Alba Iulia, 30 -31 octombrie: Conferinţa de Bibliologie. Participă specialiști de top ai istoriei cărții din toată lumea
În perioada 30 – 31 octombrie, la Alba Iulia se va desfășura cea de-a IX-a ediție a Conferinţei de Bibliologie, organizată de Catedra de Istorie, Arheologie și Muzeologie a Universității 1 Decembrie 1918.
Conferința va avea onoarea să primească cincisprezece specialiști de top ai istoriei cărții din prestigioase centre de cercetare, universități și biblioteci naționale din toată lumea. Aceștia se vor alătura celor 35 de specialiști români reprezentând 24 de instituții din 14 orașe ale țării.
Printre invitații speciali vor fi prezenți directori ai centrelor de cercetare CNRS/ENS, IHMC, Institut d’Histoire moderne et contemporaine, Paris, rectorul universității École Nationale des Chartes, Paris, și profesori ai universităților Ecole Pratique des Hautes Etudes, Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne Paris, Universitatea din São Paulo, Brazilia, Univerzita Konstantina Filozofa, Nitra, Slovacia, Universitatea Károly-Eszterházy, Eger, Ungaria. De asemenea, directorul general al Bibliotecii Naţionale Centrale din Roma și cel al Bibliotecii Academiei Maghiare de Ştiinţe, Budapesta, directorul General adjunct al Bibliotecii Naţionale şi Universitare, Strasbourg, și cel al Casei de Editură Éditions des Cendres, Paris.
În seara zilei de 30 octombrie, la ora 18:30, oaspeții vor participa la vernisajul expoziției organizate la Biblioteca Batthyaneum, intitulată « Itinerariul european al cărţilor Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare şi cataloage », având drept co-organizator Primăria municipiului Alba Iulia și ca parteneri CNRS/ENS Ulm Paris, respectiv Universitatea 1 Decembrie 1918.
Pe 31 octombrie, pe lângă susținerea lucrărilor în Sala Senatului de la Palatul Apor, oaspeții vor viziona expoziția „Cartea transilvăneană din colecţiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia” și vor vizita cetatea Alba Carolina de la Alba Iulia.
Un eveniment care aduce un plus de prestigiu orașului, cu atât mai mult cu cât se vor purta și discuții cu invitații pe marginea unor posibile colaborări în timp. Este, de fapt, un eveniment academic organizat peste ani în spiritul fondatorului Ignàc Batthyàny propus de a sa Societas Litteraria Assiduorum.
Batthyaneum, cea mai veche și valoroasă bibliotecă din România
În 1719 se punea în cetate piatra de temelie a bisericii călugărilor Trinitarieni, care adăpostește institutul fondat de episcopul conte Ignàc Batthyàny la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Din institut a mai rămas doar biblioteca, întrucât observatorul astronomic se află în prezent într-o stare precară de conservare. (B.T)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii
ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii Inspectorii ITM Alba au depistat cinci persoane fără forme legale de angajare, în urma controalelor din ultima săptămână. Au fost aplicate amenzi în valoare de 113.500 de lei și 16 avertismente. Prin Programul cadru […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii