Alba Iulia, printre surprizele neplăcute la recensământ: Autorecenzarea, sub așteptări comparativ cu celelalte centre universitare din țară
Alba Iulia, printre surprizele neplăcute la recensământ: Autorecenzarea, sub așteptări comparativ cu celelalte centre universitare din țară
Președintele Institutului Național de Statistică (INS) Tudorel Andrei a declarat că cea mai mare surpriză vine din mediul rural. Mai exact, în 30 de județe, autorecenzarea la sat este mai mare decât la oraș.
Cu toate acestea, Tudorel Andrei a precizat că în reședințele de județ, autorecenzarea este foarte scăzută, fiind vorba de județe precum Iași, Alba-Iulia și Succeava.
De asemenea, în județele Botoșani, Teleorman, Brașov, Arad, Dâmbovița, Buzău, Bihor, procesul de recenzare decurge bine. „Avem județe cu aproape 30% procent de autorecenzare, iar Botoșaniul, județul-record, are peste 30%”, a precizat Tudorel Andrei, informează stiripersurse.ro.
Autorecenzarea se poate face pe www.recensamantromania.ro sau pe autorecenzare.insse.ro. Pentru cei care nu au dispozitive conectate la internet sau nu știu să utilizeze un astfel de instrument, autorecenzarea se poate face în punctele de autorecenzare asistată stabilite de fiecare primărie din țară.
Angajatorii au obligaţia de a le acorda angajaților care prezintă codul eliberat de platformă o zi liberă. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, respectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023, de comun acord angajat-angajator. Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de platforma informatică a site-ului recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.
Pentru prima dată în istoria recensămintelor, Institutul Național de Statistică a decis ca Recensământul Populației și Locuințelor să aibă loc doar digital, fără celebrele formulare pe hârtii. O primă etapă, cea a autorecenzării, a început pe 14 martie, când românii pot completa online formularele și vor primi o zi liberă de la serviciu. Este o premieră de care pot profita, conform legii, toți românii cu contract de muncă, indiferent că sunt de la stat sau de la privat, și care aleg să se autorecenzeze în perioada 14 martie – 15 mai. În această etapă, are loc, simultan, și autorecenzarea asistată, când cei care vor să se autorecenzeze, dar întâmpină dificultăți, o pot face cu ajutorul unui recenzor la un terminal pus la dispoziție de fiecare primărie din România.
A doua etapă este recensământul obișnuit, dar care vine și ea cu o premieră: recenzarea va fi făcută de către recenzori pe tabletă. Această etapă are loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea.
Toată procedura de autorecenzare, de la completarea formularului de preînregistrare până la apăsarea butonului de finalizare a chestionarului de recensământ durează, de regulă, între 10 și 15 minute.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan