Alba Iulia – „şcoală” de antreprenoriat. Patru antreprenori din judeţul Alba şi-au vândut business-ul în ultimii doi ani
Ioan Tecar a atras fondul de investiţii Abris Capital în acţionariatul Pehart Tec, Ioan Istrate a cedat controlul producătorului de îngheţată Alpin 57 Lux către un grup din Letonia, în timp ce Albalact s-a predat către gigantul francez Lactalis.
Levente Hugo Bara este al patrulea antreprenor din Alba care a anunţat în prima parte a acestui an că a vândut, respectiv producătorul de ingrediente Supremia Grup, cu afaceri de 52 mil. euro, către grupul Solina din Franţa.
Cele mai mari zece companii antreprenoriale din judeţul Alba au împreună afaceri de 2 miliarde de lei, toate sunt pe profit, iar businessul lor reprezintă 15% din cifra de afaceri totală a celor aproape 11.000 de companii din judeţ. „Companiile naţionale cred că vor avea şanse în măsura în care o să încerce să devină companii regionale. Brandurile se construiesc foarte greu şi de aceea este păcat că uneori renunţarea este foarte uşoară. Încă nu apreciem adevărata valoare a unui brand crescut pe termen lung.
Din păcate, Albalact şi alte companii de talie medie sau chiar mare nu vor putea să menţină rata de creştere susţinută. Poziţia câştigată cu greu pe piaţă va fi extrem de complicat de susţinut.
Două dintre cele mai mari companii din Alba, Transavia şi Albalact, sunt lideri pe pieţele pe care activează (carne de pasăre şi lactate), iar fabricile celor două firme se află în aceeaşi localitate – Oiejdea, o comună situată la câţiva kilometri de Alba-Iulia. Dacă Transavia, afacerea fondată de Ioan Popa, este lider pe o piaţă dominată încă de companii antreprenoriale, Albalactul construit de Raul Ciurtin s-a impus într-o industrie în care s-a bătut cu multinaţionale precum Danone, FrieslandCampina sau Lactalis.
Iar ascensiunea producătorului care deţine mărcile Zuzu, Fulga sau Rarăul a adus pe masa familiei Ciurtin şi a fondului de investiţii RC2 (acţionar în Albalact) o ofertă din partea grupului francez Lactalis, actualul proprietar al companiei.
Ca dimensiune a businessului, Alba este un judeţ din eşalonul doi în economia locală (companiile au avut afaceri de 14 mld. lei, faţă de 42 mld. lei cât are vecinul Cluj). Este un judeţ care a atras atât investiţii străine – austriecii din industria lemnului (Holzindustrie, Kronospan), Bosch sau Daimler –, cât şi câteva dintre cele mai mari proiecte antreprenoriale din producţie. Judeţul din centrul Transilvaniei are însă companii antreprenoriale puternice şi în construcţii, per total antreprenorii generând 60% din cifra de afaceri totală din judeţ, respectiv 8,4 mld. lei (în jur de 2 mld. euro).
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți
FOTO | Cum s-a petrecut accidentul MORTAL de pe DN 1, în care un adolescent de 18 ani din Fărău a DECEDAT și alți au fost răniți Un adolecent de 18 ani, din satul Heria, comuna Fărău, și-a pierdut viața sâmbătă seara după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat în afara carosabilului, la […]