarcuri în interiorul cărora se amplasează containerele/pubelele.
Platformele subterane sunt compuse din: în subteran – cuva de beton și structură metalică elevatoare (prevăzută cu sistem hidraulic) în care se amplasează 4 containere de colectare a deșeurilor; în suprateran – platforma metalică prevăzută cu 4 coșuri de inserție deșeuri, din inox, cu sistem de rabatare a capacului.
Platformele subterane sunt destinate colectării selective a deșeurilor municipale și menajere, iar funcționarea corectă a sistemului depinde și de seriozitatea și nivelul de civism al utilizatorilor.
Odată funcționale, acestea nu vor mai permite împrăștierea deșeurilor, nu permit accesul uman sau al animalelor la deșeuri, eliminând cazurile cunoscute de împrăștiere a deșeurilor de către oameni ai străzii și nu numai. Amplasarea punctelor de colectare se va face la o distanță de minimum 10 metri de ferestrele locuințelor.
Realizarea acestor puncte de colectare selectivă a deșeurilor, amplasate cu respectarea obligațiilor legislative impuse, va îmbunătăți sistemul de colectare a deșeurilor, va crește calitatea serviciului public cât și a confortului urban, va limita riscurile asociate poluării mediului și va reduce pentru termen mediu și lung costurile de exploatare aferente serviciului public.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD Partida de fotbal de Liga 3 dintre Metalurgistul Cugir și Gloria Bistrița-Năsăud, de pe ”Arena Cugir”, a fost întreruptă în minutul 20 pentru o intervenție a elicopterului SMURD, scorul final fiind 4-0 în favoarea liderului. Jucătorii au fost […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate6 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii