Rămâi conectat

Actualitate

AJPIS Alba atenționează părinții aflați în concediu de creștere a copilului: “LUNA TATĂLUI” nu este opțională, ci obligatorie!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Alba (AJPIS) transmite precizări legate de concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului.

În conformitate cu  prevederile art. 11 din OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară  pentru creşterea copiilor, dreptul la concediul pentru cresterea copilului  până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii s-au născut începând cu data de 1 martie 2012 în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

  1. a) cel puţin o luna din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
  2. b) în situaţia în care persoana nu solicită dreptul la concediul care ii revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

Persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

În aplicarea prevederilor art. 11 din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de catre copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Dacă dreptul propriu la concediu şi indemnizaţie nu se solicită de către celălalt părinte, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului acordat primului părinte se reduc cu o lună.  In situatia menţionată anterior, persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fără plată acordat de angajator sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

În cazul persoanei singure sau în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplică.

Pe perioada în care cealaltă persoană beneficiază de dreptul la concediul propriu de creştere a copilului de cel puţin o lună, dreptul celuilalt părinte la indemnizaţia pentru creşterea copilului se suspendă.

Prevederile  nu se aplică în situaţia în care persoana îndreptăţită solicită numai acordarea stimulentului de inserţie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

În cazul în care celălalt părinte nu respectă prevederile legale în ceea ce priveşte luna cuvenită celuilalt părinte, concediul si indemnizatia pentru creşterea copilului sau, dupa caz, acordarea stimulentului de inserţie se reduc cu o lună.

În situaţia în care persoana îndreptăţită nu solicită dreptul la concediul propriu de cel puţin o lună, aceasta are obligaţia de a anunta în scris Agentia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Sociala Alba, În situaţia în care persoana îndreptăţită nu anunţă, concediul şi indemnizatia sau, dupa caz, acordarea stimulentului de inserţie se reduc, din oficiu, cu o luna.

În situaţia suprapunerii drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, drepturile  pot fi solicitate de celălalt părinte care îndeplineşte condiţiile de acordare la finalizarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea celui din urmă copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioadă de luni cel putin egală cu numarul de suprapuneri înregistrate în perioada totala a concediilor suprapuse şi cumulate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea