Rămâi conectat

Actualitate

AJPIS Alba: Bunicii care au grijă de nepoţi ar putea primi indemnizaţie

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O iniţiativă legislativă importantă prevede că bunicii, care au grijă de copii în locul părinţilor, ar urma să beneficieze de o indemnizaţie lunară pentru creşterea copiilor.

Această propunere vizează modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, prin acordarea posibilităţii bunicilor de a beneficia de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului, în situaţia în care părinţii se întorc la muncă.

Singura condiţie este aceea ca părintele care se află în concediu pentru creşterea copilului să se reîntoarcă la serviciu. La solicitarea expresă a celor doi părinţi unul dintre bunicii acestuia ar urma să primească acestă indemnizaţie, echivalentă cu salariul minim net pe economie.

Propunerea vine în sprijinul creşterii natalităţii, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condiţiile în care Fondul ONU pentru Populaţie avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populaţiei şi a degradării structurii acesteia pe vârste.

Dacă fenomenul va continua, în scurt timp va trebui să fie reconsiderate toate segmentele societăţii româneşti în situaţia în care o persoană activă va fi nevoită să asigure sursele financiare pentru plata pensiilor unui număr din ce în ce mai mare de pensionari.

Propunerea legislativă vine în sprijinul tinerilor părinţi care au locuri de muncă la care nu doresc să renunţe pentru o anumită perioadă de timp, asigurându-le în acelaşi timp copiilor cadrul afectiv necesar dezvoltării armonioase.

Iniţiativa legislativă este extrem de benefică, ţinând cont şi de faptul că părinţii nu beneficiază de un număr corespunzător de alternative pentru îngrijirea copilului până la doi sau trei ani. în plus, sistemul de creşe nu reuşeşte să răspundă tuturor solicitărilor de preluare şi îngrijire a copiilor, iar alternativa creşelor private sau a serviciilor oferite de bone reprezintă un efort financiar prea mare pentru majoritatea familiilor. Demersul este justificat astfel, de o serie de argumente de natură economică şi socială şi sper ca aceasta propunere să se finalizeze cu succes, în sensul transpunerii ei practică, prin emiterea unui act legislativ în acest sens„, a declarat directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba, Flaviu Cozuc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai Cei aproape cinci milioane de pensionari care așteptau anunțul privind pensiile au primit răspunsul. Directorul Poștei Române a anunțat că încearcă ca toți seniorii să primească la timp pensia, cu toate că recunoaște că este o provocare și pentru ei. Potrivit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea