Alba Iulia are cea mai mică suprafaţă verde „per capita” din România
Studiul se referă la perioada 2008-2010
Institutul de Politici Publice a dat publicităţii zilele trecute studiul „Serviciile publice municipale – bilanţ la 3 ani de mandat (2008-2010). Acest studiu continuă seria rapoartelor de monitorizare asupra calităţii şi costurilor principalelor servicii publice de la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ din România, iniţiate de Institutul pentru Politici Publice (IPP) încă din 2004. Acţiunea are scopul de a pune la dispoziţia cetăţenilor un instrument obiectiv de măsurare a performanţei autorităţilor locale în timpul mandatului. Studiul cuprinde, în premieră, o secţiune dedicată transparenţei contractelor de concesiune a serviciilor publice, această cercetare fiind realizată cu sprijinul finanţării din partea Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, prin Public Diplomacy Office.
Toate datele folosite sunt cele oficiale, transmise de autorităţile locale.
Alba Iulia are cea mai redusă suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor
Municipiile din România ar fi trebuit să se conformeze până la 1 ianuarie 2010 normei europene de 26 mp de spaţiu verde/cap de locuitor. În realitate însă, cu două excepţii – Braşov şi Craiova – toate celelalte municipii analizate nu respectă această obligaţie europeană. Media la nivel naţional este de 13 mp spaţiu verde/cap de locuitor, în creştere faţă de 2009 când era de 11 mp.
Cu toate acestea, cele mai multe municipii nu reuşesc să atingă ţinta; ba, mai mult decât atât, sunt şi cazuri de municipii care comunică scăderi ale acestui indicator: Reşiţa – de la 13 mp în 2009 la 7 mp în 2010 şi Alba Iulia – de la 10 mp în 2009 la 6 mp în 2010.
Precizăm că această situaţie corespundea anului 2010, înainte de defrişările din Custozza şi de săparea parcului din faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Pentru echilibrarea balanţei, municipalitatea a inaugurat un parc în şanţurile Cetăţii, tot în acest an. Dacă iarba verde furnizată de Primăria Alba Iulia „per capita” de albaiulian este conformă cu obiectivele recomandate de UE, vom afla din următorul studiu al IPP. Sau poate se vede şi cu ochiul liber….
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026
Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026 Orașele din România sunt invitate să candideze pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2027”, un program național deschis tuturor localităților, indiferent de dimensiune sau regiune, care susțin implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunităților. […]
Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari?
Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari? Medicul veterinar Mircea Ștefanache este unul dintre recenții invitați ai emisiunii DC Anima, transmisă pe canalul de YouTube DCNEWS. În cadrul aceste ediții, el a vorbit despre un recensământ al animalelor de companie și care ar […]
PENSII 2025 | CNPP promite creșterea pensiilor pentru sute de mii de pensionari. De când se va aplica mărirea
PENSII 2025 | CNPP promite creșterea pensiilor pentru sute de mii de pensionari. De când se va aplica mărirea Un număr de 600.000 de pensionari vor putea beneficia de pensii mai mari, începând cu 1 septembrie 2025. Promisiunea a fost făcută de Nicolae Giugea, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Aproximativ 600.000 de români […]