Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alba Iulia – mai curată, mai puţin poluată, mai puţin aglomerată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Cycle Logistics vă învaţă să folosiţi bicicleta în scop de afaceri!

Nu doar preţul în continuă creştere al benzinei şi motorinei, sau aspectul zonei Cetăţii Alba Carolina, ar trebui să ne îndemne să acordăm o mare atenţie folosirii unor mijloace nu inedite, dar puţin utilizate pentru transportul mărfurilor uşoare sau pentru prestarea unor servicii de curierat. Printre motive mai putem socoti reducerea emisiilor de carbon cu efect direct în creşterea calităţii aerului şi reducerea poluări sonice. Despre ce mijloace de transport vorbim? Despre biciclete, de la cele obişnuite, la bicicletele sau triciclurile modificate special. În marile oraşe europene – Londra, Copenhaga, Paris, Amsterdam, Zurich, de exemplu – ele sunt o prezenţă obişnuită şi tot mai numeroasă în trafic. Aici, pentru încurajarea mersului pe bicicletă, administraţile locale au creat chiar reţele cu staţii stradale, de genul celor de taxi, de unde pot fi închiriate biciclete doar punând o monedă într-un sistem automat de siguranţă. Cum au ajuns vesteuropenii la concluzia că bicicleta este un mijloc de transport convenabil? Au simţit pe propria piele disconfortul creat de ambuteiajele din trafic, au simţit cât timp şi bani pierd din acest motiv şi au simţit că smogul la care contribuie substanţial gazele de eşapament nu le face prea bine la sănătate.

Deşi se spune că nu învăţăm decât din propriile experienţe, din neplăcerile simţite pe propria piele, totuşi, Primăria municipiului Alba Iulia s-a gândit să ne protejeze de o astfel de experienţă neplăcută şi a intrat partener într-un proiect cu finanţare europeană care promovează chiar folosirea bicicletelor şi triciclurilor pentru  transportul mărfurilor uşoare, pentru curierat şi încurajarea albaiulienilor înşişi de a folosi aceste vehicule pentru transportul propriilor cumpărături sau pentru transportul la şi de la serviciu sau alte activităţi. Totul pornind de la ideea că un autoturism care circulă neîncărcat la capacitate este o irosire de resurse: bani, benzină şi spaţiu urban.

Proiectul Cycle Logistics este finanţat de Uniunea Europeană prin programul Intelligent Energy Europe (IEE) şi îşi propune să popularizeze ideea transportului bunurilor uşoare cu bicicleta astfel încât să transforme acest tip de transport dintr-o activitate de nişă într-o soluţie viabilă şi acceptată pentru transportul mărfurilor uşoare în zona centrală a oraşelor, de obicei foarte aglomerată. În cadrul proiectului, prin utilizarea bicicletelor care vor fi puse la dispoziţia doritorilor se urmăreşte ca un număr cât mai mare de persoane nu doar să experimenteze acest tip de transport, dar, eventual, să şi adere la el. Municipiul Alba Iulia se află în cadrul proiectului într-o companie selectă: Forschungsgesellschaft Mobilitaet – Austria Mobility Research (liderul proiectului), European Cyclists Federation (Belgia), Outspoken Delivery şi Cyclist’s Touring Club Charitable Trust (Marea Britanie), Agenzia Mobilita e Impianti Ferarra (Italia), Energy Agency of Plovdiv (Bulgaria), Cycle Chic/Copenhagenize (Danemarca), I.B.C. Cycling Consultancy (Olanda). În cadrul proiectului sunt propuse patru arii de activitate – transportul bunurilor, utilizarea bicicletelor pentru servici comunale şi mici afaceri, transportul bunurilor personale şi testarea. Alba Iulia, alături de Ferarra, Plovdiv, Graz şi London Borough of Camden este inclusă în cea de-a doua arie de activitate – utilizarea bicicletelor pentru servicii comunale şi mici afaceri. Vor fi utilizate la Alba Iulia 6 biciclete pentru livrarea bunurilor uşoare, administraţia având în vedere încurajarea micilor intreprinzători de a utiliza cargobicicletele pentru vânzarea de cafea, dulciuri, îngheţată, sucuri, etc în zona Pieţii Cetăţii, pe Bulevardul Transilvania sau în alte locaţii aglomerate sau protejate de traficul auto. Bineînţeles, vor fi create condiţiile pentru utilizarea bicicletelor în locul autovehiculelor pentru acest tip de activităţi sau pentru livrări. De altfel, înainte de a intra în acest proiect, municipalitatea din Alba Iulia a demarat amenajarea de piste pentru biciclete. S-a avut la început în vedere doar îmbunătăţirea posibilităţilor de deplasare cu bicicleta şi activităţi de mişcare în aer liber, dar acum cea mai mare parte a acestor piste vor fi utilizate şi pentru livrări şi deplasări cu bicicleta în scop de afaceri.

Cycle Logistics se va derula pe o perioadă de trei ani timp în care partenerii din cadrul proiectului şi-au propus realizarea unei economii de 1300 tone de carburant şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu o cantitate de 3500 tone. Proiectul se încadrează în acest fel în obiectivele propuse de programul IEE pentru anul 2020, respectiv economisirea a 20.000 tone de carburant şi emisii de carbon reduse cu 50.000 de tone. (A. D.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Pregătiri pentru petrecerea srilankezilor, la Alba Iulia, pe malul Ampoiului. Albaiulienii, invitați să le cunoască tradițiile și obiceiurile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pregătiri pentru petrecerea srilankezilor, la Alba Iulia, pe malul Ampoiului. Albaiulienii, invitați să le cunoască tradițiile și obiceiurile Vineri după-masa, pregătirile pentru petrecerea comunității de srilankezi din Alba, dar și din alte orașe din România, sunt în toi, pe malul râului Ampoi, zona unde vor sărbători pentru al treilea an consecutiv anul nou. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea