Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia luminând memoria lui Grigore Vieru

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În noaptea din 17 spre 18 ianuarie 2009, la orele 1 şi 20 de minute murea Grigore Vieru, cel ce făcuse din Limba Română o barcă pe care o încărca mereu cu vise şi speranţe împingând-o pe apa Prutului până la malul românesc al graiului, aşteptând-o să se întoarcă din nou la Pererita, satul său natal, buchet de merinde, adică strălucire aparte ce-i încălzea sufletul, înfierbântându-i paginile, cărţile. Când a putut să treacă Prutul pe teritoriul efectiv al Limbii Române le-a cerut iertare florilor, aripilor zilei şi nopţii, istoriei şi geografiei că a trebuit să le primească, să le simtă doar prin graţiile privirii, ale sângelui din care a făcut nopţi albe, împovărându-le cu sentimente fără de sfârşit. Dar să ne întoarcem: în 15 ianuarie 2009 se afla la Cahul la un concert în Sala Palatului împreună cu poetul gălăţean Viorel Dinescu. Stătea în rândul întâi într-o sală neîncălzită, ceţoasă dar plină cu peste 700 de suflete. Au urcat pe scenă, Viorel a recitat 4 poeme ale lui Gigore Vieru, apoi a lăsat Cezarului întâlnirea cu publicul. Urcase şi solistul Fuego, dialogul lor liric se întinsese pe mai multe minute. Nimeni nu mai blestema gazul metan oprit. A fost un spectacol torid. Viorel l-a rugat să se întoarcă împreună la Galaţi, la el acasă. Grigore l-a asigurat că spre sfârşitul lunii va veni la Galaţi şi va sta zece zile. „Am de rezolvat câteva probleme la Chişinău”. La orele 23.20 maşina cu Grigore a plecat spre Chişinău. Pe la orele 2.00, Viorel primeşte un telefon de la poetul, patriotul Valeriu Matei care îi spune: „Ştii că domnul Vieru a fost victima unui accident de maşină la intrarea în Chişinău, în apropiere de localitatea Dănceni, raionul Ioloveni, izbindu-se violent de stâlpul unui panou publicitar”. Viorel a strigat: „Nu se poate…” Clipa i-a răspuns: „Ba se poate. Ba s-a putut”. Peste trei zile, la 1.20 minute clipa repetase: „Adio, Grigore Vieru”. În curând şi Alba Iulia era în mână cu o lumânare la căpătâiul poetului. Limba Română ţinea în braţe miile de flori, de lacrimi, de lumânări… Şi n-a trecut mult timp şi tot Alba Iulia dezvelea primul bust „Vieru” pe Aleea Scriitorilor, în Parcul Eminescu.
În doliu, Sala Unirii, Congresul Spiritualităţii, Cetatea Alba Iuliei, însăşi Limba Română, reamintindu-ne că la 1 decembrie 1990, în poezia „Scrisoare către Alba Iulia” recunoştea:
„Ţară binecuvântată
Azi aici te-ai întregit:
Basarabia furată
Basarabia-n viaţă
Sora ta adevărată,
Te salută: Bun găsit!”
Subscriem, şi prin amabilitatea cotidianului „Unirea” mereu prezent la manifestările culturale, lăsăm la bustul de bronz grigorio-vierian respiraţia inimii noastre, buchet de preţuire şi merinde.
Ion MĂRGINEANU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Turismul s-a PRĂBUȘIT în Alba: Numărul de turiști a scăzut drastic, județul pe ultimul loc cu cea mai scăzută valoarea indicelui de utilizare netă a capacităţii de cazare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Turismul s-a PRĂBUȘIT în Alba: Numărul de turiști a scăzut drastic, județul pe ultimul loc cu cea mai scăzută valoarea indicelui de utilizare netă a capacităţii de cazare În APRILIE 2024, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat scadere cu 1673 sosiri, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea