Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia în imagini de epocă: Teatrul ”Caragiale”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În Alba Iulia anului 1905 proprietar al imobilului de pe strada Szecheny a devenit Fundaţia Parcului (Promenadei) având ca acţionari pe membrii Asociaţiei de Acţiuni Maghiare. Probabil la acea dată clădirea (o casă cu patru încăperi şi curte) a primit destinaţia de „Redută Orăşenească”, menită a servi ca loc de petreceri, anterior (din 1883) aici funcţionând Grădiniţa de copii nr. 1.

Cu ocazia Serbărilor încoronării (15 octombrie 1922), edificiul a fost renovat şi transformat radical prin îndepărtarea micilor ateliere sau prăvălii din jur şi crearea de noi spaţii pentru manifestări culturale. La terminarea lucrărilor, edificiul radical modificat şi mult amplificat, a primit denumirea de Teatrul „Caragiale” – la 1 decembrie 1922 având loc deschiderea oficială a stagiunii cu participarea unei trupe de artişti români. în aceeaşi zi îşi începe activitatea biroul de presă şi agenţia teatrală „Bălgrad”. În timpul restaurărilor din anul 1922, pe frontonul clădirii au fost reprezentate simboluri şi inscripţii legate de rolul şi destinaţia aşezământului.

Veche sau înnoită, clădirea este legată de principalele evenimente politice şi culturale din viaţa oraşului. Dacă în ziua de 1 decembrie 1918, la încheierea manifestărilor, în 15 octombrie 1922, după încoronarea familiei regale sau în 1929 la aniversarea Unirii, spaţiile de aici au servit pentru întruniri şi deservirea oaspeţilor, manifestările culturale desfăşurate de-a lungul anilor, au fost mult mai diverse şi frecvente, reprezentările teatrale şi concertele muzicale, cu participarea marilor artişti ai vremii (actori şi cântăreţi, Ion Manolescu, Marioara Voiculescu, tenorul I. Andreescu, baritonul C. Teodorian, Leonard) fiind cele mai numeroase.

La 23 mai 1923, în sala Teatrului Caragiale, are loc sub înaltul patronaj al Reginei Maria „Congresul Uniunii Femeilor Române din Transilvania, Banat Crişana şi Maramureş” – manifestare prilejuită de a X-a aniversare de la întemeierea Societăţii Femeilor Române din Alba Iulia.

În afară de sala mare a teatrului, folosită din 1925 şi pentru proiecţii cinematografice de „Fundaţia Carol” şi de terasa restaurant „Parc” aici şi-au avut provizoriu sediul în perioada interbelică, Biblioteca cercului franco – român, Societatea Astra, Falanga Legiunii Străjerilor, Casina Meseriaşilor, Casina Intelectualilor români, etc.

Notabil este că edificiul şi-a păstrat destinaţia iniţială de locaş cultural până în zilele noastre, destinaţie regăsită sub diversele denumiri: Reduta Orăşenească, Teatrul Caragiale, Teatrul Comunal, Teatrul Municipal, Casa Municipală de Cultură, Casa de Cultură Studenţească.

SURSA: Gheorghe FLEŞER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”

_______________________________

În Alba Iulia avem clădiri și monumente vechi de sute de ani însă sunt foarte mulți care nu le cunosc istoria. ziarulunirea.ro vă prezintă o serie de articole în care veți afla despre arhitectura vechiului oraș și veți afla poveștile celor mai importante edificii, așa cum sunt ele prezentate în volumul ”Alba Iulia – Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”, semnat de Gheorghe Fleşer – o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui albaiulian pasionat de cunoașterea și păstrarea memoriei trecutului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Sunetele tulnicelor din Apuseni au răsunat la Bruxelles, în Place de la Bourse: Două surori din Alba duc mai departe tradiția populară moștenită de la bunica lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sunetele tulnicelor din Apuseni au răsunat la Bruxelles, în Place de la Bourse: Două surori din Alba duc mai departe tradiția populară moștenită de la bunica lor Două tulnicărese din Apuseni, Crinela Narița și Geanina Onețiu, au oferit sâmbătă, 20 aprilie, un moment artistic special, în cadrul unui eveniment din seria inițiativelor europarlamentarului Victor Negrescu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea