Rămâi conectat

Curier Județean

Alba Iulia, 30 -31 octombrie: Conferinţa de Bibliologie. Participă specialiști de top ai istoriei cărții din toată lumea

Ziarul Unirea

Publicat

în

În perioada 30 – 31 octombrie, la Alba Iulia se va desfășura cea de-a IX-a ediție a Conferinţei de Bibliologie, organizată de Catedra de Istorie, Arheologie și Muzeologie a Universității 1 Decembrie 1918.

biblioteca batthyaneumConferința va avea onoarea să primească cincisprezece specialiști de top ai istoriei cărții din prestigioase centre de cercetare, universități și biblioteci naționale din toată lumea. Aceștia se vor alătura celor 35 de specialiști români reprezentând 24 de instituții din 14 orașe ale țării.

Printre invitații speciali vor fi prezenți directori ai centrelor de cercetare CNRS/ENS, IHMC, Institut d’Histoire moderne et contemporaine, Paris, rectorul universității École Nationale des Chartes, Paris, și profesori ai universităților Ecole Pratique des Hautes Etudes, Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne Paris, Universitatea din São Paulo, Brazilia, Univerzita Konstantina Filozofa, Nitra, Slovacia, Universitatea Károly-Eszterházy, Eger, Ungaria. De asemenea, directorul general al Bibliotecii Naţionale Centrale din Roma și cel al Bibliotecii Academiei Maghiare de Ştiinţe, Budapesta, directorul General adjunct al Bibliotecii Naţionale şi Universitare, Strasbourg, și cel al Casei de Editură Éditions des Cendres, Paris.

 

În seara zilei de 30 octombrie, la ora 18:30, oaspeții vor participa la vernisajul expoziției organizate la Biblioteca Batthyaneum, intitulată « Itinerariul european al cărţilor Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare şi cataloage », având drept co-organizator Primăria municipiului Alba Iulia și ca parteneri CNRS/ENS Ulm Paris, respectiv Universitatea 1 Decembrie 1918.

 

Pe 31 octombrie, pe lângă susținerea lucrărilor în Sala Senatului de la Palatul Apor, oaspeții vor viziona expoziția „Cartea transilvăneană din colecţiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia” și vor vizita cetatea Alba Carolina de la Alba Iulia.

 

Un eveniment care aduce un plus de prestigiu orașului, cu atât mai mult cu cât se vor purta și discuții cu invitații pe marginea unor posibile colaborări în timp. Este, de fapt, un eveniment academic organizat peste ani în spiritul fondatorului Ignàc Batthyàny propus de a sa Societas Litteraria Assiduorum.

 

Batthyaneum, cea mai veche și valoroasă bibliotecă din România

În 1719 se punea în cetate piatra de temelie a bisericii călugărilor Trinitarieni, care adăpostește institutul fondat de episcopul conte Ignàc Batthyàny la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Din institut a mai rămas doar biblioteca, întrucât observatorul astronomic se află în prezent într-o stare precară de conservare. (B.T)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate Comercianții din Aiud au fost controlați de polițiștii care au dat amenzi de 41.000 de lei și au constatat mai multe nereguli. Citește și: 72 de șoferi testați pentru droguri sau alcool la volan în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea