Rămâi conectat

Actualitate

Ajutoarele sociale plătite nelegal vor fi recuperate fără dobânzi şi penalităţi

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Guvernul a decis astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, că beneficiile sociale plătite necuvenit vor fi recuperate fără ca sumelor respective să li se aplice dobânzi şi penalităţi sau majorări de întârziere.

La nivelul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială se înregistrează 39.641 de beneficiari de drepturi de asistenţă socială care au primit unele sume necuvenite ce totalizează 30,75 milioane lei, pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, cele mai multe fiind înregistrate la indemnizaţia pentru creşterea copilului, respectiv 16,4 milioane lei, şi 11,4 milioane lei la ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei.

Pentru indemnizaţia de creştere a copilului, principala cauză a constituirii debitului o constituie realizarea de venituri supuse impozitului, de regulă din diverse forme de colaborare cu firme de asigurări sau de distribuţie a unor produse, cu o medie a venitului impozabil de până în 100 lei, iar în cazul ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei cele mai multe sume de recuperat se înregistrează din cauza plăţii subvenţiilor pentru agricultură în perioada în care persoanele/familiile sunt beneficiare ale drepturilor menţionate.

Pentru suma de 30,75 milioane de lei primită necuvenit, totalul dobânzilor şi penalităţilor de întârziere pentru anul 2014 se ridică la 5,8 milioane lei.

Astfel, vor fi scutite de dobânzi şi penalităţi, în cazul în care au fost acordate nelegal, ajutorul social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, drepturile acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, drepturile acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, alocaţia lunară de plasament, ajutorul pentru încălzirea locuinţei, indemnizaţia lunară de hrană acordată în baza Legii nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave, drepturile persoanelor cu dizabilităţi acordate în baza art. 58 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, ajutorul lunar nerambursabil acordat în baza Legii nr.122/2006 privind azilul în România şi subvenţiile acordate în condiţiile Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.

Sursa: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea