Ajutorul de șomaj 2024: Condiții de obținere, acte necesare, cum se calculează și până la cât ajunge
Ajutorul de șomaj 2024: Condiții de obținere, acte necesare, cum se calculează și până la cât ajunge
Ajutorul de șomaj 2024 vine în sprijinul persoanelor care nu își găsesc de muncă, se află între job-uri sau activitatea în care profesau nu mai există.
Persoanele între 16 și 65 de ani, fără un loc de muncă sau incapabile să își găsească unul în domeniul lor de pregătire, pot solicita această formă de protecție socială, cu condiția să fi cotizat la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni.
Procedura prin care depui actele pentru a obține ajutorul de șomaj în 2024 nu este deloc una complicată.
În privința condițiilor prin care poți obține ajutorul de șomaj, iată care sunt acestea.
Poate beneficia de indemnizația de șomaj, conform legii, persoanele care îndeplinesc următoarele condiții:
- A realizat un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimii doi ani (24 de luni) înainte de a depune cererea pentru ajutorul de șomaj,
- Nu are venituri deloc din activități autorizate conform legii sau are venituri din activități autorizate conform legii mai mici decât valoarea indicatorului social de referință, care pentru 2024 este de 500 de lei,
- Să nu fi cauzat situația care a dus la pierderea locului de muncă,
- Nu îndeplinește condițiile de pensionare conform legii,
- Este înregistrat la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
Acestea sunt condițiile pe care un român trebuie să le îndeplinească în 2024 pentru a obține ajutorul de șomaj pe o perioadă determinată.
Pentru a calcula indemnizația de șomaj, se ține cont de un stagiu de cotizare de cel puțin un an. La suma de bază se adaugă o cotă din media venitului brut anual, variind în funcție de stagiul de cotizare. De exemplu, pentru un stagiu de cotizare de un an, se aplică o cotă de 1%, iar pentru cel puțin 20 de ani, cotă este de 10%.
Conform legislației în vigoare, cei care solicită indemnizația de șomaj în caz de concediere sau în cazul în care compania angajatoare își încetează activitatea trebuie să îndeplinească condiții precum domiciliul în România, absența vreunei contribuții la pierderea locului de muncă, asigurarea pentru șomaj timp de cel puțin 12 luni și evitarea altor surse de venit care depășesc valoarea ISR.
Important de menționat este că refuzul unui loc de muncă poate duce la pierderea indemnizației de șomaj, iar pentru a o recâștiga, este necesar să fi lucrat cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni.
Valoarea indemnizației de șomaj este determinată de ISR și stagiul de cotizare, ajungând la 75% din valoarea ISR pentru cei cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an. Această sumă poate crește în funcție de procentele diferențiate aplicate la media salariului de bază lunar brut, în funcție de stagiul de cotizare.
Valoarea indemnizației de șomaj depinde de Indicele Social de Referință și stagiul de cotizare, astfel:
- 75% din valoarea ISR (adică 448,5 lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
- 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:
- 3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
- 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
- 7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
- 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Vremea de Crăciun 2024, Revelion și primele săptămâni din noul an. Prognoza METEO pentru 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025
Vremea de Crăciun 2024, Revelion și primele săptămâni din noul an. Prognoza METEO pentru 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025 Administrația Națională de Meteorologie prezintă prognoza pentru următoarea lună: estimări meteo 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025. Citește și: Vremea de Crăciun 2024, Revelion și în ianuarie 2025. Prognoza METEO pentru patru săptămâni […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 15 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 7 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor