AJPIS Alba: Bunicii care au grijă de nepoţi ar putea primi indemnizaţie
O iniţiativă legislativă importantă prevede că bunicii, care au grijă de copii în locul părinţilor, ar urma să beneficieze de o indemnizaţie lunară pentru creşterea copiilor.
Această propunere vizează modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, prin acordarea posibilităţii bunicilor de a beneficia de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului, în situaţia în care părinţii se întorc la muncă.
Singura condiţie este aceea ca părintele care se află în concediu pentru creşterea copilului să se reîntoarcă la serviciu. La solicitarea expresă a celor doi părinţi unul dintre bunicii acestuia ar urma să primească acestă indemnizaţie, echivalentă cu salariul minim net pe economie.
Propunerea vine în sprijinul creşterii natalităţii, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condiţiile în care Fondul ONU pentru Populaţie avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populaţiei şi a degradării structurii acesteia pe vârste.
Dacă fenomenul va continua, în scurt timp va trebui să fie reconsiderate toate segmentele societăţii româneşti în situaţia în care o persoană activă va fi nevoită să asigure sursele financiare pentru plata pensiilor unui număr din ce în ce mai mare de pensionari.
Propunerea legislativă vine în sprijinul tinerilor părinţi care au locuri de muncă la care nu doresc să renunţe pentru o anumită perioadă de timp, asigurându-le în acelaşi timp copiilor cadrul afectiv necesar dezvoltării armonioase.
„Iniţiativa legislativă este extrem de benefică, ţinând cont şi de faptul că părinţii nu beneficiază de un număr corespunzător de alternative pentru îngrijirea copilului până la doi sau trei ani. în plus, sistemul de creşe nu reuşeşte să răspundă tuturor solicitărilor de preluare şi îngrijire a copiilor, iar alternativa creşelor private sau a serviciilor oferite de bone reprezintă un efort financiar prea mare pentru majoritatea familiilor. Demersul este justificat astfel, de o serie de argumente de natură economică şi socială şi sper ca aceasta propunere să se finalizeze cu succes, în sensul transpunerii ei practică, prin emiterea unui act legislativ în acest sens„, a declarat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba, Flaviu Cozuc.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun