Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ştirea zilei

Alba Iulia ”fără noroaie”, proiectul Primăriei înoată în mocirlă: 2 bani pentru pământurile oamenilor!

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Alba Iulia ”fără noroaie”, proiectul Primăriei înoată în mocirlă: 2 bani pentru pământurile oamenilor!

În ședința consiliului local Alba Iulia, din 27 septembrie 2022, a fost aprobată HCL numarul 455 prin care se declanșează procedura de expropriere a unor terenuri care afectează lucrările de modernizare ale străzilor Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Ispirescu, Dimitrie Boltineanu, Simion Mândrescu, Alexandru Odobescu și Arieșului.

Conform raportului de evaluare, valoarea aferentă despăgubirilor individuale pentru terenuri și construcții, împrejmuiri/ anexe autorizate este de 337.625 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Suma pe care administrația locală a hotarat să o acorde, cu titlu de despăgubire, proprietarilor de terenuri este de numai 10 lei/mp. La aceasta se adauga despăgubiri pentru cei care și-au construit garduri și anexe,care vor trebui demolate.

Proprietarii de terenuri de pe strazile menționate sunt extrem de revoltați de prețul pe care Primăria Alba Iulia îl oferă: ”E bătaie de joc!”

Un alt proprietar: ” Ne vom organiza și vom da în judecată primăria! Nu se poate așa ceva!”

În acest moment prețul cu care se vinde terenul pe strada Emil Racoviță este de peste 90 de euro metrul pătrat, respectiv 100 de euro, dacca parcela dispune de utilități (apă, gaz, curent).
Totalul suprafeței de teren expropriat este de 10.146 metri pătrați, iar suma care va fi alocată exproprierilor este de 97.290 de lei.

Discutând cu o parte din proprietarii de terenuri de pe străzile cuprinse în HCL și încercând să aflăm care este părerea lor și ce vor face în privința prețului hotărât de Consiliul Local, oamenii ne-au spus că așteaptă să primească o comunicare oficială.

Surpriza vine însa în textul hotărârii, care prevede: „Hotărârea se comunica: primarului municipiului Alba Iulia, Instituției Prefectului, Direcției cheltuieli, Direcției tehnică, dezvoltare- Serviciul de investiții și lucrări publice, Seviciului public comunitar pentru cadastru și agricultură și de asemenea este necesar să se afișeze la sediul Primăriei municipiului Alba Iulia în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei hotărâri”.

Cum termenul de 30 de zile a trecut, am fost la Primărie să vedem hotărârea afișată. Nu exista nicio hotarare afișată deoarece, surpriză, nu există avizierul menționat în HCL.

Poziția Primarului Gabriel Pleșa în situația modernizării străzii

Am discutat cu domnul primar Pleșa, în căutarea răspunsurilor la întrebările care stau pe buzele proprietarilor de pe strada Emil Racoviță.

Întrebat despre prețul infim pe care municipalitatea îl oferă proprietarilor, 2 euro pe metru pătrat, Primarul municipiului Alba Iulia a răspuns: ”Terenul nu are valoare de investiție, nu este vorba de teren construibil, e vorba de porțiune de drum. Facem aceste exproprieri ca să putem începe lucrarile pentru instalarea canalizarii. În mod normal trebuia să așteptam după donațiile oamenilor, dar dacă stăteam după donații mai așteptam vreo 10-12 ani, iar investiția este deja așteptata de 10 ani.

Reamintim că pe strada Emil Racoviță există, deja, proprietari care au cedat cei doi metri regulamentari, dar în continuare apar pe listele nominale cu proprietari care trebuie să își cedeze din teren. Gabriel Pleșa a afirmat că ” Acum am făcut achizițiile pentru expropriere, există topografi autorizați, iar măsurătorile vor fi refăcute. Vom expropria exact cât trebuie.

Iluminatul public sau, mai bine spus, lipsa lui

În seria lucrărilor exectuate de ”echipa lui Dorel” se numără și sistemul de iluminat public instalat pe strada Emil Racoviță din Alba Iulia. Sistemul este format din 15 stălpi de iluminat, dotați cu panouri solare,acționat prin telecontrol. Singura problemă a acestui sistem de iluminat de ultimă generație este că de la jumătatea străzii acesta nu mai funcționează și nici nu a funcționat vreodata. Motivul e ”de noaptea minții”. În momentul în care s-au început lucrările pentru dotarea străzii, ”echipa lui Dorel” nu a observat că, în proiect, pe locul unde trebuie amplasați stâlpii de iluminat există deja o magistrală de gaz, care se continuă până în Bărăbanț. Stâlpii de iluminat au fost amplasați fără nicio jenă peste magistrală, dar nu au fost vreodată puși în folosință din cauza riscului de explozie.

L-am întrebat pe edilul Municipiului Alba Iulia cum a fost posibil așa ceva, cine a dat aprobările pentru aceste lucrări și care este soluția pentru ca oamenii de pe strada menționată să primească o mică parte din ceea ce așteaptă de ani de zile: iluminat public pe toată lugimea străzii. Gabriel Pleșa s-a declarat ”nevinovat”, acesta nefiind în conducerea Primăriei în momentul în care această lucrare a fost exectutată:

”Nu eram eu în funcția de primar în momentul în care aprobările au fost date pentru instalarea iluminatului public. Nu știu cum au fost date aceste aprobari. Cunosc problema, este o suprapunere de construcții, cu siguranță se va rezolva problema. În cel mai rău caz vom muta stâlpii pe partea celalată a străzii”. O soluție simplă, în teorie, dar fără nicio valoare, dacă nu este pusă în aplicare.

Situația pe strada Emil Racoviță este, în continuare, deplorabilă, având în vedere că nu mai discutăm de 2-3 case pierdute pe stradă, discutăm deja de un cartier în devenire, dar care nu dispune de cele elementare utilități: canalizare, drum asfaltat, trotuar și iluminat public. Oamenii care locuiesc pe Emil Racoviță se consolează cu speranța ca poate, poate, într-o bună zi, cineva chiar le va îndeplini promisiunile făcute, pe care le tot aud din 2014 încoace: ”Vom rezolva!”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Lansatoare HIMARS, militari din grupul de luptă NATO, personal din cadul Muzeului Unirii și Crucea Roșie

Ziarul Unirea

Publicat

în

PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Lansatoare HIMARS, militari din grupul de luptă NATO, personal din cadul Muzeului Unirii și Crucea Roșie

Parada militară de 1 Decembrie 2022, principalul punct de atracție al manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Romaniei, revine în forță la Alba Iulia, după perioada restricțiilor din pandemie. De 1 Decembrie albaiulienii și românii veniți din toată țara vor avea din nou parte de o defilare grandioasă.

CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Parada militară va avea anul acesta, pe lângă militarii români, mai multe premiere. Una dintre ele vor fi cele patru sistemele de rachete pentru artilerie cu mobilitate mare HIMARS, coșmarul rușilor în Ucraina.

Apoi, alături de colegii lor din armata română, la parada de 1 Decembrie 2022 de la Alba Iulia va defila și un detaşament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă dislocat la Cincu, judeţul Braşov.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu în ultimul rând la defilare vor participa pentru prima dată personal din cadul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română.

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Aproape 850 de militari și zeci de mijloace tehnice și autoutilitare vor participa la defilare

PROGRAMUL PARADEI DE 1 DECEMBRIE

Începând cu ora 13.40, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”).

În continuare, începând cu ora 14.00 va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a:

Citește și: CONCERTE de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Irina Rimes, Damian Drăghici, Surorile Osoianu, Zdob și Zdub, vor „arunca în aer” Piața Cetății, de Ziua Națională

  • 15 detașamente de defilare pe jos (aproximativ 850 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română),
  • 11 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă HUMVEE, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și ale organizației Crucea Roșie Română),
  • elicoptere IAR 330 SOCAT ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” și avioane F-16 Fighting Falcon aparținând Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”. Totodată, din cadrul dispozitivului de defilare pe jos va face parte și un detașament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă pentru Apărare Colectivă, dislocat la Cincu, județul Brașov.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

CONCERTE de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Irina Rimes, Damian Drăghici, Surorile Osoianu, Zdob și Zdub, vor „arunca în aer” Piața Cetății, de Ziua Națională

BONTEA Alexandru

Publicat

în

CONCERTE de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Irina Rimes, Damian Drăghici, Surorile Osoianu, Zdob și Zdub, vor „arunca în aer” Piața Cetății, de Ziua Națională

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României, cetățenii din Alba Iulia și nu numai, se vor putea bucura de concerte pline de energie și de voie bună.

Citește și: PROGRAMUL ZILEI de 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia: PARADĂ militară, masă populară, concerte și foc de artificii de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI

Cei care au decis să își petreacă Ziua Națională la Alba Iulia, dar și cetățenii din zona județului Alba, pot lua parte la adevărate spectacole susținute de către Irina Rimes, Damian Drăghici, Surorile Osoianu și chiar Zdob și Zdub.

Elit - Gustul Desăvârșit

Spectacolele vor începe de la ora 19.00, în Piața Cetății din Alba Iulia, de unde, la ora 22.00 poate fi vizionat focul de artificii.

Citește și: 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Irina Rimes

Talentul Irinei Rimes vine de peste Prut, unde artista a castigat inimile celor de acasa, după ce a ajuns în finala show-ului de talente “Fabrica de staruri”, din Republica Moldova.

Cu o aparitie inedita, plina de sensibilitate si cu un farmec aparte, Irina s-a lansat pe piata muzicala din Romania cu o piesă ce a stat pe primul loc în topurile muzicale româneşti luni în şir, primul ei single “Visele .

“Visele” a ocupat locul 1 in toate topurile romanesti timp de trei luni. Declarat hit-ul anului, “Visele” a strans 16 milioane de vizualizari pe Youtube si s-a regasit in Top10 MediaForest in anul lansarii, 2016.

Damian Drăghici

Damian Drăghici este un muzician complet, absolvent al Conservatorului Philippos Nakas din Atena, unde a studiat muzica Jazz și al “Berklee College of Music” din Boston, SUA, unde a studiat naiul.

A câștigat un premiu Grammy pentru albumul “Winter Solstice” și a urcat pe scena turneului “Night of the Proms Tour” unde a cântat alături de Joe Cocker, Zucchero, Cyndi Lauper, James Brown și Shaggy.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Damian înființează Damian&Brothers în anul 2006, prima trupă care reușește să îmbine muzica tradițională lăutărească cu elemente din Jazz, Rock, Reggae și Dubstep. “Keeping the Fire Alive” și “Romanic” sunt cele două albume care evocă iubirea și acceptarea; un manifest scris cu note muzicale împotriva discriminării etnice. În aceasta formulă muzicienii susțin peste 600 de concerte în întreaga lume.

Surorile Oșoianu

Surorile Osoianu este un ansamblu etnofolcloric familial din Republica Moldova. Este alcătuit din 5 surori născute în satul Horești, Republica Moldova.

Repertoriul ansamblului include cântece de joc, colinde, cântece pascale, cântece de dragoste, balade și altele. Surorile Osoianu sunt parte a Studioului Folcloric „Iedera”, susținut de Palatul Republican pentru Copii și Tineret „Arctico”. Conduc și alte ansambluri folclorice de copii și tineret.

Surorile Osoianu au colaborat cu formația Zdob și Zdub în anul 2003, înregistrând împreună două piese: „DJ Vasile” și „Miorița”. Au început să colaboreze cu interpreta Loredana Groza la concertul dedicat celor 25 de ani de activitate ai artistei.

De asemenea, Surorile Osoianu au colaborat cu mai multe orchestre, precum orchestra „Lăutarii” a lui Nicolae Botgros. În 2019, au începutcolaborarea cu formația Subcarpați.

Zdob și Zdub

Zdob și Zdub este o formație de muzică rock din Republica Moldova.

Înființată în 1994 de un grup de amici din orașul Strășeni, Republica Moldova, Zdob și Zdub combină mai multe stiluri muzicale.

Zdob și Zdub a reprezentat de trei ori Republica Moldova la concursul muzical Eurovision.

De-a lungul timpului Zdob și Zdub a cântat în deschiderea unor concerte cu formații și artiști de renume mondial, precum sunt Red Hot Chili Peppers, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Biohazard, Rollins Band, Rage Against The Machine, Soulfly, The Garbage, Fun Lovin’ Criminals, Linkin Park.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PROGRAMUL ZILEI de 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia: PARADĂ militară, masă populară, concerte și foc de artificii de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROGRAMUL ZILEI de 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia: PARADĂ militară, masă populară, concerte și foc de artificii de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI

Ca în fiecare an, de Ziua Națională a României, Alba Iulia, se îmbracă în haine de sărbătoare, o sărbătoare a românilor de pretutindeni. Programul de 1 Decembrie 2022, în Cealaltă Capitală, cuprinde parada militară, concerte de muzică pentru toate gusturile, masa populară, focuri de artificii și multe alte surprize.

1 DECEMBRIE 2022

07.30 Marșul Unirii
Gara Alba Iulia – Bd. Încoronării – Bd. Ferdinand I – str. Mihai Viteazul – Obeliscul lui Horea,
Cloșca și Crișan – Catedrala Încoronării
*Eveniment organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012

Elit - Gustul Desăvârșit

11.15 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun
Reconstituire istorică
Piața Cetății
*Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia

12.00 Te Deum
Catedrala Încoronării
*Eveniment organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia

12.30 Tricolor pe cer – foc de artificii de zi
Catedrala Încoronării
*Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia

13:40 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori
Monumentul Unirii
*Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, MApN, Consiliul Județean Alba și Instituția Prefectului Județul Alba

14:00 Defilare militară dedicată Zilei Naționale a României
Bulevardul 1 Decembrie 1918
*Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, MApN și Instituția Prefectului Județul Alba

14:45 Marea Unire a bucătarilor
Masa populară
Piața Cetății / Curtea Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia
*Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia

15:00 Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia și Rugăciune de mulțumire
Monumentul Unirii
*Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Biserica Română unită cu Roma, Greco-Catolică

17.00 Phoenix – Povestea (regia Cristian Radu Nema)
Proiecție de film, cu participarea fondatorului Nicolae Covaci
Casa de Cultură a Studenților
Acces liber pe bază de invitație – în limita locurilor disponibile
*Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia

18.00 Pornirea iluminatului de sărbători
Latura de Vest a Cetății Alba Carolina
*Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia

19.00 Irina Rimes X Damian Drăghici X Surorile Osoianu, Zdob și Zdub
Concerte
Piața Cetății
*Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia
Festival de România® 2022

22.00 La mulți ani, România!
Spectacol de artificii
Piața Cetății
*Eveniment organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea