Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Alba Iulia – mai curată, mai puţin poluată, mai puţin aglomerată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

*Cycle Logistics vă învaţă să folosiţi bicicleta în scop de afaceri!

Nu doar preţul în continuă creştere al benzinei şi motorinei, sau aspectul zonei Cetăţii Alba Carolina, ar trebui să ne îndemne să acordăm o mare atenţie folosirii unor mijloace nu inedite, dar puţin utilizate pentru transportul mărfurilor uşoare sau pentru prestarea unor servicii de curierat. Printre motive mai putem socoti reducerea emisiilor de carbon cu efect direct în creşterea calităţii aerului şi reducerea poluări sonice. Despre ce mijloace de transport vorbim? Despre biciclete, de la cele obişnuite, la bicicletele sau triciclurile modificate special. În marile oraşe europene – Londra, Copenhaga, Paris, Amsterdam, Zurich, de exemplu – ele sunt o prezenţă obişnuită şi tot mai numeroasă în trafic. Aici, pentru încurajarea mersului pe bicicletă, administraţile locale au creat chiar reţele cu staţii stradale, de genul celor de taxi, de unde pot fi închiriate biciclete doar punând o monedă într-un sistem automat de siguranţă. Cum au ajuns vesteuropenii la concluzia că bicicleta este un mijloc de transport convenabil? Au simţit pe propria piele disconfortul creat de ambuteiajele din trafic, au simţit cât timp şi bani pierd din acest motiv şi au simţit că smogul la care contribuie substanţial gazele de eşapament nu le face prea bine la sănătate.

Deşi se spune că nu învăţăm decât din propriile experienţe, din neplăcerile simţite pe propria piele, totuşi, Primăria municipiului Alba Iulia s-a gândit să ne protejeze de o astfel de experienţă neplăcută şi a intrat partener într-un proiect cu finanţare europeană care promovează chiar folosirea bicicletelor şi triciclurilor pentru  transportul mărfurilor uşoare, pentru curierat şi încurajarea albaiulienilor înşişi de a folosi aceste vehicule pentru transportul propriilor cumpărături sau pentru transportul la şi de la serviciu sau alte activităţi. Totul pornind de la ideea că un autoturism care circulă neîncărcat la capacitate este o irosire de resurse: bani, benzină şi spaţiu urban.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul Cycle Logistics este finanţat de Uniunea Europeană prin programul Intelligent Energy Europe (IEE) şi îşi propune să popularizeze ideea transportului bunurilor uşoare cu bicicleta astfel încât să transforme acest tip de transport dintr-o activitate de nişă într-o soluţie viabilă şi acceptată pentru transportul mărfurilor uşoare în zona centrală a oraşelor, de obicei foarte aglomerată. În cadrul proiectului, prin utilizarea bicicletelor care vor fi puse la dispoziţia doritorilor se urmăreşte ca un număr cât mai mare de persoane nu doar să experimenteze acest tip de transport, dar, eventual, să şi adere la el. Municipiul Alba Iulia se află în cadrul proiectului într-o companie selectă: Forschungsgesellschaft Mobilitaet – Austria Mobility Research (liderul proiectului), European Cyclists Federation (Belgia), Outspoken Delivery şi Cyclist’s Touring Club Charitable Trust (Marea Britanie), Agenzia Mobilita e Impianti Ferarra (Italia), Energy Agency of Plovdiv (Bulgaria), Cycle Chic/Copenhagenize (Danemarca), I.B.C. Cycling Consultancy (Olanda). În cadrul proiectului sunt propuse patru arii de activitate – transportul bunurilor, utilizarea bicicletelor pentru servici comunale şi mici afaceri, transportul bunurilor personale şi testarea. Alba Iulia, alături de Ferarra, Plovdiv, Graz şi London Borough of Camden este inclusă în cea de-a doua arie de activitate – utilizarea bicicletelor pentru servicii comunale şi mici afaceri. Vor fi utilizate la Alba Iulia 6 biciclete pentru livrarea bunurilor uşoare, administraţia având în vedere încurajarea micilor intreprinzători de a utiliza cargobicicletele pentru vânzarea de cafea, dulciuri, îngheţată, sucuri, etc în zona Pieţii Cetăţii, pe Bulevardul Transilvania sau în alte locaţii aglomerate sau protejate de traficul auto. Bineînţeles, vor fi create condiţiile pentru utilizarea bicicletelor în locul autovehiculelor pentru acest tip de activităţi sau pentru livrări. De altfel, înainte de a intra în acest proiect, municipalitatea din Alba Iulia a demarat amenajarea de piste pentru biciclete. S-a avut la început în vedere doar îmbunătăţirea posibilităţilor de deplasare cu bicicleta şi activităţi de mişcare în aer liber, dar acum cea mai mare parte a acestor piste vor fi utilizate şi pentru livrări şi deplasări cu bicicleta în scop de afaceri.

