Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Politică Administrație

Afaceri de familie la Primăria Sebeș. Cine împarte, parte își face!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Exemplele de afaceri de familie ale aleșilor noștri, de nepotism și clientelism politic în societatea românească ne arată în fiecare zi chipul urât al puterii care corupe, o realitate cu rădăcini în însăși mentalitatea majorității românilor.

Interesul personal, al familiei, al prietenilor și al grupului din care facem parte, se dovedește invariabil a fi mai presus decât interesul comunității pe care o reprezentăm, atunci când ajungem să ocupăm o funcție publică. Acest lucru, dincolo de a fi periculos, este atât de clar în mintea celor care, prin intermediul politicii, au cunoscut succesul, încât principala preocupare care le rămâne când e ceva de împărțit, este să o facă cât mai legal.

Zona nepotismului și a afacerilor de familie este o zonă evitată de politicieni și atunci când se acuză sau se atacă reciproc în lupta pentru câștigarea voturilor. E o cutie a Pandorei, pe care și aleșii noștri locali au grijă să o țină închisă, pentru că, nu-i așa, odată deschisă, s-ar vedea și mai clar meschinăria clasei politice de ieri și de azi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un exemplu aparent legal de afacere de familie este și cel al fratelui viceprimarului municipiului Sebeș Adrian Bogdan. Vă voi prezenta cât se poate de succint și clar, povestea acestei mici afaceri, pe care o voi numi “proiectul rulota”.

După cum ati observat, şi mă refer în special la localnici, odată cu deschiderea magazinului BILLA la Sebeş, în parcarea alaturată magazinului a aparut o rulotă. Povestea apariției rulotei este foarte interesantă și, cu siguranță, este și de competența instituțiilor cu rol de verificare şi control.

În data de 30 ianuarie 2014, Consililiul Local al municipiului Sebeș a adoptat Hotărârea nr. 17/2014 prin care se aproba organizarea unei licitaţii privind închirierea unei suprafețe de 25 metri pătrați în zona Valea Frumoasei, in dreptul imobilului nr.2 pentru amplasarea unei rulote pentru activitati de servicii de alimentație și produse alimentare. Vorbim despre o zonă cu un vad foarte bun, în apropiere funcționând două unități școlare, stație de autobuz, parcări și alte instituții, printre care la câteva sute de metri chiar Primăria Municipiului Sebeş.

Deși acest proiect de hotărâre a fost inițiat de primar, “Comisia de studii, prognoze economico – sociale, buget, finanțe” din cadrul Consiliului Local Sebeș, formată din Dorin Nistor, Constantin Ispir, Gligor Stanciu, Dorin Albu și Virgil Hăbean au dat aviz negativ proiectului de hotărâre. Cea de a doua comisie care a avut obligația să analizeze proiectul, respectiv “Comisia pentru administrație publică locală, juridică și disciplină”,  formată din consilierii locali Ioan Rodean, Paraschiva Nistor, Mircea Popiuc, Ioan Lupșe și Sorin Popa Dreghici, a dat aviz favorabil, însă cu recomnadarea expresă ca și caietul de sarcini al licitației să fie modificat, în sensul reducerii perioadei de închiriere la un an calendaristic, față de trei ani, cât se prevedea în proiectul de hotărâre.

Merită amintită nota scrisă pe raportul de avizare, de către consilierul local Sorin Popa Dreghici, care și-a motivat votul împotrivă astfel: “Nu sunt de acord pentru că se crează un precedent în ceea ce privește comerțul stradal și aspectul urbanistic.”

Proiectul de hotărâre rulota” a fost votat și aprobat fără a să se țină cont câtuși de puțin de avizele comisiilor de specialitate. Caietul de sarcini al licitației a rămas cu prevederea închirierii spațiului, pe o perioadă de 3 ani.

Orice om de bună credință iși poate pune intrebarea în ce conditii de igienă se poate face comerț cu produse alimentare, ce aspect urbanistic îi conferă zonei amplasarea unui chioșc ambulant și ce interes este la mijloc, de s-a trecut peste toate aceste incoveniente.

Răspunsul este simplu! Interesul a fost al fratelui viceprimarului Adrian Bogdan, care deține firma SC Biarox SRL și care a făcut o solicitare de închiriere Primăriei Sebeș, document prin care s-a  justificat și inițierea proiectului de hotărâre (n.a. Vezi  expunerea de motive!). Nimeni nu i-a informat însă, în ședința publică în care a fost adoptat proiectul de hotărâre fără a se ține absolut niciun cont de avizele, respectiv amendamentul comisiilor, pe consilierii locali de acest aspect de rudenie între vicprimar și omul de afaceri.

Consultând dosarul licitaţiei se poate observa că la licitaţie s-au prezentat doua firme: SC Biarox SRL (deținută de fratele, respectiv cumnata viceprimarului) și SC Cosmin – Andrei SRL (probabil “mâna moartă” în această licitatie, întrucât a fost o licitație în care cei doi concurenți par să fi fost inteleși). Faptul că aceste două societăți par să fi fost întelese se poate interpreta consultând dosarul licitatiei, unde sunt depuse Certificatele de atestare fiscală care au urmatoarele numere de inregistrare: cel al firmei SC Biarox SRL nr.7.083/26.02.2014 si cel firmei SC Cosmin-Andrei SRL, numărul de inregistrare 7.084/26.02.2014. Cu alte cuvinte cei doi concurenti s-au putut prezenta „de mână’ la licitație și au depus cererile la Registratură unul după celelalt (nr.de inregistrare 7.083 si 7.084). Licitația a fost castigată de SC Biarox (firma fratelui viceprimarului), care vinde produse alimentare in condiţii ambulante.

Chirie de 166 de lei lunar, pentru o parcare de 25 de mp în “buricul” Sebeșului

Preţul cu care s-a castigat licitaţia este 6,66 lei/mp./lună, adică 166,50 lei/lună (25 mp.x 6,66 lei/mp./luna = 166,50 lei). Cu alte cuvinte firma SC Biarox  plătește lunar  166,50 lei pentru suprafata de 25 mp. teren din parcare.

Pretul de pornire la licitatie a fost 5,66 lei/mp./lună, conform Hotararii Consililului Local nr.17/2014. Pasul de licitatie a fost 0,50 lei, iar firma SC Cosmin-Andrei SRL a licitat si ea un pas (n.a.era obligată sa liciteze un pas, altfel era descalificată), apoi s-a retras fiind probabil inteleasă cu SC Biarox SRL, câstigatoarea licitatiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a declarat marţi, la Bistriţa, că partidul său are şansa să câştige la viitoarele alegeri parlamentare peste 50% din voturi, citat de Agerpres.

„Avem şansa ca în 2024 să luăm peste 50% (la alegerile parlamentare – n.r.) – şi ascultaţi-mă bine, nu vă uitaţi curios, n-am băut nimic şi sunt în toate minţile. Ştiu bine pe ce mă bazez. Avem posibilitatea asta. Românii au nevoie de noi şi ştiu un singur lucru: că nu om fi noi cei mai grozavi, dar suntem sinceri, bine intenţionaţi şi nu precupeţim niciun efort pentru a face ceea ce spunem”, a afirmat Claudiu Târziu, la o întâlnire cu membri şi simpatizanţi ai partidului din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit acestuia AUR va prezenta, în septembrie, un draft al programului propriu de guvernare şi o primă echipă pregătită să preia guvernarea, din cele trei pe care intenţionează să le formeze.

„Noi avem şi soluţii, lucrăm la un program de guvernare, pe care o să îl anunţăm, din ideile lui generale, în septembrie, când vom anunţa şi o primă echipă de guvernare. Spun o primă, pentru că vrem să avem trei echipe de guvernare pe care să le antrenăm până în 2024, ca din acestea trei să facem un guvern foarte bun pentru România, care să nu piardă vremea şi care să nu dea rateuri, că nu mai avem timp”, a afirmat Târziu.

Preşedintele CNC al AUR a precizat că selecţia în echipele de guvernare se va face pe baza competenţelor, şi nu în funcţie de notorietate sau de poziţia deţinută în partid.

sursă: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Organizația municipală a PSD Sebeș solicită primarului Dorin Nistor lucrări de refacere la Parcul Tineretului, având în vedere că folia amplasată pe fundul lacului s-a dezlipit și s-a ridicat deasupra apei. Soluția aleasă a fost golirea apei din lac și amplasarea unor amărâte de dale pe fundul său, astfel încât folia să nu se mai ridice deasupra apei.

Astfel de ”soluții tehnice” vor avea repercusiuni în următorii ani când Nistor nu va mai fi primar. Ele vor fi decontate din banii cetățenilor. Lacul din Parcul Tineretului trebuie să beneficieze de lucrări sustenabile, la cele mai înalte standarde. PSD Sebeș cere ca investițiile realizate să fie de calitate, durabile, în caz contrar ele reprezintă doar cheltuirea iresponsabilă a banului public.

Investiția de reamenajare a Parcului Tineretului, unde se află și lacul, a costat peste 1,5 milioane de euro, iar după nici 4 ani apar probleme grave. PSD Sebeș nu acceptă ca administrația PNL să își bată joc de banii cetățenilor și cere primarului Nistor să ia măsuri urgente – refacerea lucrării la standarde de calitate, nu soluții improvizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mulțumim cetățenilor cu spirit civic care ne-au semnalat această problemă și îi asigurăm pe toți că vom lupta, în continuare, în consiliul local, astfel încât drepturile lor să fie bine reprezentate!

Comunicat de presă, Organizația municipală PSD Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Chiar dacă responsabilitatea adoptării legilor educației cade în sarcina Parlamentului și, prin extensie, a partidelor și clasei politice, considerăm că întregul proces trebuie să fie unul care depășească sfera politicului. 

Noul pachet de legi, absolut necesar pentru reforma sistemului educațional, nu trebuie să vină sub forma unui nou set de reguli, stabilite în câteva birouri, la București, și apoi aplicate la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea și forma inițială a acestor legi trebuie să fie o bază de discuție, un punct de plecare pentru dezbateri avute cu toți factorii implicați în sistem, de la profesori, elevi, părinți, mediu economic privat și autorități locale. Tocmai de aceea, PNL Alba a facilitat, în contextul noului pachet de legi, preluarea a cât mai multe opinii și amendamente.

Întregul dosar ce se fundamentează pe baza propunerilor venite din toate localitățile județului a fost analizat de către Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport din PNL Alba și structurat într-un material ce va fi transmis, prin intermediul parlamentarilor PNL, ministrului Sorin Câmpeanu.

„Mă bucur că în Alba sunt foarte mulți profesioniști în educație care nu apelează la varianta comodă a constatării și acceptării prin neimplicare față de legi fundamentale pentru școala românească. Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației. S-au formulat amendamente pe baza unor argumente serioase, lucru care nu trebuie tratat relativ și printr-un recurs la metoda „las’ că știm noi”, de la București.

Pentru că niciun guvern nu e privat, iar puterea deciziei nu o ai pentru că lucrezi într-o clădire de stat, ci pentru că oamenii ți-au dat-o, iar legile nu vin fără opinia lor consemnată. Vreau să avem un învățământ, mai cu seamă profesional și dual, de calitate.

Am și formulat propuneri în sensul ăsta. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin preocupat de faptul că dascălii, din Palatele Copiilor, trebuie să rămână profesori, nu simpli angajați ai unei primării. Vom prezenta public răspunsul pe care-l vom obține la propunerile noastre.”- Ion Dumitrel, președinte PNL Alba.

Cele mai multe sugestii de corectare și modificare au vizat varianta propusă de minister pentru învățământul preuniversitar.

Iată câteva dintre cele mai importante:
  • procentul de ocupare a locurilor prin concurs organizat de colegii să fie de max. 25%, nu de 90%, iar 75% să se ocupe în urma evaluării naționale;
  • structurile de învățământ subordonate aceluiași ordonator de credite să poată funcționa cu efective de minim 12 elevi și 8 preșcolari, nu cu 40 cu cât prevede actuala propunere;
  • clasele/grupele în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu acelaşi număr de elevi până la finalizarea ciclului gimnazial;
  • amendamente cu privire la implicare agenților economici în învățământul profesional dual;
  • la bacalaureat probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, dar și probe obligatorii specifice profilului;
  • personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, nu își pierde calitatea de personal didactic;
  • lămuriri cu privire la statutul profesorului-mentor.

Întregul material poate fi consultat la sediul PNL Alba.

Biroul de presă al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare