Alba Iulia – „şcoală” de antreprenoriat. Patru antreprenori din judeţul Alba şi-au vândut business-ul în ultimii doi ani

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020
Raul Ciurtin (Albalact), Levente Hugo Bara (Supremia Group), Ioan Tecar (Pehart Tec) şi Ioan Istrate (Alpin 57 Lux) au construit în judeţul Alba patru dintre cele mai puternice companii antreprenoriale din România, afaceri cu care s-au aşezat în ultimul an la masa negocierilor, devenind în urma exiturilor parţiale sau totale mai bogaţi cu zeci de milioane de euro.

Ioan Tecar a atras fondul de investiţii Abris Capital în acţionariatul Pehart Tec, Ioan Istrate a cedat controlul producătorului de îngheţată Alpin 57 Lux  către un grup din Letonia, în timp ce Albalact s-a predat către gigantul francez Lactalis.

Levente Hugo Bara este al patrulea antreprenor din Alba care a anunţat în prima parte a acestui an  că a vândut, respectiv producătorul de ingrediente Supremia Grup, cu afaceri de 52 mil. euro, către grupul Solina din Franţa.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Cele mai mari zece companii antreprenoriale din judeţul Alba au împreună afaceri de 2 miliarde de lei, toate sunt pe profit, iar businessul lor reprezintă 15% din cifra de afaceri totală a celor aproape 11.000 de companii din judeţ. „Companiile naţionale cred că vor avea şanse în măsura în care o să încerce să devină companii regionale.  Brandurile se construiesc foarte greu şi de aceea este păcat că uneori renunţarea este foarte uşoară. Încă nu apreciem adevărata valoare a unui brand crescut pe termen lung.

Din păcate, Albalact şi alte companii de talie medie sau chiar mare nu vor putea să menţină rata de creştere susţinută. Poziţia câştigată cu greu pe piaţă va fi extrem de complicat de susţinut.

Două dintre cele mai mari companii din Alba, Transavia şi Albalact, sunt lideri pe pieţele pe care activează (carne de pasăre şi lactate), iar fabricile celor două firme se află în aceeaşi localitate – Oiejdea, o comună situată la câţiva kilometri de Alba-Iulia. Dacă Transavia, afacerea fondată de Ioan Popa, este lider pe o piaţă dominată încă de companii antreprenoriale, Albalactul construit de Raul Ciurtin s-a impus într-o industrie în care s-a bătut cu multinaţionale precum Danone, FrieslandCampina sau Lactalis.

Iar ascensiunea producătorului care deţine mărcile Zuzu, Fulga sau Rarăul a adus pe masa familiei Ciurtin şi a fondului de investiţii RC2 (acţionar în Albalact) o ofertă din partea grupului francez Lactalis, actualul proprietar al companiei.

Ca dimensiune a businessului, Alba este un judeţ din eşalonul doi în economia locală (companiile au avut afaceri de 14 mld. lei, faţă de 42 mld. lei cât are vecinul Cluj). Este un judeţ care a atras atât investiţii străine – austriecii din industria lemnului (Holzindustrie, Kronospan), Bosch sau Daimler –,  cât şi câteva dintre cele mai mari proiecte antreprenoriale din producţie. Judeţul din centrul Transilvaniei are însă companii antreprenoriale puternice şi în construcţii, per total antreprenorii generând 60% din cifra de afaceri totală din judeţ, respectiv 8,4 mld. lei (în jur de 2 mld. euro).

Sursa: zf.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

ineptul 9 august 2017 at 18:07

…admir aspiratiile, credinta si implinirea acestor investitori.
De neinteles pentru mine suntem noi Romanii. Atitudinea si mentalitatea autoindusa, pe care o avem. Marele bai este, ca nu intelegem inca ce inseamna Capital Autohton in dezvoltare si productie. Ajungem din nou slugile europei la ei, sau aici acasa,…

gigel 9 august 2017 at 20:17

Voi santeti idioti. cum se poate citi articolul cu reclamele voastre, stie cei patru oameni ca nu ne lasarti sa citim articolul. Sau poate ii sabotati.

Comentariile sunt oprite