Cycle Logistics se va derula pe o perioadă de trei ani timp în care partenerii din cadrul proiectului şi-au propus realizarea unei economii de 1300 tone de carburant şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu o cantitate de 3500 tone. Proiectul se încadrează în acest fel în obiectivele propuse de programul IEE pentru anul 2020, respectiv economisirea a 20.000 tone de carburant şi emisii de carbon reduse cu 50.000 de tone. (A. D.)

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Salariile angajaților din România ar putea crește începând cu 1 ianuarie 2023, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Pentru pensii încă nu există o dată stabilită, dar a explicat că și majorarea acestora este o necesitate pentru România.

”Demarăm acum, spre final de an, o discuție în Consiliul Național Tripartit, cu partenerii sociali, sindicate și patronate, pentru a identifica o soluție astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim”, a declarat Marius Budăi.

Cu privire la majorarea pensiilor, ministrul spune că nu există încă o dată stabilită.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Este o necesitate. Pensiile sunt încă foarte mici în România. Tocmai de aceea nu înțeleg de ce cineva ne-a condamnat la sărăcie pentru 50 de ani de acum încolo. Lupta mea teribilă pe care o voi continua atât timp cât voi avea susținerea președintelui Marcel Ciolacu și a întregului PSD, este această luptă de discutare și de renegociere a PNRR”, a mai spus ministrul Budăi, la Antena 3.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

Posesorii de mașini electrice din municipiul Alba Iulia și nu numai, se bucură începând din această zi de prezența a trei stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice.

Astăzi a fost inaugurată prima stație, mai exact cea din Piața Alessandria, din centrul municipiului Alba Iulia, peste drum de Inspectoratul Județean de Poliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stațiile au două locuri de parcare vopsite cu verde, unde autoturismele vor putea staționa pe timpul reîncărcării. De asemenea stația are două tipuri de încărcătoare rapide, pentru mașinile europene sau americane și pentru cele asiatice. Cu încărcarea rapidă timpul de așteptare este de circa 50 de minute, iar cu încărcarea lentă durata este de aproximativ 5-6 ore.

„Astăzi inaugurăm prima stație dintr-un lot de trei stații care vor fi puse în funcțiune. Nu ne vom opri aici, am depus acum două săptămâni un proiect pentru încă 15 stații, iar prin PNRR vom avea posibilitatea să accesăm bani pentru încă 30. Dacă vom reuși să avem în Alba Iulia 30-40 de stații de încărcare, cred că infrastructura este asigurată pentru viitoarele mașini electrice pe care sper că le vor cumpăra și persoanele fizice și juridice.

Curentul pentru aceste stații este plătit deocamdată din banii municipalității, deci încărcarea este gratuită. Probabil pe viitor va fi și un mod de taxare, însă mai ales că banii sunt din finanțări europene nerambursabile, ne dorim să fie un mod de încurajare pentru trecerea de la motoarele clasice la cele electrice”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Unde sunt amplasate cele 3 stații de încărcare

Stația de reîncărcare nr. 1 este amplasată pe Stradă Livezii (în apropiere Mall Alba lulia, alimentată cu energie electrică din PTZ 1 (Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 2 este amplasată în Piața Alessandria, alimentată cu energie electrică din PTZ 26. Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 3 este amplasată pe Bulevardul Revoluției 1989 (lângă parcul Bisericii, de pe Stradă Vasile Goldiș în intersecție cu Bulevardul Revoluției 1989) alimentată cu energie electrică din PTZ 78.Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Astăzi a avut loc festivitatea oficială de deschidere a a Festivalului Roman Apulum 2022. La ceremonie au fost prezenți și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pe lângă alte oficialități ale județului.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Cei doi au primit lecții de tir cu arcul și au făcut un concurs amical de tras la țintă. Niciunul nu a nimerit inamicul, însă s-au descurcat onorabil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Roman Apulum continuă şi astăzi la Alba Iulia, în prim-planul manifestărilor aflându-se luptele de gladiatori, prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante, ateliere militare și meșteșugărești, dansuri antice și parada cu torțe care închide a doua zi a evenimentului.

PROGRAM SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea