Rămâi conectat

Actualitate

AJPIS Alba: Bunicii care au grijă de nepoţi ar putea primi indemnizaţie

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

O iniţiativă legislativă importantă prevede că bunicii, care au grijă de copii în locul părinţilor, ar urma să beneficieze de o indemnizaţie lunară pentru creşterea copiilor.

Această propunere vizează modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, prin acordarea posibilităţii bunicilor de a beneficia de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului, în situaţia în care părinţii se întorc la muncă.

Singura condiţie este aceea ca părintele care se află în concediu pentru creşterea copilului să se reîntoarcă la serviciu. La solicitarea expresă a celor doi părinţi unul dintre bunicii acestuia ar urma să primească acestă indemnizaţie, echivalentă cu salariul minim net pe economie.

Propunerea vine în sprijinul creşterii natalităţii, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condiţiile în care Fondul ONU pentru Populaţie avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populaţiei şi a degradării structurii acesteia pe vârste.

Dacă fenomenul va continua, în scurt timp va trebui să fie reconsiderate toate segmentele societăţii româneşti în situaţia în care o persoană activă va fi nevoită să asigure sursele financiare pentru plata pensiilor unui număr din ce în ce mai mare de pensionari.

Propunerea legislativă vine în sprijinul tinerilor părinţi care au locuri de muncă la care nu doresc să renunţe pentru o anumită perioadă de timp, asigurându-le în acelaşi timp copiilor cadrul afectiv necesar dezvoltării armonioase.

Iniţiativa legislativă este extrem de benefică, ţinând cont şi de faptul că părinţii nu beneficiază de un număr corespunzător de alternative pentru îngrijirea copilului până la doi sau trei ani. în plus, sistemul de creşe nu reuşeşte să răspundă tuturor solicitărilor de preluare şi îngrijire a copiilor, iar alternativa creşelor private sau a serviciilor oferite de bone reprezintă un efort financiar prea mare pentru majoritatea familiilor. Demersul este justificat astfel, de o serie de argumente de natură economică şi socială şi sper ca aceasta propunere să se finalizeze cu succes, în sensul transpunerii ei practică, prin emiterea unui act legislativ în acest sens„, a declarat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba, Flaviu Cozuc.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Șefa ANM anunță o schimbare radicală a vremii: Intră un val de aer rece și vom avea un frig de crapă pietrele

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Șefa ANM anunță o schimbare radicală a vremii: Intră un val de aer rece și vom avea un frig de crapă pietrele

Directorul ANM, Elena Mateescu, a detaliat că în ultimele zile ale toamnei vom experimenta temperaturi înalte, dar începând cu duminică, 3 decembrie, un curent de aer rece va intra în România. Acesta va aduce temperaturi negative în aproape toată țara, însoțite de condiții de ninsoare.

„Mâine, în ultima zi a toamnei 2023, din punct de vedere termic, vom avea o vreme normală, cu temperaturi maxime între 0 și 8 grade în întreaga țară. Totuși, se așteaptă și precipitații, mai ales în zonele mai joase de relief, în special în partea de vest, nord, centru și est a țării.

La munte, pot apărea precipitații mixte, dar prima zi a iernii 2023-2024 va fi caracterizată de temperaturi extrem de ridicate, având în vedere maximele zilei, între 8 și 18 grade.

În București, se așteaptă o maximă în jur de 15 grade. Cu toate acestea, pot apărea precipitații, în special în regiunile intracarpatice, în partea de nord-est și la munte, sub formă de ploaie, iar la munte, în special, precipitații mixte.

De la 3 decembrie începe iarna
Începând cu 3 decembrie, vremea va intra din nou într-un proces de răcire, având în vedere că temperaturile vor scădea de la 8…18 grade în prima zi a lunii decembrie la cel mult 0…8 grade începând cu 3 decembrie. Minimele vor fi în mare parte negative, cu valori extrem de scăzute de până la -11 grade în zonele depresionare și cel mult 3…4 grade în zona litoralului.

În București, se preconizează minime de la -1 grad la cel mult 1 grad.

De la 3 decembrie, vom avea din nou condiții de iarnă, având în vedere masa de aer rece care va pătrunde în zona țării noastre de la sfârșitul acestei săptămâni”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare