Alba Iulia Music& Film Festival – Programul celei de-a doua zi
Cea de-a doua zi a „Alba Iulia Music& Film Festival” aduce cinefiliilor albaiulieni două filme, în premieră la Alba Iulia. Este vorba despre filmele „Undeva în Palilula” şi „Despre oameni şi melci” în regia lui Silviu Purcărete şi Tudor Giurgiu. Cea de-a doua zi a festivalului va fi întregită de două concerte excepţionale. Transilvania Brass au misiunea de a încălzi atmosfera cu concertul lor ce va începe la ora 18:30, în Piața Cetății. Instrumentele lor de suflat și percuție vor reuși să creeze atmosfera anilor de aur a jazzului american. Seara continuă tot cu jazz, într-o notă mai suavă, de violoncel și pian . KUSAK / NAIDIN QUARTET, de la ora 19:15, tot în Piața Cetății.
VINERI, 28 septembrie
*Piaţa Cetăţii Open Air
18:30 Concert TRANSILVANIA BRASS
19:15 Concert KUSAK / NAIDIN QUARTET
20:00 “Cântecele mării” – 1970, regia Francisc Munteanu – Portret special Dan Spătaru & compozitorul Temistocle Popa
*Palatul Principilor
20:00 “Undeva la Palilula” – 2012, regia Silviu Purcărete
*Sala Ferdinand (Palatul Princiar)
16:00 Scurtmetraje româneşti de animaţie din competiţia Festivalului Anim’est 2011
18:00 “Despre oameni şi melci” – 2012, regia Tudor Giurgiu
„Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu
Alba Iulia, 27 septembrie 2012 – Lansat în urmă cu mai puţin de 2 săptămâni la nivel naţional, comedia Despre oameni și melci ajunge acum, mulţumită primei ediţii a Alba Iulia Music&Film Festival, şi la Alba Iulia. Filmul, regizat de Tudor Giurgiu, a stabilit deja un record, fiind filmul românesc cu cei mai mulţi spectatori în primul weekend de la lansare. Despre oameni şi melci a înregistrat la avanpremierele şi spectacolele din weekend-ul de premieră 13.929 spectatori, depăşind rezultatele filmelor 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile – 10.851 spectatori şi Eu când vreau să fluier, fluier – 7.013 spectatori.
Filmul este cel de-al doilea lungmetraj în regia lui Tudor Giurgiu, după Legături Bolnăvicioase, care a avut premiera în România în anul 2006. Acțiunea are loc în 1992, la Cîmpulung Muscel. Aici, fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci. Dintre muncitorii pe care fabrica îi are în prezent, doar 300 îşi vor păstra locul de muncă. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment.
În Despre oameni și melci spectatorii se vor bucura de prestația unor actori români îndrăgiți precum Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă sau Alina Berzunţeanu, dar și de interpretarea renumitului actor francez Jean François Stevenin și a fiului său, Robinson Stevenin. Jean François Stevenin a avut roluri importante în filmele unor regizori precum François Truffaut, Jacques Rivette, Bertrand Blier, Jacques Demy sau Jean-Luc Godard și a jucat pentru prima dată într-un film românesc.
Scenariul îi aparţine lui Ionuț Teianu, mutat în Franța din 1991, după ce a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București. După cum declară acesta, povestea a plecat de la o ştire foarte scurtă pe care a citit-o în ziar în 2002. Muncitorii de la ARO propuneau să-şi vândă sperma pentru a plăti datoriile uzinei, în prag de faliment. În realitate lucrurile s-au oprit la această ştire care a stârnit doar râsete şi ironie.
Palatul Principilor din cetate găzduieşte vineri, 28 septembrie a.c., ora 20:00, proiecţia peliculei „Undeva la Palilula” , mult aşteptatul film în regia lui Silviu Purcărete.
Pelicula reprezintă debutul cinematografic al cunoscutului regizor de teatru, fiind un proiect grandios care reuneşte importante nume din lumea teatrului şi filmului românesc. Decorurile sunt semnate de Helmut Stürmer şi Dragoş Buhagiar, costumele de Lia Manţoc, iar muzica de Vasile Şirli. Directorul de imagine al filmului este Adrian Silişteanu, colaborator constant al regizorului Adrian Sitaru. Filmul este produs de Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu fiind producător executiv.
Filmul a fost lansat în România în această primăvară, iar in luna iulie a.c. și-a făcut debutul pe piețele europene în cadrul Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary, în cadrul competiţiei East is West.
Din distribuţia filmului fac parte actori români de renume precum Áron Dimény, George Mihăiţă, Constantin Chiriac, Răzvan Vasilescu, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii. Horaţiu Mălăele, Marius Manole întregesc o distribuţie care numără peste 50 de actori.
Undeva la Palilula spune povestea lui Serafim, un tânăr doctor care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică. Serafim se adaptează treptat lumii din oraş şi ajunge, într-un final, fără voia sa, să-i aparţină.
Palilula este un orăşel pierdut undeva pe harta ţării. Acolo, nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat. În spital, bolnavii sunt perfect sănătoşi, iar una dintre distracţiile lor preferate este să asiste la disecţiile de la morgă. Restul populaţiei e imbecilă şi fermecătoare, izolată pentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii. Schimbările de regimuri politice, morţile, incendiile şi inundaţiile, niciuna dintre aceste modificari majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu îi perturbă. Alternativ agitaţi şi puturoşi, fericiţi şi melancolici, sunt mereu acolo, împreună, în centrul lumii, pe terasă cu oleandri, la spital şi la hotelul Boema.
Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani în domeniu şi a realizat spectacole memorabile, în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, detinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991). Spectacolul Faust realizat la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu a fost unul din capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.
Undeva la Palilula este o producţie Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al programului MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul a fost apreciat la nivel internaţional, câştigând în 2005 premiul „Balkan Fund” al Festivalului de Film de la Salonic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan