Alba Iulia în imagini de epocă: Monetăria
Amplasarea Monetăriei din Alba Iulia, în epoca Principatului autonom al Transilvaniei, nu este cunoscută cu certitudine, ea fiind identificată atât în proximitatea Colegiului Academic, cât şi în colţul de sud-est al cetăţii medievale, alături de turnătoria de tunuri. Primele emisiuni monetare cu sigla oraşului datează din timpul principelui Gabriel Bathory (1608-1613).
După intrarea Transilvaniei în stăpânirea Imperiului Habsburgic, Monetăria a devenit proprietate de stat, fiind amplasată pe latura de sud a cetăţii bastionare, probabil în clădirile fostei mănăstiri de călugăriţe. Situată între Arsenal şi Magazia de Provizii, noua Monetărie va funcţiona, cu unele întreruperi, până în 1871/1885, când a fost transferată la Kremnica (Kormocz – Banya). După încetarea activităţii, o parte a clădirilor au fost destinate Tribunalului, până la 1903, când întreg complexul a fost demolat.
Dispărută, fosta construcţie mai ascunde sub pământ urmele unor impozante pivniţe, iar la suprafaţă un fragment de zid care a făcut parte din traseul incintei de apărare a palatului princiar construite de Gabriel Bethlen.
Printre emisiunile monetăriei din Alba lulia se numără galbenii bătuţi de principele Ştefan Bathory în timpul campaniei sale de ocupare a tronului Poloniei şi medaliile cu chipurile conducătorilor răscoalei ţărăneşti din 1784-1785, realizate în ianuarie 1785 de gravorul Rudolf Liebhard.
SURSA: Gheorghe FLEŞER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”
_______________________________
În Alba Iulia avem clădiri și monumente vechi de sute de ani însă sunt foarte mulți care nu le cunosc istoria. ziarulunirea.ro vă prezintă o serie de articole în care veți afla despre arhitectura vechiului oraș și veți afla poveștile celor mai importante edificii, așa cum sunt ele prezentate în volumul ”Alba Iulia – Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”, semnat de Gheorghe Fleşer – o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui albaiulian pasionat de cunoașterea și păstrarea memoriei trecutului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii
Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii O fostă șefă a Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG