Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: „ROBOR-ul a devenit inamicul public numărul unu”. Inflația și ratele românilor în bănci
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: „ROBOR-ul a devenit inamicul public numărul unu”. Inflația și ratele românilor în bănci
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre creșterea ROBOR. Urmează o săptămână crucială pentru economia României, pentru ratele și veniturile noastre. În mai puțin de două zile, Banca Națională va decide din nou majorarea dobânzii-cheie pentru a lupta împotriva inflației, cea mai mare din ultimii 18 ani, transmite Realitatea Plus. Pentru că ratele vor exploda, toți cei care au credite trebuie să-și facă economii pentru a putea face față plăților.
Adrian Vasilescu: ROBOR-ul a devenit inamicul public numărul 1
ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,20 %, iar ROBOR la 6 luni a ajuns să depășească 5,30%. Economiștii se așteaptă ca acesta să crească în continuare. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre acest subiect la Realitatea Plus.
„ROBOR-ul a devenit, începând din primăvara anului trecut, a devenit inamicul public numărul 1, deși ROBOR-ul este un instrument. Un instrument de tipul termometrului care ia temperatura și spune cum să reacționăm împotriva pieței, atât este ROBOR-ul. ROBOR-ul și inflația sunt interdependente. Sunt trei categorii de credite care sunt influențate de inflație. Plățile cu dobândă fixă nu au nicio legătură cu ROBOR-ul, pe urmă sunt creditele cu rata calculată pe baza RCS-ului, și aici rata este de 1,68, este rată fixă, sunt foarte multe dobânzi fixe asupra cărora ROBOR-ul nu are nicio influență pentru că ROBOR-ul este stabilit de piața bancară. A fost posibil ca inflația să nu reflecte întru totul, să nu vină să scumpească creditele ROBOR. Dobânda= ROBOR+ marja curentă.”, a declarat Adrian Vasilescu.
”Vine o vreme cu dobânzi mai scumpe, cu bani mai puțini și mai scumpi”
Adrian Vasilescu apreciază, cu privire la creșterea ROBOR: ”Există o sensibilitate pentru cei care au împrumuturi luate de la bănci. Există o altă parte a populației, cea mai mare, care are în băncile românești conturi. Din banii adunați prin depozite de la populație sunt date creditele. E important să ne uităm și la cei care au strâns cureaua și au adunat economisiri în depozite, sunt mai mari decât este cererea de credite în România, care este mică.
Este firesc să crească în continuare Robor, pentru că cresc dobânzile. De aici înainte, în toată lumea, vine o vreme cu dobânzi mai scumpe, cu bani mai puțini și mai scumpi.”
Despre trecerea de la ROBOR la IRCC, spune că nu se poate pentru creditele de dinainte de 2019: ”E o variantă introdusă prin ordonanță de urgență. La această oră, rata dobânzii se calculează cu ROBOR plus marja băncii, pentru creditele date înainte de noiembrie 2019. Aceste credite merg în continuare așa cum au mers și până în 2019. În 2019 s-a introdus IRCC. Ca orice act de drept civil, s-a introdus din acel moment înainte și nu înapoi. Pe creditele acordate din 2019, calculul se face cu IRCC.”
sursa: dcnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun