Ajutor de minimis de 2 lei/kg primit de crescătorii de ovine pentru comercializarea lânii

Paul Voicu - Primar 2020

Un proiect de Hotărâre privind aprobarea unui ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii este pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii. Astfel, aceştia ar putea primi 2 lei/kg pentru lâna comercializată.

„Prin prezentul act normativ se reglementează valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis de 2 lei/kg lână comercializată”, se arată în proiect.

ELIT

Autorii documentului spun că, în România, se poate colecta, anual, o cantitate de aproximativ de 36.000 tone lână de la un efectiv de circa 14 milioane capete ovine.

„Programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii în ţară noastră trebuie să asigure, atât creşterea numerică a efectivelor de ovine, precum şi o eficienţă economică în realizarea şi valorificarea acestora produselor obţinute de la acestea. Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmăreşte menţinerea activităţii de creştere a ovinelor, stabilizarea veniturilor şi evitarea depopulării satelor”, arată nota de fundamentare.

Mihail David - 2020

De asemenea, această schemă de minimis va conduce la diversificarea producţiilor obţinute în sectorul de creştere a ovinelor prin valorificarea lânii.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

„În contextul actual, la noi în ţară lâna este tratată ca un produs secundar, fără căutare din cauza dispariţiei industriei de profil prelucrătoare, drept pentru care de foarte multe ori este aruncată sau arsă. În România există câteva centre de colectare a lânii, insuficiente pentru disponibilul de lână existent, cele mai importante exportând acest produs către alte ţări unde este căutat (Turcia, etc.)”, mai arată proiectul.

Sursa: a1.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...