Rămâi conectat

Politică Administrație

Afaceri de succes pe suprafeţe mici în agricultură, la Alba Iulia. La un hectar de căpşun, un profit de 50.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Afaceri de succes pe suprafeţe mici în agricultură. Aceasta este tema simpozionului organizat recent la Alba Iulia de Camera Agricolă Judeţeană Alba, Unitatea Fitosanitară Alba,  DADR Alba, împreună cu reprezentanţii unei pepiniere din Sălaj.

Potrivit CAJ Alba, “au avut loc dezbateri pe marginea următoarelor teme: cultura căpşunilor şi arbuştilor fructiferi,cerinţele plantelor cultivate faţă de elementele nutritive şi prevenirea carenţelor la plante, necesitatea irigării culturilor şi folosirea unui sistem de irigaţie adecvat. La simpozion au participat peste 40 de fermieri din mai multe localităţi ale judeţului.

Pepinierele din Sălaj sunt printre cele mai importante, ca producător şi distribuitor de material săditor  de căpşuni şi arbuşti fructiferi din Transilvania, cu o experienţă de peste 10 ani în domeniul pomicol.

Firma furnizează în toată ţara plante de calitate, certificate, bine adaptate condiţiilor pedo  climatice de la noi.

Dl. Dr.Ing. Nelu Orlaie managerul firmei a prezentat tehnologia culturii căpşunului şi arbuştilor fructiferi, precizând că firma s-a impus pe piaţă cu un material biologic de foarte bună calitate la un preţ scăzut; succesul unei culturi depinde mult de calitatea materialului săditor utilizat pentru plantare. Costul înfiinţării şi întreţinerii unui hectar de căpşun este în jur de 40.000 lei.  La o producţie de 20 tone / ha şi un preţ de valorificare de 5 lei pe kg, se obţine un venit de 100.000 lei şi un profit estimat de 40.000 – 50.000 lei / ha.

Până în prezent s-au înfiinţat sute de hectare de plantaţii de căpşun, afin, zmeur, coacăz negru, mur ,coacăz roşu , goji cu material săditor  produs în pepinierele Hida .

Reprezentanţii firmei  şi-au arătat disponibilitatea  de a sprijinii tinerii şi nu numai pentru a dezvolta  propria afacere în acest domeniu şi de aceea fermierii ar trebui să se orienteze să producă ceea ce nu  are piaţa europeană în exces: zmeur , mur, alun, afin, nucifere, plante medicinale, etc.

Nelu Orlaie a subliniat faptul că tinerii  nu ar trebui să plece în străinătate la cules de căpşuni, zmeur, afin, când  ar putea dezvolta propria afacere în ţară;

De ce să nu producem noi fructele în România şi apoi să le exportăm ? O afacere sigură de familie poate începe pe o suprafaţă de 0,50 ha căpşuni.

 Referitor la fertilizarea culturilor agricole, s–a pus accentul  pe probleme legate de carenţele plantelor cultivate şi prevenirea lor cu ajutorul unei noi generaţii de îngrăşăminte foliare; tehnologii moderne de fertilizare cu nano particule, gama completă de fertilizanţi foliari şi biostimulatori cu macro şi microelemente.

A fost prezentat un concept nou de irigare prin picurare, cu volum redus şi presiune compensată de apă,care poate fi folosit cu succes pe terenurile în pantă şi terenurile cu lungime foarte mare. Cei prezenţi la întâlnire au fost plăcut impresionaţi de cele prezentate, s-au pus întrebări,  și s–au purtat discuţii interactive.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Victor Negrescu despre efectul Trump asupra României: ”Anumite măsuri pot fi anticipate, ține de noi să ne pregătim”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Victor Negrescu despre efectul Trump asupra României: ”Anumite măsuri pot fi anticipate, ține de noi să ne pregătim” Victor Negrescu, europarlamentar PSD și vicepreședinte al PE, a trecut în revistă luni, 20 ianaurie 2025, într-o postare pe contul său de Facebook, „cele mai importante provocări pentru România” odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea