Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia ”fără noroaie”, proiectul Primăriei înoată în mocirlă: 2 bani pentru pământurile oamenilor!

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alba Iulia ”fără noroaie”, proiectul Primăriei înoată în mocirlă: 2 bani pentru pământurile oamenilor!

În ședința consiliului local Alba Iulia, din 27 septembrie 2022, a fost aprobată HCL numarul 455 prin care se declanșează procedura de expropriere a unor terenuri care afectează lucrările de modernizare ale străzilor Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Ispirescu, Dimitrie Boltineanu, Simion Mândrescu, Alexandru Odobescu și Arieșului.

Conform raportului de evaluare, valoarea aferentă despăgubirilor individuale pentru terenuri și construcții, împrejmuiri/ anexe autorizate este de 337.625 lei.

Suma pe care administrația locală a hotarat să o acorde, cu titlu de despăgubire, proprietarilor de terenuri este de numai 10 lei/mp. La aceasta se adauga despăgubiri pentru cei care și-au construit garduri și anexe,care vor trebui demolate.

Proprietarii de terenuri de pe strazile menționate sunt extrem de revoltați de prețul pe care Primăria Alba Iulia îl oferă: ”E bătaie de joc!”

Un alt proprietar: ” Ne vom organiza și vom da în judecată primăria! Nu se poate așa ceva!”

În acest moment prețul cu care se vinde terenul pe strada Emil Racoviță este de peste 90 de euro metrul pătrat, respectiv 100 de euro, dacca parcela dispune de utilități (apă, gaz, curent).
Totalul suprafeței de teren expropriat este de 10.146 metri pătrați, iar suma care va fi alocată exproprierilor este de 97.290 de lei.

Discutând cu o parte din proprietarii de terenuri de pe străzile cuprinse în HCL și încercând să aflăm care este părerea lor și ce vor face în privința prețului hotărât de Consiliul Local, oamenii ne-au spus că așteaptă să primească o comunicare oficială.

Surpriza vine însa în textul hotărârii, care prevede: „Hotărârea se comunica: primarului municipiului Alba Iulia, Instituției Prefectului, Direcției cheltuieli, Direcției tehnică, dezvoltare- Serviciul de investiții și lucrări publice, Seviciului public comunitar pentru cadastru și agricultură și de asemenea este necesar să se afișeze la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei hotărâri”.

Cum termenul de 30 de zile a trecut, am fost la Primărie să vedem hotărârea afișată. Nu exista nicio hotarare afișată deoarece, surpriză, nu există avizierul menționat în HCL.

Poziția Primarului Gabriel Pleșa în situația modernizării străzii

Am discutat cu domnul primar Pleșa, în căutarea răspunsurilor la întrebările care stau pe buzele proprietarilor de pe strada Emil Racoviță.

Întrebat despre prețul infim pe care municipalitatea îl oferă proprietarilor, 2 euro pe metru pătrat, Primarul municipiului Alba Iulia a răspuns: ”Terenul nu are valoare de investiție, nu este vorba de teren construibil, e vorba de porțiune de drum. Facem aceste exproprieri ca să putem începe lucrarile pentru instalarea canalizarii. În mod normal trebuia să așteptam după donațiile oamenilor, dar dacă stăteam după donații mai așteptam vreo 10-12 ani, iar investiția este deja așteptata de 10 ani.

Reamintim că pe strada Emil Racoviță există, deja, proprietari care au cedat cei doi metri regulamentari, dar în continuare apar pe listele nominale cu proprietari care trebuie să își cedeze din teren. Gabriel Pleșa a afirmat că ” Acum am făcut achizițiile pentru expropriere, există topografi autorizați, iar măsurătorile vor fi refăcute. Vom expropria exact cât trebuie.

Iluminatul public sau, mai bine spus, lipsa lui

În seria lucrărilor exectuate de ”echipa lui Dorel” se numără și sistemul de iluminat public instalat pe strada Emil Racoviță din Alba Iulia. Sistemul este format din 15 stălpi de iluminat, dotați cu panouri solare,acționat prin telecontrol. Singura problemă a acestui sistem de iluminat de ultimă generație este că de la jumătatea străzii acesta nu mai funcționează și nici nu a funcționat vreodata. Motivul e ”de noaptea minții”. În momentul în care s-au început lucrările pentru dotarea străzii, ”echipa lui Dorel” nu a observat că, în proiect, pe locul unde trebuie amplasați stâlpii de iluminat există deja o magistrală de gaz, care se continuă până în Bărăbanț. Stâlpii de iluminat au fost amplasați fără nicio jenă peste magistrală, dar nu au fost vreodată puși în folosință din cauza riscului de explozie.

L-am întrebat pe edilul Municipiului Alba Iulia cum a fost posibil așa ceva, cine a dat aprobările pentru aceste lucrări și care este soluția pentru ca oamenii de pe strada menționată să primească o mică parte din ceea ce așteaptă de ani de zile: iluminat public pe toată lugimea străzii. Gabriel Pleșa s-a declarat ”nevinovat”, acesta nefiind în conducerea Primăriei în momentul în care această lucrare a fost exectutată:

”Nu eram eu în funcția de primar în momentul în care aprobările au fost date pentru instalarea iluminatului public. Nu știu cum au fost date aceste aprobari. Cunosc problema, este o suprapunere de construcții, cu siguranță se va rezolva problema. În cel mai rău caz vom muta stâlpii pe partea celalată a străzii”. O soluție simplă, în teorie, dar fără nicio valoare, dacă nu este pusă în aplicare.

Situația pe strada Emil Racoviță este, în continuare, deplorabilă, având în vedere că nu mai discutăm de 2-3 case pierdute pe stradă, discutăm deja de un cartier în devenire, dar care nu dispune de cele elementare utilități: canalizare, drum asfaltat, trotuar și iluminat public. Oamenii care locuiesc pe Emil Racoviță se consolează cu speranța ca poate, poate, într-o bună zi, cineva chiar le va îndeplini promisiunile făcute, pe care le tot aud din 2014 încoace: ”Vom rezolva!”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea