Alba Iulia la concurenţă cu Vasluiul în topul oraşelor unde oamenii nu vor să se mute. Smart city-ul nu este deloc atractiv pentru români
Majoritatea romanilor care se gândesc să se mute spun că ar prefera să rămână în ţară decât să emigreze, o schimbare de paradigma spre deosebire de anii precedenţi, arată un raport realizat de Banca Mondială. În top 10 oraşe în care românii nu ar vrea sa se mute, faţa municipiului Alba Iulia este luată doar de Vaslui.
Se pare că smart city-ul nostru nu este deloc atractiv pentru românii interesaţi să se mute. Raportul arată că românii care aleg să îşi schimbe domiciliul fac acest lucru din motive personale (căsătorie), pentru a-şi schimba locul de muncă, sau pentru a-şi desfăşura studiile.
Dintre cei care vor să rămână în ţară, cei mai mulţi îşi doresc să se mute în Bucureşti – pentru un loc de munca mai bun, sau în Cluj-Napoca, pentru condiţiile de viaţă superioare.
Aproximativ 18% (reprezentativi pentru 3,6 milioane de persoane) dintre participanţii la un sondaj al Băncii Mondiale au declarat că îşi doresc să se mute din actuala localitate în următorii cinci ani. Dintre aceştia, 66,5% au spus că ar prefera să rămână în România, iar restul au indicat că s-ar muta mai degrabă în afara ţării. Din perspectiva teritorială, majoritatea celor din vestul ţării vor să plece în străinătate, în vreme ce românii mai apropiaţi de Bucureşti preferă să rămână în ţară.
În top 10 oraşe în care românii ar vrea să se mute au mai intrat şi Braşov, Constanţa, Sibiu, Iaşi, Oradea, Suceava şi Târgu-Mureş. De cealaltă parte, Tulcea este reşedinţa de judeţ unde cele mai puţine persoane ar vrea să se mute (0,2%), după care urmează Călăraşi (0,2%) şi Drobeta Turnu-Severin (0,3%).
“Atunci când sunt întrebaţi de ce vor să se mute într-un anumit oraş, majoritatea covârşitoare a participanţilor a răspuns ‘calitatea vieţii’. Acest fapt arată nevoia investiţiilor în infrastructura urbană şi nevoia existenţei unui efort concertat pentru a face oraşele mai atractive pentru oameni. Al doilea motiv ales este reprezentat de locurile de muncă. Aşa cum se întâmplă în multe ţări, accesul la job-uri reprezintă un magnet pentru migranţi”, se arată în raportul Băncii Mondiale.
Sursa: wall-street.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan