Rămâi conectat

Actualitate

Agențiile Teritoriale de Plăți și Inspecție Socială vor achita indemnizațiile către persoanele cu handicap

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Agențiile Teritoriale de Plăți și Inspecție Socială vor prelua achitarea indemnizațiilor și tuturor plăților către persoanele care se încadrează într-un grad de handicap, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, postat în dezbatere publică pe pagina Ministerului Muncii. De asemenea, se prevede ca personalul cu atribuții în acest sens, de la Direcțiile de Asistență Socială din toată țara, să fie preluat de noile autorități cu competențe în domeniu. 

Proiectul prevede procedura de acordare a plăților, precum și situațiile de suspendare sau de încetare a dreptului la prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap.

Procedura de acordare a plăților este prevăzută în Modelul din Anexa nr. 2b și cuprinde:

a)      Datele de identificare privind persoanele încadrate în grad de handicap, precum și, după caz, datele reprezentantului legal al acesteia

b)      Date privind certificatul valid de încadrare în grad de handicap

c)       Date privind decizia validă de acordare/suspendare/modificare/încetare a drepturilor persoanelor cu handicap emisă de directorul executiv al direcției generale,

d)      Date privind modalitatea de plată.

Actul specifică faptul că toți angajații DGASP-urilor care acordau, până acum, plățile pentru persoanele cu handicap vor fi preluați de agențiile de inspecție social, cu tot cu bugetele aferente salariilor și cheltuielilor instituționale.

Cazurile de suspendare a plății prestațiilor sociale sunt:

  • expirarea valabilității certificatului de încadrare în grad de handicap,
  • înregistrarea de mandate poștale returnate
  • modificarea reprezentantului legal al persoanei cu handicap,
  •  constatarea de către organele de control abilitate a unor deficiențe în aplicarea criteriilor de încadrare în grad și tip de handicap.

Cazurile de încetare a dreptului la prestațiile sociale sunt:

  • încetarea încadrării în grad de handicap sau solicitarea de către persoana cu handicap a neacordării prestațiilor, în condițiile art. 57 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  •  decesul persoanei cu handicap,

Cazurile de modificare a cuantumului sunt considerate cele în care persoana cere încadrarea în alt grad de handicap sau în situația recuperării unor sume acordate necuvenit cu titlu de prestații sociale.

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea