Agricultura în Alba rămâne una a sărăciei. 80 % din proiectele contractate prin PNDR sunt pentru ferme de semisubzistență
În județul Alba, 80 la sută din proiectele contractate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 sunt pentru sprijinirea agriculturii primitive, de semisubzistență. Potrivit Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), numărul total al proiectelor contractate în județul Alba este de 4.943, cu o valoare de peste 163 miloane de euro, dintre acestea aproximativ 4.000 de proiecte fiind pe Măsura 141 – ”Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistență”.
Fermierii din Alba au primit până în martie 2013 (n.a. în decurs de aproape 5 ani), aproximativ 78 milioane de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013.
Sunt niște cifre oficiale care ne arată că deși vorbim de sute de milioane de euro din fonduri europene și programe care se numesc de “dezvoltare rurală”, numai de dezvoltare nu poate fi vorba. Și fermierii, agricultori și crescători de animale deopotrivă, știu cel mai bine acest lucru.
Iată însă că funcționari plătiți bine din banii publici populează cu mândrie agențiile și oficiile care au rolul de a implementa strategii si politici de dezvoltare a agriculturii în România, dar de mișcat nu se prea mișcă nimic pentru țăranul român.
Unii dinte aceștia au și timp să scrie în revista APDRP. Un șef de Serviciu al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit scrie în ultimul buletin info APDRP un articol despre județul Alba cu titlul JUDEŢUL ALBA – CASA “ŞCOLII ARDELENE”.
Am aflat din materialul pregătit de Laurenţiu Mușat, șef Serviciu APDRP că:
“Numărul mare de localităţi care păstrează încă trăsături medievale creează premise pentru dezvoltarea turismului urban (…)
Forma de turism cea mai practicată, atât vara cât și iarna, este turismul montan(…)”, și cel mai important, faptul că “Dezvoltarea economică şi socială a judeţului Alba este strâns legată de sectorul agricol, județul având tradiţie în agricultură”.
Poate data viitoare când se mai scrie despre județul Alba în revistă, albaiulianul Nicolae Popa, director adjunct al APDRP, va arunca o privire pe materiale înainte ca acestea să fie publicate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț finalizare proiect „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511
Anunț Proiectul „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511 a contribuit la realizarea obiectivului priorității de investiție 9.1 – Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin măsuri integrate, fiind realizată modernizarea străzilor Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur și Sticlarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor