Alba Iulia are cea mai mică suprafaţă verde „per capita” din România
Studiul se referă la perioada 2008-2010
Institutul de Politici Publice a dat publicităţii zilele trecute studiul „Serviciile publice municipale – bilanţ la 3 ani de mandat (2008-2010). Acest studiu continuă seria rapoartelor de monitorizare asupra calităţii şi costurilor principalelor servicii publice de la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ din România, iniţiate de Institutul pentru Politici Publice (IPP) încă din 2004. Acţiunea are scopul de a pune la dispoziţia cetăţenilor un instrument obiectiv de măsurare a performanţei autorităţilor locale în timpul mandatului. Studiul cuprinde, în premieră, o secţiune dedicată transparenţei contractelor de concesiune a serviciilor publice, această cercetare fiind realizată cu sprijinul finanţării din partea Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, prin Public Diplomacy Office.
Toate datele folosite sunt cele oficiale, transmise de autorităţile locale.
Alba Iulia are cea mai redusă suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor
Municipiile din România ar fi trebuit să se conformeze până la 1 ianuarie 2010 normei europene de 26 mp de spaţiu verde/cap de locuitor. În realitate însă, cu două excepţii – Braşov şi Craiova – toate celelalte municipii analizate nu respectă această obligaţie europeană. Media la nivel naţional este de 13 mp spaţiu verde/cap de locuitor, în creştere faţă de 2009 când era de 11 mp.
Cu toate acestea, cele mai multe municipii nu reuşesc să atingă ţinta; ba, mai mult decât atât, sunt şi cazuri de municipii care comunică scăderi ale acestui indicator: Reşiţa – de la 13 mp în 2009 la 7 mp în 2010 şi Alba Iulia – de la 10 mp în 2009 la 6 mp în 2010.
Precizăm că această situaţie corespundea anului 2010, înainte de defrişările din Custozza şi de săparea parcului din faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Pentru echilibrarea balanţei, municipalitatea a inaugurat un parc în şanţurile Cetăţii, tot în acest an. Dacă iarba verde furnizată de Primăria Alba Iulia „per capita” de albaiulian este conformă cu obiectivele recomandate de UE, vom afla din următorul studiu al IPP. Sau poate se vede şi cu ochiul liber….
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Venituri din chirii 2025: Ce riscă persoanele care nu își declară veniturile la ANAF Românii care își închiriază apartamentele în regim hotelier prin platforme precum Airbnb sau Booking trebuie să știe că ANAF a început un val amplu de controale și anunță sancțiuni dure pentru cei care nu și-au declarat veniturile. Citește și: Venituri din […]
Vouchere pentru energie 2025: Ce ajutor primesc persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor de la 1 iulie
Vouchere pentru energie 2025: Ce ajutor primesc persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor de la 1 iulie De la 1 iulie 2025, românii cu venituri reduse vor continua să primească sprijin pentru plata facturilor, printr-un nou program cu vouchere sau carduri de energie. Măsura se aplică după ce actualul sistem de plafonare a prețurilor […]