Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia în imagini de epocă: Liceul ”Mihai Viteazul”

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

*Liceul ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia a fost deschis oficial în 1919

liceul mihai viteazul2Înfiinţat la scurt timp după realizarea Marii Uniri, printr-o decizie prioritară a Consiliului Diligent, liceul ”Mihai Viteazul” din Alba IuIia, a fost prima instituţie de stat destinată elevilor români ardeleni din învăţământul secundar.

De la deschiderea oficială care a avut loc în ziua de 1 februarie 1919, până la stabilirea definitivă într-un local propriu, liceul a funcţionat provizoriu în mai multe edificii din Oraşul de Jos. La început, pentru desfăşurarea cursurilor în anul şcolar 1919/1920 s-a folosit o clădire a şcolii medii maghiare naţionalizate (str. G-ral Grigorescu, astăzi Grădiniţa de pe str. Primăverii). Odată cu creşterea numărului elevilor, aceştia sunt transferaţi în edificiul Orfelinatului orăşenesc (construit R. V. Fridolin în 1898), facându-se un schimb de clădiri. O altă schimbare de sediu are loc în anul şcolar următor 1921/1922, când liceul primeşte edificiul Şcolii primare, de pe strada Călăraşilor (construit în jurul anilor 1900 pe locul cimitirului reformat, astăzi sediul liceului de Muzică şi Arte Plastice).

În tot acest interval relativ lung de timp s-au făcut demersurile necesare şi s-au desfăşurat lucrările de construcţie pentru înzestrarea oraşului cu un liceu modern.

Încă din anul 1921 – 1922, cu ocazia vizitei ministrului Instrucţiei Publice, Constantin Anghelescu şi a directorului Popa Liseanu se dau asigurări de sprijin şi se fac primele donaţii pentru amplasarea pe platoul din vestul cetăţii (în zona unde se preconiza dezvoltarea viitorului oraş „grădină”) a unui edificiu important capabil să îndeplinească cerinţele unui învăţământ modern.

Până la terminarea lucrărilor în anul 1940, aici şi-au avut sediul timp de doi ani (dec. 1938) diferite instituţii: Rezidenţa Regală a Ţinutului Mureş, Divizia 20 Infanterie, Inspectoratul Şcolar al Regiunii Alba, Liceul comercial.

Abia începând cu anul şcolar 1940 – 1941, prin hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 87 imobilul este trecut în folosinţă Ministerului Educaţiei Naţionale Cultelor şi Artelor, cu destinaţia şi titulatura de Liceul de băieţi „Mihai Viteazul”.

După al doilea război îşi schimbă denumirea, în 1965 aici funcţionând Şcoala secundară „Horea, Cloşca şl Crişan” şi Şcoala profesională de mecanici agricoli (astăzi Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”).

SURSA: Gheorghe FLEŞER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”

_______________________________

În Alba Iulia avem clădiri și monumente vechi de sute de ani însă sunt foarte mulți care nu le cunosc istoria. ziarulunirea.ro vă prezintă o serie de articole în care veți afla despre arhitectura vechiului oraș și veți afla poveștile celor mai importante edificii, așa cum sunt ele prezentate în volumul ”Alba Iulia – Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”, semnat de Gheorghe Fleşer – o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui albaiulian pasionat de cunoașterea și păstrarea memoriei trecutului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970

Unirea Ziarul

Publicat

în

Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea